A Kék és a Zöld harca – Dave Filoni beszélt Thrawn és Hera szembeállításáról

Az Ahsoka sorozat népszerűsítése némiképp a színészsztrájk áldozatává vált, így friss interjúk, újonnan megosztott forgatási képek jórészt a sztrájk végét követően kezdték ellepni a világhálót. Ekkor tudtuk meg azt is, hogy Dave Filonit előléptették, vezető kreatív igazgató lett, s ebben az új minőségében már több interjút adott az Ahsokáról, illetve az általa készített mozifilmről is. Újabban az Empire magazinnak mondott némi érdekes részletet Thrawn és Hera lehetséges párbajáról.

Thrawn visszatérését fokozatosan építették fel a A Mandalóri sorozatban, neve előbb a második évadban hangzott el, míg a harmadik felvonásban az Árnyéktanács ülésén emlegetik, méghozzá a Legendák Thrawn-trilógiában is fontos szerepet játszó hű kapitánya és „watsonja”, Gilad Pellaeon szól a főadmirális nevében és érdekében. Filoni Thrawn és Pellaeon későbbi találkozásról is beszélt sejtelmesen:

„Pellaeon kapitányt A Mandalóriban vezettük be, aki egy olyan karakter, aki Thrawnhoz tartozik, úgyhogy szeretném őket együtt látni” – mondta.

Pellaeon
Gilad Pellaeon A Mandalóri harmadik évadában (Forrás: Disney+)

Pellaeon eddig inkább a Legendákban volt meghatározó Thrawn történetében, a Lázadókban is csupán a nevét említették, a Thrawn: Árulás című regényben, pedig éppen csak formálódott együttműködésük. A Watson-szerű karakter szerepét az eddigi kánon történetekben a könyves fronton leginkább Eli Vanto, Thalias vagy éppen Samakro, míg a mozgóképeken Pryce kormányzó, illetve Morgan Elsbeth játszotta el. Pryce és Elsbeth halálát követően vehetné át Pellaeon ezt a dramaturgiai szerepet „Sherlock” Thrawn oldalán. Thrawn történeteiben a másik meghatározó archetípus a nemezis, s ha már Holmes-analógiát használunk, a Moriarty doktor: tehát egy hasonló zseni. Nyilván itt katonai stratégákról van szó, s míg a Thrawn-központú Chiss Birodalom sorozatban Jixtus egy klasszikus negatív zseni, addig azokban a művekben, ahol Thrawn antagonista, egy pozitív oldali nemezisre, remek stratégára van szükség: ilyen valamennyire a Legendákban Garm Bel Iblis tábornok, míg a kánonban ez a fajta ellenfél egyértelműen Hera Syndulla.

„A Lázadókban végig Hera volt az ellenfele” – mondta Filoni – „A két tábornok [értsd katonai vezető – a szerk.] egymással szembeállítása olyasmi, amit érdekesnek találok.”

Felkészülhetünk Hera és Thrawn, a „zöld” és a „kék” mindent eldöntő összecsapására!

Hera meghallgatása a Coruscanton
Hera Syndulla az Ahsoka sorozatban (Forrás: Disney+)

Nemcsak Filoninak van azonban markáns elképzelése Thrawnról és sorsáról, hanem a karaktert megformáló Lars Mikkelsennek is.

„Tedd helyre többieket, és hozd rendbe a boltot” – mondta Mikkelsen – „El tudnék képzelni valamiféle hatalmi játszmát a Birodalmon belül.”

Talán Mikkelsen elképzelése is megvalósul majd, az Árnyéktanácsos jelenet ugyanis erre is utalhat, A Mandalóri harmadik évadában. Ugyan Gideon moff már elhalálozott, bőven lehet még belső konfliktus is Brendol Hux vagy más birodalmi vezető áskálódása révén.

Hera Thrawn
Hera és Thrawn a Lázadókban (Forrás: Disney+)

About Author

Vélemény, hozzászólás?