Mi az a „Mandóverzum” a Star Warsban?

Mandoverzum

Véget ért az Ahsoka sorozat első évada. Noha egyelőre nem tudjuk, hogy készül-e második évad és vajon mikor érkezik a Disney+-ra, abban már biztosak lehetünk, hogy a karakterek és a felvezetett történetszálak máshol is folytatódnak, legyen az sorozat vagy mozifilm. A sajtóban és a rajongói hozzászólásokban is többször olvashattunk a Mandóverzum jelzőről, amely A Mandalóri és a hozzá kapcsolódó sorozatokat jelenti, amely egy összefüggő nagy történetfolyam a Star Wars kánonban és hamarosan egy új mozifilmben csúcsosodik ki. De melyek ezek a sorozatok? Hogyan kapcsolódnak egymáshoz és merre tart ez a történet?

Minden Mandóval és a Gyermekkel kezdődött

2019-ben jelent meg az első élőszereplős Star Wars sorozat, A Mandalóri. Az új széria egyúttal fontos szerepet játszott a szintén akkor indult Disney+ streaming szolgáltatásban. A sorozat a Vasember és Az oroszlánkirály filmek rendezője, Jon Favreau ötlete alapján készült, amelyben a Pedro Pascal által alakított magányos fejvadász, a mandalóri Din Djarin kalandjait követhettük, akinek a Yoda fajába tartozó Gyermeket, azaz Grogut kellett eljuttatnia a jedikhez. A történet 5 évvel A Jedi visszatér után játszódik, egy igazi alvilági űrwestern, amely remekül idézte meg a klasszikus trilógia és a Bővített univerzum hangulatát. Favreau mellé már a kezdetektől fogva oda rendelték társírónak és tanácsadónak az animációs sorozatokért felelős kalapos zsenit, Dave Filonit. A páros remekül működött együtt és képesek voltak olyat alkotni, amely egyszerre tetszett a keményvonalas Star Wars rajongóknak és a szélesebb közönségnek is. A Mandalóri hangos siker lett és alapjaiban határozta meg a későbbi élőszereplős Star Wars sorozatokat is. Az első évad viszonylag lazán kapcsolódott az univerzumhoz, egy önálló történet volt, ám a fináléban felbukkant az animációs sorozatokból ismert Sötétkard, így sejthető volt, hogy a széria hamarosan jobban bevezeti ezeket a történeket, karaktereket.

Részlet A Mandalóri harmadik évadának poszteréből
Din Djarin és Grogu A Mandalóriban

A második évadban ez már testet is öltött. Először a mandalóri Bo-Katan Kryze jelent meg élőszereplősen, majd utána A klónok háborúja főszereplője, Ahsoka Tano, akit Boba Fett és végül maga Luke Skywalker követett. Ezek a cameók már egyértelműen a később beharangozott spin-off sorozatokat készítették elő. Az évadzáró jelenetben le is leplezték az elsőt, amely a Boba Fett könyve címet kapta. A minisorozatot Robert Rodriguez készítette Favreau és Filoni segítségével. A középpontban a Tatuinra visszatért Boba Fett és társa, Fennec Shand került, ahogy próbálják átvenni az uralmat a Jabba után maradt hatalmi vákuumban. Nagyon egyéni hangvételű széria volt, ám ügyesen bemutatta Boba kalandjait, többek között, hogy hogyan menekült meg a Sarlacc gyomrából és hogyan szövetkezett a taszkenekkel. Ám a sorozat az ötödik epizódnál hirtelen félre tette Bobát és ismét előkerült Din, a mandók, majd Grogu, Luke és Ahsoka is felbukkantak, hogy aztán a fináléban Din és Grogu csatlakozzanak Bobáékhoz. Érdekes kitérő volt, mely itt már kiemelte, hogy a Mandóverzum sorozatai egy nagy történetfolyamot alkotnak, ahol az egyes karakterek felbukkanhatnak, vagy akár önálló részeket is kaphatnak mások sorozataiban.

