Miért nem valósult meg a Trónok harca alkotóinak Star Wars-filmje?

Új infók derültek ki a Lucasfilm törölt Star Wars-filmjéről.

Benioff-Weiss Trónok harca Star Wars

A napokban ismét megszólalt a Trónok harca alkotópárosa, David Benioff és D. B. Weiss a korábban bejelentett majd törölt Star Wars-filmjükkel kapcsolatban. A páros még 2019-ben kiszállt a projektből, hogy a Netflixnél készítsék el új sci-fi sorozatukat. A Lucasfilm sosem kommentálta, hogy mi történhetett, a páros azonban hosszú idő után megtörte a csendet és meglepő dolgokat mondtak a filmről. Vajon mitől futott zátonyra a projekt? Az alkotópáros vagy a Lucasfilm nem akarta megvalósítani? És valóban Rian Johnson nyolcadik epizódja okolható, hogy Benioff és Weiss Star Wars-trilógiája nem készült el? Cikkünkben erre keressük a választ.

Westerosból a messzi-messzi galaxisba

2018 februárjában járunk. A Lucasfilm csak ekkoriban kezdte el népszerűsíteni a Solo: Egy Star Wars-történet című új antológiafilmet és már készült a kilencedik epizód, a Skywalker kora. Az ezt követő filmes projektekről csak találgatni lehetett ekkoriban, egyedül Az utolsó Jedik író-rendezője, Rian Johnson új Star Wars-trilógiája volt megerősítve. Február 6-án a Lucasfilm bejelentett egy új Star Wars-filmet, amelyet a Trónok harca sorozat showrunner párosa, David Benioff és D. B. Weiss jegyzett. Kathleen Kennedy, a Lucasfilm elnöke akkor a következőket mondta az új Star Wars-filmmel kapcsolatban.

„David és Dan napjaink legjobb történetmesélői közé tartoznak. Az összetett karakterek, a történet mélysége és a mitológia gazdagsága új utakat nyit meg, és bátran előremozdítja a Star Warst olyan módon, amit hihetetlenül izgalmasnak találok.” – mondta Kathleen Kennedy.

Az HBO nagy sikerű fantasy sorozata ekkoriban már a záróévad munkálatainál járt. George R. R. Martin epikus könyvsorozatán alapuló TV sorozat 2011-ben indult és nyolc évadot élt meg a streamingen, azóta már az előzménysorozata, a Sárkányok háza fut. A Trónok harca minden idők egyik legsikeresebb sorozata volt, az HBO egészen új távlatokat nyitott meg a TV sorozatok számára, hiszen a széria látványa és költségvetése a mozifilmekkel vetekedett egy idő után. Az alkotók ügyesen adaptálták Martin bonyolult, szövevényes és sok szálon futó politikával átitatott fantasy művét. Némileg árnyalja Kennedy nyilatkozatát, hogy a sorozat utolsó három évada már jócskán megosztó lett a rajongók között, hiszen időközben elfogytak a regények és az alkotópáros a hatodik évadtól csak Martin vázlataira és saját képzelőerőjükre támaszkodhatott.

David Benioff D. B. Weiss
David Benioff és D. B. Weiss (Forrás: The New York Times)

Benioff és Weiss Star Wars-filmje azonban ettől függetlenül ígéretesnek bizonyult. A Lucasfilm és a Disney annyira bíztak bennük, hogy rögvest három filmre szerződtették őket, vagyis egy új trilógia bontakozott ki. Bob Iger, a Disney akkori és mostani vezérigazgatója ki is tűzte a filmek premierjét 2022, 2024 és 2026 decemberre. 2019 április-májusban az HBO levetítette a Trónok harca nyolcadik és egyben utolsó évadát. A finálé rendkívül megosztó lett a rajongók között, többen a Benioff-Weiss párost okolták azokért a kreatív döntésekért, amelyekkel lezárták Martin könyvsorozatát.

