Minden érkező Star Wars film és sorozat

Összeszedtünk minden készülő Star Wars filmet és sorozatot.

Star Wars filmek és sorozatok

A Lucasfilm bejelentette, hogy önálló filmként folytatódik A Mandalóri története. Korábban a Disney már ugyancsak közölte, hogy 2024-ben négy Star Wars sorozat érkezik a streamingen, amelyből már el is indult a Rossz Osztag harmadik évada. Ezenkívül megannyi új sorozat és film van készülőben hivatalosan és pletykák szintjén. Így az utóbbi évek bejelentései, pletykái és törölt projektjei után végre kezd körvonalazódni, hogyan is fog kinézni a mozgóképes Star Wars jövője. Lássuk, hogy mely sorozatok és filmek érkeznek a messzi-messzi galaxisban.

2024-es Star Wars-sorozatok

Rossz Osztag harmadik évada

Február 21-én elindult a Rossz Osztag harmadik és egyben utolsó évada a Disney+-on. A 99-es elit klónosztagról szóló spin-off sorozat nem csak a klónok sorsát mutatta be A Sith-ek bosszúja utáni időszakban, hanem a Galaktikus Birodalom rémuralmának létrejöttét is az egyszerű polgárok szemén keresztül. A nézők három évadon keresztül követhették Hunter, Tech, Omega, Echo, Wrecker és Crosshair kalandjait. A korábbi animációs sorozatokhoz hasonlóan megannyi érdekes kis történettel gazdagodott a messzi-messzi galaxis. Az eddig látottak alapján a harmadik évad már most komoly szintlépés a korábbiakhoz képest. Sokkal sötétebb, komorabb, vészjóslóbb, csak reménykedni tudunk abban, hogy hőseink nem valami szörnyű véget érnek a galaxis ezen sötét időszakában. Az új részek szerdánként kerülnek fel a Disney+-ra. Az évad mindössze tizenöt részből áll és a tervek szerint május 1-jéig tart.

The Acolyte

Tudomásunk szerint ez lehet a következő Star Wars-sorozat, egyúttal az első élőszereplős mű A Köztársaság Fénykora időszakához kapcsolódóan. Azonban az új széria az eddig megjelent könyvek és képregények után játszódik, 100 évvel a Baljós árnyak előtt, így inkább A Köztársaság Fénykora végnapjairól szólhat, felvezetve az előzménytrilógiát is. A hivatalos szinopszis szerint a sorozat egy misztikus thriller lesz. Egy padawan felkeresi volt mesterét, hogy titokzatos és baljós ügyeket nyomozzanak ki. A pletykák szerint a sorozat arról is szólhat, hogy a sith-ek hogyan szivárogtak be a Köztársaságba és a Jedi Rendbe is. A galaxis történetének egy látszólag békés időszakában játszódik majd a széria, amelynek főszereplői a jedik és a sötétben megbúvó sith-ek lesznek. A széria írója és ötletgazdája Leslye Headland, aki korábban azt is elmondta, hogy a The Acolyte kritikus szemmel áll majd a jedikhez is. A főszerepet alakító Amandla Stenberg szerint ez „egy intézményesített időszak is, és ez egy olyan kor, amelyben az Erő körüli elképzelések nagyon szigorúak”. Éppen ezért fontos, hogy az Erőt különböző nézőpontokból is megvizsgálják, ugyanakkor meg is kérdőjelezzék azokat. A sorozat színészeit már felfedték, de a karaktereikről szinte semmit sem tudunk, azonban biztosan szerepel benne a könyvekből ismert Vernestra Rwoh (Rebecca Henderson), egy Kelnacca nevű vuki jedi (Joonas Suotamo) és igen nagy valószínűséggel Yoda mester is. A széria hivatalos megjelenési dátuma nem ismert és előzetest sem kaptunk még. A pletykák szerint talán június 5-én indulhat a Disney+ streamingen. Az évad nyolc részes lesz, további évadokról még nem tudunk.