Boba Fett
Boba Fett Jabba trónján

Boba Fett könyvét A Mandalóri harmadik évada követte, amely már láthatóan egy galaxis méretű történetet kezdett felvezetni. Itt nem csak a mandalóriak története, hanem már az Új Köztársaság politikai helyzete is előtérbe került, felvezetve a későbbi nagy konfliktusokat. A történet nagy valószínűséggel eredetileg a tervezett Rangers of the New Republic c. sorozatban jelent volna meg, ám azt Gina Carano menesztése miatt törölték és átvezették a Mandóverzum más sorozataiba. A sort nemrég az Ahsoka követte, amely Dave Filoni saját sorozata lett, aki nemcsak, hogy önálló szériát adott a togruta jedinek, hanem egyúttal folytatta a Lázadók című animációs szériát, behozva élőszereplős formában Hera Syndullát, Sabine Wrent, Ezra Bridgert és Thrawn főadmirálist is. A nyolcrészes évad már jócskán beharangozta a hamarosan érkező, Dave Filoni által rendezett mozifilmet, amelyben a visszatért Thrawn indíthat háborút az Új Köztársaság ellen.

A Mandóverzumnak tehát láthatóan egy kikövezett útja van, amelyben a fő vonalat továbbra is A Mandalóri képviseli. A sorozatok között az összekötő kapocs mégsem Mandó vagy Grogu, hanem a veterán lázadó pilóta Carson Teva százados, az Adelphi Rangers vezetője, aki rendre felbukkan mindegyik szériában mellékszereplőként, jelezve, hogy ezek a sorozatok valójában az Új Köztársaság és a Birodalmi Maradványok közti konfliktust építik fel a maguk egyéni, mesés, westernes, fantasys stílusában.

Carson Teva
Carson Teva százados A Mandalóriban

Hogyan kapcsolódik ide a Rossz Osztag?

A Mandóverzum azonban nem csupán az új élőszereplős sorozatokat jelenti, hiszen az egyes karakterek vagy történetek jócskán túlmutatnak ezen. Ahsoka Tano vagy Bo-Katan eredetileg Dave Filoni és George Lucas animációs sorozatában, A klónok háborújában szerepeltek, ott ismertük meg őket és karakterük is ott bontakozott ki. Ők aztán szintén felbukkantak Filoni másik animációs sorozatában, a Lázadókban mellékszereplőként, így az ő karaktereik már a kánon több korszakán átívelnek, a Mandóverzum csak a betetőzése életútjuknak. Nem is beszélve olyan legendás karakterekről, mint Boba Fett, Luke Skywalker vagy Thrawn. Ők a klasszikus trilógia és a Bővített univerzum ikonikus szereplői megannyi történet van róluk, amelyek ugyan mára a Legendákba tartoznak, ám Filoni és Favreau korukból adódóan ezeken a történeteken nőttek fel, így egyre inkább beemelik őket és a maguk szája íze szerint alakítják át, hogy illeszkedjenek az új kánonba.

Bo-Katan Ahsoka The Clone Wars
Bo-Katan és Ahsoka A klónok háborújában

Ám Favreau-val ellentétben Filoni az animációs sorozatok világából jött, így számára a saját karakterei, történetei képezik a fő irányt, nincs is ezzel semmi gond. Míg a fent említett Ahsoka vagy Bo-Katan animációsból lettek élőszereplős hősök, addig A Mandalóriban megismert Fennec Shand később felbukkant animációs formában is Rossz Osztagban. A 99-es klónosztagról szóló széria egyelőre lazán kapcsolódik a Mandóverzumhoz, időben is távol van tőle, ám vannak már jelek, hogy akár ez a széria is valamilyen módon a Mandóverzumot építheti fel, hiszen a második évadban fontos szerepet kapott a Tantiss-hegyen létrehozott titkos birodalmi klónozó létesítmény, amely a Legendákban Thrawn főadmirális projektje volt. A Rossz Osztag jövőre még visszatér a harmadik évaddal, amelyben talán végre kiderül mi lesz a sorsa Hunteréknek és a klónoknak.