Ennek ellenére a párosra valósággal lecsapott a Netflix és 2019 augusztusában kötöttek egy olyan megállapodást velük, amelyért 250 millió dolláros összeget ajánlott nekik a streamingszolgáltató. Már ekkor többen azt kérdezték, hogy ez mennyiben befolyásolja majd a Star Wars-trilógiájukat, de erről csak találgatni lehetett. Végül 2019. október 29-én hivatalosan is megerősítették, hogy a páros nem készíti el a bejelentett Star Wars-filmeket. A döntést akkor azzal magyarázták, hogy betelt a naptáruk.

„Imádjuk a Star Warst. Amikor George Lucas felépítette ezt a világot, mi is gyarapodtunk. Életünk egyik legnagyobb élménye volt, amikor vele és a jelenlegi Lucasfilm-csapattal beszélgethettünk a Star Warsról, és mindig adósai leszünk a sagának, ami mindent megváltoztatott” – nyilatkozta David Benioff és D. B. Weiss.

Kathleen Kennedy a következőkkel kommentálta a döntést:

„David Benioff és Dan Weiss hihetetlenül jó sztorimesélők. Reméljük, hogy a jövőben őket is a csapatban tudhatjuk, amennyiben képesek lesznek az elfoglaltságaikat úgy alakítani, hogy csak a Star Warsra koncentráljanak.” – nyilatkozta a Lucasfilm elnöke 2019-ben.

De miről is szólt volt a Trónok harca alkotópárosának Star Wars-trilógiája?

A régóta tervezett Jedik hajnala film

2019. október 30-án, egy nappal a páros hivatalos távozása után jelent meg egy terjengős cikk a The Hollywood Reporternél (továbbiakban THR). A cikkben annak próbáltak utánajárni, hogy miért hiúsulhatott meg Benioff és Weiss Star Wars-projektje. Belsős forrásokra hivatkozva leírták, hogy állítólag Kennedy egyáltalán nem volt elégedett a Netflixszel kötött megállapodásuknak, mert két ekkora projektre nem tudtak volna egyszerre koncentrálni. Bár az alkotópáros próbálta bizonygatni a Lucasfilm elnöke felé, hogy a Netflix sorozatuk nem befolyásolná a Star Wars-trilógiájukat, de Kennedy nem hitt nekik, állította a THR cikke. Hogy a pletykákból mi is volt igaz, arról csak találgatni lehet.

Szintén ugyanekkor megjelent egy exkluzív cikk a Variety oldalán, amely arra is kitért, hogy Benioff és Weiss Star Wars-trilógiája egy eredettörténet lett volna, méghozzá a jedikről. A Jedi Rend keletkezése és a Régi Köztársaság létrejöttéről szóló Jedik hajnala a kánonban egy feltérképezetlen terep, ugyanis ez az időszak 25 ezer évvel a Skywalkerek előtt történt. A Legendákban is csak bizonyos könyvek és képregények meséltek erről az időszakról. De nem összekeverendő a Régi Köztársaság azon korszakával, amely közkedvelt Knights of the Old Republic videójátékokban volt, hiszen az a Baljós árnyak előtt 3-4000 évvel történt.

Kotor Revan Malak
Darth Malak és Revan a KotOR-ból (Forrás: uhdpaper.com)

Ekkoriban már javában mentek arról a pletykák, hogy a Lucasfilmnél tervben van, vagy már fejlesztés alatt áll egy Régi Köztársaság film vagy sorozat. A sajtóban arról cikkeztek, hogy a Viharsziget és az Alita: A harc angyala filmek írója, Laeta Kalogridis már dolgozik egy Old Republic film forgatókönyvén. A Lucasfilm ezt sosem erősítette meg, de Kennedy utalgatott rá a chicagói Star Wars Celebrationön. Ebből a projektből azóta sem lett semmi, hivatalosan be sem jelentették, ahogy azt sem tudni, hogy mennyiben kapcsolódott volna a Benioff és Weiss-féle Jedik hajnala trilógiához.