Jedihistóriák második évada

Két éve jelent meg a Disney+-on a Jedihistóriák antológiasorozat. Az új animációs széria akkor hat résszel indult, amelyből három rész Ahsokáról és másik három pedig Dooku grófról mesélt eddig nem látott történeteket. A rövid széria nagy siker lett, így a 2023-as Star Wars Celebrationön Dave Filoni be is jelentette, hogy már készül a második évad is. Arról azonban nem esett szó, hogy a Lucasfilm Animation ezúttal milyen karakterről mesél el új történeteket. A Disney hivatalosan már megerősítette, hogy még 2024-ben várható a második évad, de pontosan még nem tudni, hogy az év folyamán mikor .

Skeleton Crew

Az idei másik élőszereplős sorozat, egyben a Mandóverzum negyedik szériája is lesz. Viszonylag keveset tudunk a Skeleton Crew cselekményéről. A történet középpontjában négy gyerek lesz, akik egy űrhajó fedélzetén elvesznek a galaxisban vagy galaxisokban. Társuk a titokzatos erőérzékeny férfi, akit Jude Law alakít majd. Az új karakterek mellett a sorozatban biztosan felbukkan majd A Mandalóriból ismert Vane nevű kalóz is. A szériát a Marvel Moziverzum Pókember-trilógiájáért felelős Jon Watts fejlesztette, Christopher Ford írta, a producerek között pedig ott van Jon Favreau és Dave Filoni is természetesen. A Skeleton Crew stílusában sokat merít a 80-as években megjelent gyerekszínészekkel előadott Amblin Entertainment kalandfilmjeiből (E. T., a földönkívüli, A kincsvadászok), de nem gyerekmese lesz. A premiert eredetileg 2023 őszi-téli időszakra tervezték, de a sztrájkok miatt eltolhatták egy évvel. A legfrissebb pletykák alapján 2024 novemberében érkezhet.

Star Wars-sorozatok 2025-től

Andor második évada

2022 egyik legmegosztóbb sorozata volt az Andor első évada. A Zsivány Egyes – Egy Star Wars-történet előzménysorozata öt évvel a yavini csata előtt mesélte el a lázadás kialakulását és a Birodalom zsarnoki rémuralmát. Mindezt egy teljesen új, a Star Warsban eddig nem látott komor, lassan építkező kémthriller stílusban, amelyben remekül megírt karakterek, párbeszédek és drámai fordulatok tették emlékezetessé a sorozatot. A címszereplő Cassian Andor mellett megannyi új és érdekes karaktert vezetett fel a széria, csupa komplex szereplőt a messzi-messzi galaxisban, mindezt jedik, sith-ek, vagy bármilyen mesés, fantasy elem nélkül. Tony Gilroy és csapata a második évadon már 2022 ősze óta dolgoznak. Az új évad egyben az utolsó is lesz, amely időben négy évet ölel fel és a fináléja már beletorkollik a Zsivány Egyesbe is. A forgatás azonban sok problémába ütközött és elhúzódott a sztrájkok miatt. Csak 2024 elejére sikerült végezni a felvételekkel, amelyet még hosszú utómunka követ. Így ez a széria már inkább 2025-ben várható, de pontos megjelenési dátumot még nem közöltek hivatalosan. A Luthen Raelt alakító Stellan Skarsgård szerint az Andor második évada talán 2024 végén vagy inkább 2025 elején érkezhet. Mi inkább az utóbbit tartjuk esélyesnek.

Ahsoka második évada

2023-ban robbant be az Ahsoka első évada, amely elsöprő sikert aratott a streamingen. Borítékolható volt a második évad, amelyet január 9-én erősített meg hivatalosan a Lucasfilm. A szérián ugyancsak a kalapos mester és vezető kreatív igazgató, Dave Filoni dolgozik. Filoni már egy vázlatot is megosztott az Ahsoka második évadáról, amelyen Ahsoka Tano és Sabine Wren állnak a Mortis isteneinek szobrán (pontosabban a mutatóujján), pont ott, ahol az évad fináléjában Baylan Skoll is állt. Az első évad úgy ért véget, hogy Ezra Bridger és Thrawn főadmirális visszajutottak az messzi-messzi galaxisba, míg Ahsoka, Sabine, Baylan és Shin Hati ott ragadtak a Perideán. Filoni bőven nyitva hagyott még történeteket további évadoknak. Az évad már fejlesztés alatt áll és elég valószínű, hogy még Filoni saját mozifilmje előtt érkezik. Pontos megjelenési dátumot még nem tudunk hozzá.

