ahsoka baylan

Véget ért az Ahsoka első évada, s ugyan megannyi kérdésre választ kaptunk, jó pár nyitva maradt, köztük az is, hogy vajon ki vagy mi szólíthatja pontosan Baylan Skollt? A rész utolsó képsoraiban látható szobrok a Mortis isteneire engednek következtetni és általuk egy nagyobb erőre is, de kik is ők és mit tudunk róluk eddig a kánonban?

Mortis, avagy a feltérképezhetetlen bolygó

A Mortis leginkább egy éteri síkként fogható fel az Erőn belül, egy hely ahová nem lehetett csak úgy eljutni, és ahová nem vezettek térképek. Mesék és legendák szóltak róla, sőt sokan úgy vélték maga az Erő is onnan ered. E különös helyet nappal gyógyító fény sugározta be, éjjel azonban minden elhalt és a savas eső miatt menedék nélkül lehetetlenné vált a túlélés. Az idő itt nem létezett és bejutni sem lehetett önként, hanem csakis akkor, ha maga a hely kérte. Vagy a lakói. Őket hívták a Mortis isteneinek.

mortis istenei

Egy különös család

A Mortis istenei, más néven az Erő urai, egy családot alkottak, ők voltak az Atya, a Fiú és a Leány. A Fiú az Erő Sötét oldalának, a Leány a világos részének, az Atya pedig az egyensúlynak feleltethető meg. A Fiú állandó ellentétben volt a másik kettővel és mindenáron ki akart jutni a galaxisba.

mortis

A kánonban először A klónok háborúja harmadik évadában bukkantak fel, mikor az Atya magához csalta Anakint azért, hogy letesztelje. Anakin, Ahsoka és Obi-Wan egy régi jedi kódot követve jutottak el Mortisra, ahol először a Leány köszöntötte őket. Az Atya általa magához hívatta őket, de a Fiú saját terve érdekében akadályokat zúdított rájuk az úton, és bár egyiküknek sem esett baja, sikerült szétválasztania őket. Alkonyatra Anakin elért egy kolostorhoz, mely az Atya és a Leány lakhelye volt. Az Atya köszöntötte őt és helyet kínált neki, ahol pihenhet. Csakhogy a Fiú felvette Anakin édesanyja, vagyis Shmi Skywalker alakját és megkísértette őt. Mikor Anakin kérdőre vonta, az Atya tagadta, hogy ők sith-ek lennének, majd elmagyarázta, kik a gyermekei, és hogy miért csalta a helyre őt. 

Eközben Obi-Wan és Ahsoka is különös dolgok tanúi voltak. Előbbi találkozott rég halott mesterével, Qui-Gon Jinnel. A mester figyelmeztette Obi-Want, hogy a Fiú befolyásolhatja Anakint, ha az nem képes egyensúlyba hozni a lelkét. Ahsokának pedig önmaga felnőtt változata jelent meg, aki figyelmeztette, hogy ha nem szakítja el magát valahogy Anakintól, ő is a Sötét oldal áldozata lesz. Az Atya másnapra tűzte ki a próbát, így a Fiú és a Leány állatalakban még az este elrabolta Obi-Want, illetve Ahsokát is. Anakin a próbán választás elé került, hogy kit mentsen meg, amit úgy oldott fel, hogy a bolygó erejét egyesítve a magáéval emberi alakjukba kényszerítette a két istent. Ezek után az Atya úgy vélte, átment a teszten és szerette volna, ha Anakin átveszi a helyét, így megőrizve az egyensúlyt. Egyúttal figyelmeztette, hogy ha nem vállalja és elmegy, a galaxis sorsa megpecsételődik. Mivel azonban Anakin megint az érzéseire hallgatott nem bírta elhagyni Ahsokáékat és elutasította a kérést.

anakin mortis

Azonban mielőtt elhagyhatták volna a Mortist, a Fiú elrabolta Ahsokát és elvitte a saját katedrálisához. Obi-Wan az Atya segítségét szerette volna kérni, de Anakin egyedül indult padawanja kiszabadítására. 

Az Atya megpróbált a Fiú lelkére beszélni, de az erővillámokkal válaszolt és kiütötte. A Leány közben azt tanácsolta Obi-Wannak, hogy szerezzék meg Mortis tőrét, mivel az képes megölni az isteneket. Anakin, Obi-Wan és ő együttes erővel próbálták megakadályozni, hogy a Fiú kiszabaduljon a galaxisba, ehhez pedig a Sötét oldallal átitatott Ahsokával is szembe kellett nézniük. Közben az Atya is magához tért, de legyengült állapotában nem sokat tehetett. Végül a fia szerezte meg a tőrt és ellene fordította, így a Leány saját testével védte meg és halálosan megsebesült. Ezt látva a Fiú elmenekült. Utolsó pillanataiban a Leány megtisztította Ahsokát a Sötét oldaltól és visszahozta a halálból. A Leány hiányával azonban az egyensúly elveszett és minden sötétségbe borult. Az Atya sürgette Anakinékat, hogy menjenek, különben a fia kiléphet a galaxisba a hajójukkal. 