Szintén ide vág, hogy a Lucasfilmnek titokban Guillermo del Toro és David S. Goyer is fejlesztettek egy Star Wars-filmet. Goyer, aki a Penge-filmek és Nolan féle Sötét lovag-trilógia írója volt korábban 2023 szeptemberében erősítette meg egy interjúban, hogy ő is egy Jedik hajnala forgatókönyvet írt a Lucasfilmnek, de sosem lett belőle semmi. Goyer azt állította, hogy del Toro filmje mellett egy külön projektként írta a Jedik hajnala scriptjét.

„Írtam egy el nem készült Star Wars-filmet, amelyet Guillermo del Toro rendezett volna. Ez körülbelül négy évvel ezelőtt volt. Aztán van egy forgatókönyv vázlatom a jedik eredetéről szóló filmhez is, szintén a Star Warshoz, amely 25 000 évvel az első Star Wars-film előtt játszódik.” – állította David S. Goyer.

Ráadásul Goyer azt is megerősítette, hogy mindez 2018–2019 tájékán volt, amely erősen egybevág Benioff és Weiss Star Wars-trilógiájával. Csak találgatás a részünkről, de vajon a Lucasfilm nem bízott a Trónok harca alkotópárosában és egy másik, tapasztalt írót is ráállítottak a filmre?

Prime Jedi The Last Jedi
Az első jedi mozaikja az Ahch-Tón (Forrás: StarWars.com)

Ezen a ponton érkeztünk el a páros legújabb nyilatkozatához, amely január 10-én jelent meg a THR-ben. A páros most éppen azt a 3 Body Problem című sci-fi sorozatukat népszerűsítik, amelyért átigazoltak a Netflixhez. Az interjúban kitértek a meghiúsult Star Wars-trilógiájukra, amellyel kapcsolatban, most ők is megerősítették, hogy a jedik eredetéről szólt volna.

Az első Jedit akartuk elkészíteni. Alapvetően azt, hogyan jött létre a Jedi Rend, miért jött létre az első fénykard…” – mondta Benioff.

„És pokolian bosszúsak voltunk, amikor [Rian Johnson, a páros régi barátja és a 3 Body Problem producere] Az utolsó Jediknek nevezte el a filmjét. Teljesen tönkretette a nyilvánvaló címét annak, amin dolgoztunk.” – mondta Weiss.

Erős szavak, azonban nem magyarázzák meg, hogy miért is hiúsult meg a Star Wars-trilógiájuk. Az, hogy a Skywalker saga nyolcadik epizódja Az utolsó Jedik címet kapta, az nem jelenti azt, hogy a Jedi Rend eredetéről vagy az első jediről szóló film ne működött volna, csupán azt, hogy új címet kellett volna kiötölniük. Az interjúban utánakérdeztek, hogy akkor miért is nem jött össze a projekt, amelyre a következőket felelték.

„[A Lucasfilm] végül nem akarta megcsinálni az első jedi történetét. Volt egy nagyon konkrét történetötletünk, és végül úgy döntöttek, hogy nem akarják ezt megcsinálni. És ezt teljesen megértjük. Ez az ő cégük és az ő szellemi tulajdonuk, de nem mi voltunk azok a droidok, akiket kerestek.” – válaszolta Benioff.

A fenti interjúból és eddigi hírekből, pletykákból kezd kirajzolódni a kép, hogy vajon miért és hogyan hiúsult meg a Star Wars-filmjük. Ha a Trónok harca párosával nem is, de mással még összejöhet a Jedi Rend eredetéről szóló film. A Lucasfilm nem tett le a projektről, hiszen a 2023-as londoni Star Wars Celebrationön bejelentették, hogy a Logan – Farkas és az Indiana Jones és a sors tárcsája rendezője, James Mangold írja és rendezi a Jedik hajnala (Dawn of the Jedi) néven emlegetett Star Wars-filmet, amely leghamarabb 2026 végén vagy 2027 decemberében kerülhet a mozikba. Hiába a Lucasfilmnél semmi nem vész el, csak átalakul.