Lando-projekt

2020-ban jelentette be Kathleen Kennedy, a Lucasfilm elnöke, hogy dolgoznak egy élőszereplős Lando sorozaton. A címszerepet a Solo: Egy Star Wars-történet után ismét Donald Glover alakítaná, így Calrissian fiatalkori éveiről szólhat. A projektről azonban keveset hallottunk azóta, nem haladt jól, ugyanis Glover túlságosan is elfoglalt volt más munkáival. A forgatókönyvön eredetileg Justin Simien dolgozott, azonban a pletykák szerint ő már elhagyhatta a projektet még az írósztrájk előtt. Azóta Donald és testvére, Stephen Glover vehették át a Lando írását. Utóbbi ráadásul még szeptembern szólta el magát, hogy a sorozat akár filmként valósulhat meg. A projekt szóba került februárban egy Donald Glover-interjúban is. Egyelőre tehát úgy tűnik, hogy ha a Lando-projekt végre elkészül, akkor az egy mozifilm lesz, s nem egy Disney+ sorozat. Ezt azonban a Lucasfilm hivatalosan még nem erősítette meg.

Star Wars-filmek 2026-tól

A Lucasfilm és a Disney a Skywalker kora óta nem készített el újabb Star Wars-filmet. Azóta megannyi projektről lehetett hallani hivatalosan és pletykák szintjén is, azonban ezek közül egy sem valósult meg, s többet már töröltek is. Tavaly azonban a londoni Star Wars Celebrationön bejelentettek rögvest három új filmprojektet és januárban még egyet, így ezek az új Star Wars-filmek várhatók hamarosan a mozikban. Pontos megjelenési dátumunk nincs egyikhez sem, így csak találgatni tudunk, hogy melyik mikor érkezhet. A Disney jelenleg három premierdátumot tart fent Star Wars-filmeknek, amelyek a következők:

  • 2026. május 22.
  • 2026. december 18.
  • 2027. december 17.

És akkor lássuk a bejelentett filmeket, feltételezhető megjelenési sorrendjükben.

A Mandalóri és Grogu

A legfrissebb bejelentés, hiszen 2024. január 9-én leplezte le a Lucasfilm hivatalosan, hogy nagy sikerű A Mandalóri sorozat története egy filmként folytatódik tovább. A film címe A Mandalóri és Grogu (The Mandalorian & Grogu) címet viseli, a rendezésért a széria megalkotója, Jon Favreau felel, a produceri teendőket Kathleen Kennedy és Dave Filoni látják majd el, utóbbi természetesen a kreatív folyamatokért is felel majd. A film történetéről még semmit sem tudunk, A Mandalóri harmadik évada ott ért véget, hogy a Bo-Katan vezette mandalóriak együtt legyőzték Gideon moff csapatait és felszabadították Mandalore-t. Din Djarin és Grogu pedig megpihentek a Nevarrón, de előtte Djarin felajánlotta szolgálatait az Új Köztársaságnak, nem hivatalosan. A film valószínűleg ezt a történetet folytatja tovább, amely már tovább építheti a Mandóverzum nagy konfliktusát az Új Köztársaság és a Thrawn vezette Birodalmi Maradványok között. Favreau még az írósztrájk előtt végzett A Mandalóri negyedik évadának forgatókönyvével, ám elég valószínű, hogy időközben ezt átalakították filmmé. A forgatást idén júniusban kezdenék el és októberig tartana, javarészt Kaliforniában vennék fel a jól bevált StageCraft falain belül. A több, mint 90 napos forgatásra Kalifornia állam eddigi legnagyobb adóvisszatérítési támogatását kaphatja A Mandalóri és Grogu. A film hivatalosan 2026-ban érkezik, ez elsőbbséget élvez a gyártásban, így nagy eséllyel ezzel tér vissza a Star Wars a mozikban 2026. május 22-én.