ahsoka mortis

Anakin azonban tartott tőle, hogy a Fiú előbb-utóbb úgy is kiszabadulna, így visszatért, hogy legyőzze. Az Atya nem értett egyet vele, mivel a fia könnyen befolyásolhatta a nagy erejű jedit. Anakin természetesen ezt meg sem hallotta, így sikeresen csapdába is esett. A Fiú szörnyű látomásokat mutatott neki, melyben többek között szerepelt a jedik kiírtása, Padmé halála, illetve önmaga is, már Vader nagyúrként. Közben a Fiú megpróbálta meggyőzni, hogy elkerülheti ezeket, ha befogadja a sötétséget. Miután a befolyása alá vonta, Anakin csapdába ejtette Obi-Want, majd a hajó felé indult. Volt mesterének azonban sikerült figyelmeztetnie Ahsokát, aki leállította annak rendszereit. A hajó közelében végül az Atya megütközött Anakinnal, kitörölte a jövőről szóló emlékeit és megszabadította a befolyástól. Ezek után közösen küzdöttek meg a fiával, de az még így is túl erősnek bizonyult. Hogy meggyengítse, végül az Atya saját magát szúrta le, ezzel észhez is térítve végre. A Fiú békét kötött apjával, mielőtt még Anakin kivégezte. A haldokló Atya még biztosította Anakint, hogy egyensúlyt hozott a Mortisra, és a galaxisra is ez vár, de ha a szívére hallgat a végét is okozhatja. Ezek után a teste végleg eltűnt.

Később a Lázadók sorozatban Ezra Bridger és a birodalmi Veris Hydan is találtak egy régi templomi festményt a Lothalon, mely az isteneket ábrázolta. A kép egy átjárót képezett a Világok közötti világba, ahol Ezra többet között az Atyát is hallotta, majd megmentette Ahsoka életét azzal, hogy kiemelte őt a Malachorról, Vader karmai közül. A templom később beomlott és ekkor a festmény is elpusztult.

mortis

Kicsoda Morai, vagyis a kis convor, és miért bukkan fel rendre Ahsoka oldalán?

Morait általában a Leány oldalán ábrázolták, egy zöld-fehér kis convor volt, aki valószínűleg spirituálisan kötődött hozzá. Egyfajta lélekállatként lehet leginkább leírni, aki magát a Leányt képviseli. Miután ő feláldozta magát Ahsokáért, a convor a togruta mellé szegődött és utat mutatott neki a legfontosabb pillanatokban. Ő jelent meg például A klónok háborúja végén is Vader felett körözve, de a Lázadókban gyakrabban láthattuk. Ott végignézte a Szellem legénysége és kryknák közötti ütközetet az Atollonon, majd Ezra is látta, mielőtt Ahsoka csatlakozott hozzájuk. Később, mikor Ezra utat talált a Világok közötti világba, a convor segített neki megtalálni a helyes ajtót a múltba és biztatta, hogy emelje ki onnan Ahsokát, majd mikor Palpatine rájuk támadt ő mutatta meg a helyes átjárót Ahsokának. Később felbukkant A Mandalóriban is a Corvuson, mikor Ahsoka találkozott Dinékkel. 

Az Ahsoka-béli feltűnése nem csupán azért volt fontos, mert úgy tűnik a Perideát is az istenekhez fogják kapcsolni, hanem azért is, mert a rendszeres nézők már ebből is tudhatták, hogy Ahsoka jó helyen van. Morai általában a jó hírnökeként szolgál, ami sokszor egyet jelent Ahsoka eljövetelével. 

A Mortis istenek beemelése a sorozatba pedig azért is érdekes, mivel ők az Erő egy rendkívül elvont oldalát képviselték eddig is, A klónok háborúja kapcsán is nagy port kavart annak idején a behozataluk, és máig nagyon ellentétesek a vélemények erről a történetszálról. Ennek ellenére kétségkívül fontos szerepük volt mind Ahsoka, mind pedig Anakin szempontjából.

Baylan Skollt a végén egy a sorozatból erősen ismerős jelenetben láthattuk, melyben egy apró pislákoló fény hívja őt, akárcsak Anakint annak idején. Az ifjú jedit ugyebár egy teszt miatt szólították, méghozzá annak érdekében, hogy fennmaradhasson az Egyensúly. Baylan maga pedig saját elmondása szerint véget akar vetni a végtelen körforgásnak, ezzel teremtve egy új világot, ami az istenek szemében az Egyensúlynak feleltethető meg. Mivel azonban az Atya és a többiek elvileg halottak, kérdés ki szólítja őt és vajon tényleg jó értelemben szeretne-e egy új világot, vagy esetleg magának akarja azt. 

A Legendákban a Mortis istenek mítoszának részét képezi még az Anya is, más néven Abeloth, aki a Fate of the Jedi sorozatbban lépett a színre. Ő eredendően a mortisiak halandó szolgája volt, majd anyjává vált a családnak. Ám halandósága folytán félt attól, hogy elveszíti családját, ezért megfürdött a Tudás Tavában és ivott a Hatalom Forrásából, előbbi a Lány, utóbbi a Fiú erejéhez kötődött. Ez valóban halhatatlansággal ajándékozta meg, ám megőrült, s végtelenül gonosz lénnyé vált, a Káosz elhozójává. A Fiú és a Lány a The Old Republic videójátékból ismert killik faj segítségével bebörtönözte, ám többször is megszökött onnan, amikor az Erő áramlata megváltozott. Ha pedig esetleg ő szólítja Baylan Skollt akkor bizonyosan az utóbbi vár a galaxisra.

About Author

1 thought on “Ahsoka magyarázó: a Mortis istenei

  1. A cikk olvasása során merült fel bennem az a kérdés, hogyha a Mortis egy olyan hely, ahol nem létezik az idő, és ezek a lények gyakorlatilag, csak az erő egyfajta megjelenési formái, akkor egészen biztos, hogy halottak? Kiemelték Kenobit, Skywalkert és Tanot a saját valóságukból és egyfajta „isteni színjátékba” helyezték őket, aminek a végén látszólag meghaltak, de maga az erő két oldala az Ashla és a Bogan elvileg nem halhat meg. Lényegében újra és újra felbukkanhatnak.

Vélemény, hozzászólás?