James Mangold Filoni Celebration
James Mangold és Dave Filoni a 2023-as londoni Star Wars Celebrationön (Forrás: awn.com)

Gondok a Lucasfilm filmes projektjeivel?

Nem David Benioff és D. B. Weiss az egyedüliek, akiknek tervezett Star Wars-filmje meghiúsult. Az utóbbi években a Lucasfilm megannyi különböző Star Wars filmet és sorozatot jelentett be. A Disney+ sorozatok esetében a többség megvalósult, míg a filmek tekintetében továbbra sem született semmi a Skywalker kora óta. Ahogy fentebb is írtam, Benioff és Weiss mellett Rian Johnsont is megbízták egy másik, új Star Wars-trilógia fejlesztésével. Az utolsó Jedik rendezője azóta sem fogott hozzá ehhez, mert lefoglalta a Netflixnél a Tőrbe ejtve filmjei. A rendező viszont számos alkalommal elismételte, hogy szeretné megcsinálni, csak éppen nem ér rá, ahogy Kennedy is utalt erre.

A Lucasfilm ugyancsak bejelentette 2019-ben, hogy a Marvel Moziverzum atyja és a Marvel Studios vezetője Kevin Feige is készítene valamilyen Star Wars-filmet. A projekt végül nem valósult meg és tavaly Kennedy már tagadta, hogy bejelentették volna hivatalosan. Feige végül tavaly novemberben erősítette, hogy a Star Wars-filmje halott projekt. Hasonlóan járt a Patty Jenkins rendezésében bejelentett Zsivány Osztag (Rogue Squadron) film is. A Wonder Woman rendezőjének új Star Wars-filmjét 2020 decemberében jelentették be, először 2022, majd 2023 decemberére halasztották a premierjét. Végül tavaly márciusban pletykáltak arról a sajtóban, hogy a filmet nem készítik el. Kathleen Kennedy ezzel kapcsolatban óvatosan csak annyit mondott az áprilisi Celebrationön, hogy még fontolgatják, hogy film vagy sorozat legyen belőle.

De minden rosszban van valami jó is, hiszen a törölt filmek mellett újak születnek. A Lucasfilm jelenleg legalább öt vagy hat Star Wars-filmet fejleszt. Az áprilisi Celebrationön jelentették be, hogy Sharmeen Obaid Chinoy rendezésében készül az Új Jedi Rend film a Skywalker kora után 15 évvel későbbi korszakban, amelyben Daisy Ridley is visszatér Rey szerepében. Szintén itt erősítették meg Mangold Jedik hajnala filmjét, illetve Dave Filoni rendezésében egy Mandóverzum crossover-esemény filmet is. Január 9-én erősítették meg, hogy Jon Favreau rendezésében készül A Mandalóri és Grogu, amely elsőbbséget élvez a filmes projektekben, így leghamarabb ez jöhet 2026 májusában. Taika Waititi már 2020 májusa óta dolgozik hivatalosan egy cím nélküli Star Wars-filmen, amely viszont a pletykák szerint 2030 előtt nem igazán érkezik, továbbá a sorozatként bejelentett Lando a pletykák szerint akár filmként valósulhatna meg. Az utóbbi évek törölt filmjei után végre újra látszik valami koncepció a Lucasfilmnél Star Wars filmek terén. Egyelőre távolinak tűnnek ezek még, de addig jönnek még új sorozatok, évadok a Disney+-ra. Mi viszont már nagyon várjuk, hogy újra beülhessünk a moziba egy új Star Wars filmre.

Luke Prime Jedi The Last Jedi
Luke Skywalker és az első jedi mozaikja (Forrás: StarWars.com)

About Author

Vélemény, hozzászólás?