Cím nélküli Új Jedi Rend film

2022 őszén kezdtek pletykálni arról, hogy készül egy új film a Skywalker kora utáni érában is. A titkos projekt forgatókönyvén a pletykák szerint Damon Lindelof és írótársa, Justin Britt-Gibson dolgoztak Dave Filonival, a rendezői székbe az Oscar-díjas dokufilmes aktivista, Sharmeen Obaid-Chinoy nevét mondogatták. Lindelofék azonban még 2023 elején kiszálltak a projektből. Hivatalosan a londoni Celebrationön jelentették be az egyelőre cím nélküli új Star Wars-filmet. A történet tizenöt évvel a Skywalker kora után játszódik, amelyben Rey az Új Jedi Rend létrehozásán fáradozik majd. Természetesen Daisy Ridley is visszatér a szerepében, azonban ennek már nem ő lesz a főszereplője, hanem új, fiatal hősöket állítanak a történet középpontjába. A forgatókönyvön azóta a szintén Oscar-díjas Steven Knight dolgozik, aki a pletykák szerint nem készült el a scripttel a tavalyi írósztrájk előtt. Azóta megannyi ellentmondásos pletykát hallottunk a projekt állapotáról, illetve Obaid-Chinoy nem túl szerencsés megnyilvánulásait. Legutóbb Ridley említette, hogy a forgatókönyvön még mindig dolgoznak és már keresik a megfelelő színészeket az új szerepekre. Ha minden jól megy, akkor a forgatást még idén elkezdhetik. Mivel ez a projekt van A Mandalóri és Grogu mellett a második legjobb állapotban, így valószínű, hogy a „Rey-film” várható 2026. december 18-án.

Cím nélküli Jedik hajnala film

Luke Prime Jedi The Last Jedi
Luke Skywalker és az első jedi mozaikja (Forrás: StarWars.com)

Szintén a 2023-as Star Wars Celebrationön jelentették be, hogy James Mangold is fejleszt egy új Star Wars-filmet a Lucasfilmnek. Mangold olyan filmeket írt vagy rendezett, mint a Copland, az Észvesztő, A nyughatatlan, Az aszfalt királyai, illetve két Marvel film is, a 2013-as Farkas és a 2017-es Logan – Farkas. Az író-rendező többször megfordult már a Lucasfilmnél, hiszen korábban őt pletykálták a tervezett Boba Fett-film készítőjének, illetve ő rendezte az Indiana Jones és a sors tárcsáját is. Az új Star Wars-filmje azonban a Jedik hajnaláról fog szólni, időben 25 ezer évvel a Skywalker saga előtt. A kánonban ez az időszak szinte teljesen feltérképezetlen, a Legendákban is csak könyvek, képregények oldalain olvashattunk róla. A kánonban annyi tudunk, hogy ekkoriban fedezte fel az Erő használatát az Első Jedi (Prime Jedi), majd megalapították a Jedi Rendet és a Köztársaságot is. Ennek a jedinek a mozaikja volt látható Az utolsó Jedikben az Ahch-To Jedi templomában, így elég valószínű, hogy a film erről is fog szólni. Mangold annyit mondott a projekttel kapcsolatban, hogy egy bibliai eredettörténetet képzel el és olyan epikus filmekből inspirálódik, mint az 1956-os Tízparancsolat vagy az 1960-as Spartacus. A film a galaxis ezen ősi korszakát fedezi fel, de nem kőkorszaki Star Wars lesz, továbbra is fejlett, űrtechnológiákat láthatunk majd. A Lucasfilm már évek óta szeretné elkészíteni ezt a filmet, 2018 körül még a Trónok harca alkotópárosa dolgozott egy hasonló témájú projekten, ám az nem valósult meg. Mangold filmjének pontos megjelenési dátuma nem ismert, még csak a forgatókönyvírás fázisában járhatnak. Mangold ráadásul még eléggé elfoglalt, tekintve, hogy a Bob Dylanről szóló A Complete Unknown filmet készíti a Foxnak és a Disneynek, illetve egy Crenshaw és Juliet című film rendezését is elvállalta. Így nehéz megjósolni, hogy ez a Star Wars-film érkezne 2027 decemberén, vagy talán ennél később várható.