Rossz Osztag The Bad Batch
A Rossz Osztag

De más sorozatok is szegről végről a Mandóverzumhoz köthetők, hiszen a folytatástrilógia idején játszódó Ellenállás főhőse Kazuda Xiono annak a Hamato Xiono szenátornak a fia, aki ott volt az Ahsokában Mon Mothma tanácsában és egyáltalán nem támogatta Hera javaslatait. A rajongók így joggal nevezik az egészet inkább Filoniverzumnak, hiszen az animációs sorozatokkal együtt a Mandóverzum egy sokkal nagyobb történetet alkotnak. Viszont inkább nevezzük csak Star Wars kánonnak, mert ugyan Dave Filoni most már kreatív igazgató a Lucasfilmnél, ám nem csak ő készített Star Wars sorozatokat az elmúlt években.

Mi a helyzet az Andor és Obi-Wan Kenobi szériákkal?

Vader Obi-Wan
Vader és Ben párbajoznak az Obi-Wan Kenobiban

2022 nyarán érkezett az Obi-Wan Kenobi, majd ősszel az Andor első évada. Mindkét sorozat időben A Sith-ek bosszúja és az Egy új remény közti években játszódik, így azok időben is távolabb esnek a Mandóverzumtól. Ezeket ráadásul nem Dave Filoni vagy Jon Favreau készítették. Az Obi-Wan Kenobi Deborah Chow és Ewan McGregor közös produkciója, míg az Andor Tony Gilroy és csapatához köthető. Az Obi-Wan Kenobi egy igazi fan service sorozat volt a címszereplő és Anakin/Vadert alakító, Hayden Christensen felé, leginkább erre a két karakterre fókuszált a hat részes minisorozat.

Andor
Cassian Andor az Andor első évadában

Az Andor ezzel szemben a Zsivány Egyes – Egy Star Wars-történet antológiafilm előzményeként szolgált, amely részletesen mutatta be Cassian Andor életét, a lázadás kialakulását és a Galaktikus Birodalom rémuralmát. Egy merőben más, komolyabb, lassabb, földhözragadtabb disztópikus sci-fi sorozat volt, amely a saját lábán is abszolút megállt és működött. A második évada már készül és a tervek szerint 2024-ben érkezik a Disney+-ra. Ez a két sorozat, noha a kánon részei, közvetlenül nem kapcsolódnak a Mandóverzumhoz. Egy sokkal egyénibb, lokálisabb történetet mesélnek el, megannyi hasonlóval találkozhattunk már a kánonban és a Legendákban is annak idején. Valahol az antológia filmekkel is ez volt a Lucasfilm célja kezdetben. Olyan történeteket elmesélni, amelyek nem a nagy sagához tartoznak, de ugyanúgy az univerzum részesei. Ilyen volt a Zsivány Egyes és a Solo is. Bár karaktereik (mint pl. Saw Gerrera, Mon Mothma) vagy elemeik rendre felbukkannak más művekben, de hát ez lenne a kánon lényege.

The Acolyte
The Acolyte panelje a 2023-as Star Wars Celebrationön

Ugyancsak jövőre várható a The Acolyte c. széria is, amelyet Leslye Headland fejleszt a streamingre. Ez lesz az első élőszereplős mű, amely A Köztársaság Fénykorához kapcsolódik így időben jócskán messze lesz a Skywalkerektől, hiszen 100 évvel a Baljós árnyak előtt játszódik majd. Egy vadonatúj történet lesz, többnyire teljesen új szereplőkkel, ám Yoda mester mellett néhány már ismert karakter is felbukkanhat az új könyvekből és képregényekből (mint pl. Vernestra Rwoh) és az sincs kizárva, hogy a széria felvezeti majd akár Darth Plagueis legendáját is. Ezek a sorozatok stílusban is eltérnek a Mandóverzumtól amely, ha tetszik, nem tetszik, de igenis szükséges, hiszen ezzel tud új utakra evezni a franchise és megújítani a történetmesélést.

