Praktikus effekteket is használtak a Skeleton Crew sorozatnál

Phil Tippett, veterán stop-motion művész is közreműködött az új Star Wars szériánál.

Dejarik holosakk

Forrás: StarWars.com

Ugyan a következő Star Wars sorozat Az akolitus lesz júniusban, nem ez az egyedüli élőszereplős széria 2024-ben. Szintén idén, talán az év végén várható a titokzatos Skeleton Crew nevű széria, amelyet Jon Watts fejlesztett a Disney+-ra. A showrunner elmondta, hogy a sorozat nem csak hangulatában hajaz a klasszikus trilógiára, de a vizuális effektek is visszanyúlnak a 80-as évekbe.

Phil Tippett ismét a Star Warsban bábozik

Jon Watts neve leginkább a Marvel Moziverzum Pókember filmjeiből lehet ismert, hiszen ő dirigálta a Tom Holland-féle falmászó szuperhős történeteit. Watts azóta a Lucasfilmnek fejleszti a Skeleton Crew című új Star Wars sorozatot, amely a Mandóverzum része lesz, tehát kapcsolódik A Mandalóri, a Boba Fett könyve és az Ahsoka szériákhoz. Watts a CCXP Mexico City nevű fesztiválon ült le beszélgetni a Collider főszerkesztőjével, amelyben elmondta, hogy a széria nagyon sok tekintetben régi vágású, retró hangulatú Star Wars sorozat lesz. Ez különösen megnyilvánul majd a vizuális effektben, ugyanis a modern CGI effektek és a StageCraft mellett, hagyományos, mára elavultnak számító praktikus effekteket is alkalmaztak, többek között stop-motiont és matt festést is, amelyet a klasszikus trilógiában is láthattunk.

„A legutóbbi Star Wars-sorozatomban minden klassz cuccot felhasználhattam. Volt pre-viz, MOCAP, forgattunk a Volume-ban is, mindent csináltunk. De a legszórakoztatóbb része az volt, hogy a régimódi technikákat is használtuk. Phil Tippett-tel csináltattunk stop-motiont. Matt festést is készítettünk, igazi régimódi matt festményeket. Egy ILM festőművészt is visszahívtunk a nyugdíjas éveiből, hogy ezt megcsinálja. Számomra ezek a dolgok szórakoztatóak, de csak egy újabb eszköz, és attól függ, hogyan használod.” – mondta Watts.

Az ébredő Erő holosakk
Dejarik holosakk Az ébredő Erőben (Forrás: StarWars.com)

Phil Tippett neve egybeforrt a messzi-messzi galaxissal. A bábmester és stop-motion művész meghatározó volt a klasszikus trilógia vizuális effektjeinél. Az ILM berkein belül Tippett alkotta meg többek között stop-motion technikával a dejarik holosakkot az Ezeréves Sólymon, ő tervezte meg az AT-AT lépegetőket A Birodalom visszavághoz és az ő nevéhez fűződik portálunk névadója, Max Rebo életre keltése is. A művész és bábos a klasszikus trilógia után megalapította saját cégét, Tippett Studio néven, amely olyan filmekhez gyártott vizuális effekteket, mint a Robotzsaru, a Willow, a Jurassic Park, a Sárkányszív, a Men in Black, A kör, a Hellboy vagy az Alkonyat filmek, csak hogy néhányat említsünk. Tippett munkásságát a Lucasfilm sem felejtette el, hiszen visszahívták Az ébredő Erő és a Solo: Egy Star Wars-történet filmekhez is stop-motiont csinálni. Legutóbb Jon Favreau kérte fel A Mandalóri második évadánál, hogy ismét lépegetők mozgását alkossa meg ezzel a hagyományos technikával. Tippett közreműködése a Skeleton Crew esetében nagyon jó hír a klasszikus trilógia rajongóinak.

Phil Tippett A Mandalóri
Phil Tippett A Mandalórihoz gyárt stop-motion effekteket (Forrás: Tippett Studio)

Mikor érkezik a Skeleton Crew?

Már tavaly is felröppentek pletykák és a Collider oldalán két napja ismét megerősítették a hírt, hogy a Skeleton Crew nagy valószínűséggel 2024 karácsonyán érkezhet a Disney+-ra. Elvileg már tavaly karácsonykor jöhetett volna a streamingre, de a sztrájkok és a széria családias hangulata miatt egy évvel eltolták a bemutatót.

Skeleton Crew Jude Law
Jude Law a Skeleton Crewban (Forrás: Disney+)

A széria története még nem ismert, csupán szinopszist kaptunk hozzá. Watts a következőket mondta a Skeleton Crew történetéről:

„Egy csapat gyerekről szól, akik egy rejtélyes titkot találnak a bolygójukon, és véletlenül eltévednek a galaxisban, és megpróbálnak hazatalálni.” – mondta a showrunner.

Watts azt is hozzá tette, hogy a sorozathoz nem szükséges alaposabban ismerni a Star Wars világát, így az újonnan belépő nézőknek nagyon élvezetes lesz, de a keménymagos rajongók is kapnak majd sok utalást. A széria főszereplői tehát gyerekek lesznek, akik a Jude Law által alakított erőérzékeny férfival együtt elvesznek a galaxisban vagy galaxisokban. A sorozatban szintén szereplő ír színésznő, Kerry Condon korábban kiemelte, hogy a Skeleton Crew hangulata „ártatlan, bohó és szeretni való”. Továbbá az is elmondta, hogy a gyerekszínészek mennyire fantasztikusan alakítottak és általuk egészen más dimenziókba léphettek a felnőtt színészek is.

Jude Law Skeleton Crew
A Skeleton Crew színészei (Forrás: Collider)

Azt már korábban is elárulták, hogy a sorozat a 80-as években megjelent, Amblin Entertainment féle gyerekszínészekkel előadott kalandfilmjeit idézi meg. Olyanokat, mint az E. T., a földönkívüli vagy A kincsvadászok. Ilyen módon a praktikus vizuális effektek remekül illenek majd a retró filmes hangulathoz, amely izgalmas élmény lesz a mostani Star Wars sorozatok között.

A Skeleton Crew fő fejlesztője Jon Watts és írótársa Christopher Ford, a rendezők között Bryce Dallas Howard, The Daniels, Lee Isaac Cheung és David Lowery, míg a producerek között Jon Favreau, Dave Filoni és természetesen Kathleen Kennedy található. A széria várhatóan 2024 decemberben érkezik a Disney+-ra.

Skeleton Crew
Forrás: SWNN

About Author