Dave Filoni cím nélküli Új Köztársaság vs. Birodalmi Maradványok filmje

Mandoverzum

A londoni Celebration harmadik bejelentett projektje Dave Filoni első Star Wars-filmje volt. A kalapos mester az animációs sorozatokkal nyitott új kapukat a Star Wars világába, majd ezt folytatta Jon Favreauval közösen A Mandalóriban és a Boba Fett könyvében, hogy aztán önálló élőszereplős sorozatában, az Ahsokában mindezt újabb szintre emelje. George Lucas padawanja, több mint tizenöt éve munkálkodik a Lucasfilmnél, és újdonsült vezető kreatív igazgatóként még nagyobb ráhatása van a Star Wars jövőjére. Munkájának betetőzése lehet önálló mozifilmje, amely egyúttal a Mandóverzum eddigi sorozatainak, filmjeinek és Filoni animációs karaktereinek egy nagy összefogó crossover-eseménye is lehet. A film története várhatóan az Új Köztársaság és a Thrawn főadmirális vezette Birodalmi Maradványok konfliktusáról szól, amelyet A Mandalóri és az Ahsoka már elkezdtek felvezetni. A koncepció egyúttal a klasszikus Thrawn-trilógia egyfajta adaptációja is lehet a kánonban, csak Filoni karaktereivel a főszerepben. Filoni azonban előbb várhatóan az Ahsoka második évadát készíti el, így ez a film 2028 előtt nem nagyon várható, de ez függhet a többi filmes projekt állapotától is.

Taika Waititi Star Wars-filmje

Taika Waititi Star Wars

2020 májusában jelentette be hivatalosan Kathleen Kennedy, hogy a Jojo Nyuszi és a Thor: Ragnarök rendezője, Taika Waititi is egy önálló Star Wars-filmet fejleszt. Az Oscar-díjas és sajátos humorú új-zélandi filmes korábban A Mandalóri első évadának fináléját rendezte és ő játszotta IG-11 fejvadászdroidot is. A film történetéről semmilyen részletet nem tudtunk meg azóta sem. A forgatókönyvön eredetileg Krysty Wilson-Cairns (1917) dolgozott, ám ő már kiszálhatott a projektből, ugyanis 2023 májusában már arról cikkeztek, hogy Waititi egyedül írja a filmet. A script írása nehézségekbe ütközött az írósztrájk és javarészt Waititi egyéb elfoglaltságai miatt. Persze az ő rá jellemző humorral többször is a címlapokra került, mikor azzal poénkodott hogy elfelejtette az előzménytrilógiát vagy, hogy szerinte sokakat felbosszant majd a filmje. Arról is beszélt, hogy leginkább a klasszikus trilógiából inspirálódik, de hogy ez pontosan mit jelent nála, arra nem adott egyértelmű választ. Tavaly novemberben pedig arról írtak, hogy Waititinek még legalább négy másik projektet kell előbb befejeznie, így 2030 előtt nem érdemes várni a Star Wars-filmjére.

Rian Johnson Star Wars-trilógiája

Rian Johnson

Még Waititinél is régebb óta van bejelentve Rian Johnson Star Wars-trilógiája. A rajongók között megosztó nyolcadik epizód, Az utolsó Jedik író-rendezőjének önálló Star Wars trilógiáját még 2017 novemberében jelentették be hivatalosan. A rendező viszont azóta sem látott hozzá, ugyanis közben a Tőrbe ejtve (Knives Out) filmek foglalják le, amelyből már két részt elkészített, jelenleg a harmadikon dolgozik a Netflixnek. Johnson azonban az évek során rendre elmondta, hogy szeretné megcsinálni a Star Wars-trilógiáját, amelyben úgy tűnik Kathleen Kennedy is számít rá. Az, hogy erre mikor kerül sor, vagy hogy még tényleg tervben van ez a projekt, arról csak találgatni tudunk.

Pletykák

A következők sorsa ismeretlen, vagy nem erősítette meg őket a Disney vagy a Lucasfilm, de megbízható pletykáink vannak róluk.

A Mandalóri negyedik évada

The Mandalorian A Mandalóri
Forrás: StarWars.com

Örömhír, hogy mozifilmben folytatódik A Mandalóri története, csak éppen a tervezett negyedik évad sorsa vált bizonytalanná. Jon Favreau eredetileg a negyedik évadhoz írta meg a forgatókönyvét, amelyből most úgy tűnik film lett. Azonban a Lucasfilm és a Disney sem erősítette meg, hogy tervben van-e még a negyedik évad. Éppen emiatt rengeteg egymásnak ellentmondó pletyka röppent fel. Egyesek szerint készül a negyedik évad, csak a fináléja lesz a film, mások szerint meg csak a film után jönne. Teljes a zűrzavar ezzel kapcsolatban. Legutóbb a sorozatban Pedro Pascal dublőre, Brendan Wayne mondta azt, hogy szerinte nincs tervben negyedik évad, csak a film. Legalább is egyelőre, hiszen Favreau még a negyedik évad írásánál mondta, hogy számára ez még mindig a nagyobb történet közepe. Ismerve őt és Filoni távlati terveit, valószínűleg az új filmek után még tovább folytatódik Din Djarin és Grogu története a kisképernyőn is.

Shawn Levy Star Wars-filmje

Shawn Levy

2022 novemberében kezdtek pletykálni arról, hogy Shawn Levy egy új Star Wars-filmet fejleszt a Lucasfilmnek. Az Éjszaka a múzeumban, a Vasököl, a Free Guy, a Stranger Things és a közelgő Deadpool & Rozsomák készítőjének Star Wars-filmjét egyelőre nem erősítették meg hivatalosan. A rendező azonban többször megszólalt a projekttel kapcsolatban. Elmondása szerint még a fejlesztés elején járnak, de az a célja, hogy olyan Star Wars-filmet készítsen, amely megfelel a rajongók által támasztott kívánalmaknak. Levy azt is elmondta, hogy személyesen Kathleen Kennedy bízta meg a filmmel, amely tükrözi a rendező ízlését, stílusát. Egyelőre nem tudni miről szólhat ez a Star Wars-film, azonban a legújabb pletykák szerint Rey is szerepelhet benne. Így, ha igazak a pletykák, akkor Shawn Levy új Star Wars-filmje kapcsolódhat a zárótrilógiához és a készülő Új Jedi Rend-filmhez is.

Látomások harmadik évada

2021-ben debütált a Disney+-on a Star Wars: Látomások (Visions) című animációs antológiasorozat. A széria nem számít kánonnak, ugyanis más, külsős animációs stúdiók munkáiról van szó a Star Wars univerzumában. Az első évad kizárólag japán stúdiók történeteiről szólt, míg a tavaly megjelent második évadban már a világ többi nemzete is képviselve volt. A második évad tavaly májusi premierjénél röppent fel a pletyka Jeff Sneider iparági bennfentestől, hogy a Lucasfilm már dolgozik a Látomások harmadik évadán. Azonban hivatalosan ezt még nem erősítették meg.

Minden közelgő Star Wars film és sorozat

Akik csak egy listában szeretnék áttekinteni, hogy mi várható mozgóképes Star Wars fronton, azoknak itt a teljes lista:

  • Rossz Osztag harmadik évada (2024. február 21-től május 1-éig)
  • The Acolyte (2024)
  • Jedihistóriák második évada (2024)
  • Skeleton Crew (2024)
  • Andor második évada (2025)
  • Ahsoka második évada (fejlesztés alatt, nincs dátuma)
  • Lando-projekt (fejlesztés alatt, nincs dátuma)
  • A Mandalóri és Grogu (2026)
  • Cím nélküli Új Jedi Rend film (fejlesztés alatt, nincs dátuma)
  • Cím nélküli Jedik hajnala film (fejlesztés alatt, nincs dátuma)
  • Dave Filoni cím nélküli Új Köztársaság vs. Birodalmi Maradványok filmje (fejlesztés alatt, nincs dátuma)
  • Taika Waititi Star Wars-filmje (fejlesztés alatt, nincs dátuma)
  • Rian Johnson Star Wars-trilógiája (sorsa ismeretlen)
  • A Mandalóri negyedik évada (sorsa ismeretlen)
  • Shawn Levy Star Wars-filmje (pletyka, nem erősítették meg hivatalosan)
  • Látomások harmadik évada (pletyka, nem erősítették meg hivatalosan)

About Author

Vélemény, hozzászólás?