Merre tovább Mandóverzum?

Úgy is feltehetném a kérdést, hogy merre tovább Dave Filoni és Jon Favreau? A Mandóverzum következő története a Skeleton Crew c. sorozat lesz, amelynek pontos megjelenési dátuma még nem ismert, de a pletykák szerint valamikor 2024 januárjában várható. A szériát Jon Watts készíti, akit a Marvel Moziverzum Pókember-trilógiából ismerhetünk. A főszerepet Jude Law alakítja, aki a galaxisban (vagy egy galaxisban?) elveszett gyerekekkel együtt megannyi kalandba keveredik. Watts stílusában a 80-as évek Amblin kalandfilmjeit, sci-fijeit idézi majd fel, de nem gyerekmese lesz az új sorozat. A pletykák szerint a csapat eljuthat az Ahsokában látott távoli galaxisba, vagyis ahol a Peridea található, és az már szinte biztos, hogy A Mandalóri harmadik évadában megismert kalóz, Vane is visszatér benne.

Skeleton Crew Jude Law
Jude Law a Skeleton Crewban

Emellett Jon Favreau már megírta A Mandalóri negyedik évadát is, amelyet 2025-ben szánnak a Disney+-ra és amint véget ért a sztrájk kezdik is forgatni. Az Ahsoka második évadát még nem erősítették meg, azt sem, hogy mikor készülhet vagy érkezhet a streamingre. Filonit mostantól lefoglalja majd a saját Star Wars mozifilmjének a fejlesztése, amelyet az idei Celebrationön erősítettek meg. A film lesz a betetőzése a Mandóverzum eddigi sorozatainak egy nagy eseményben, amely a nemrég visszatért Thrawn és az Új Köztársaság közti háborúról szólhat. A koncepció nagyon hasonlít Timothy Zahn Thrawn-trilógiájára, annyi különbséggel, hogy itt a Lázadók hősei (Hera, Ezra) lehetnek a főszereplők Thrawn ellen. A filmben minden bizonnyal valamilyen módon felbukkannak majd a Mandóverzum fontosabb karakterei is. Pontosan nem tudni mikor jön a film, de leghamarabb 2026-ban várható, ha addig nem módosulnak a Disney premierdátumai. Favreau azt is elárulta korábban, hogy ő egyelőre még nem zárná le a Mandóverzumot, sőt ez még mindig csak a nagyobb történet középső fejezete. Tehát valószínűleg Filoni filmje után is kaphatunk még újabb filmeket, évadokat vagy újabb spin-off sorozatokat a Mandóverzumból, amely így vagy úgy, de végül eljuthat a folytatástrilógia időszakába is, az Első Rendig és az Ellenállásig. Hiszen ezek a történetek képesek arra, hogy feltöltsék a Skywalker saga filmjei közti hézagokat. Dave Filoninak ebben óriási tapasztalat van, elég csak A klónok háborúja vagy a Lázadók szériákra gondolni.

Cikkünk a Collider 2023. szeptember 19-ei cikke alapján íródott.

About Author

2 thoughts on “Mi az a „Mandóverzum” a Star Warsban?

  1. Jól összerakott bejegyzés! A poszt olvasása közben jutott eszembe, hogy az Andor nemcsak a Zsivány Egyes előzményeit dolgozza fel, hanem a Rebelshez is kapcsolódik. Szerintem, valamikor, az Andor történetszálainak is el kell jutnia, a Rebels 3 évadának Secret Cargo című részéig. Elvileg abban a részben, menekül el a birodalom elől és hirdeti ki Mon Mothma, a nyílt lázadást a birodalom és a császár ellen is. Már csak azért is esélyes, hogy ez így legyen mert az a sorozat ép úgy szól Mon Mothmaról mint Andorról.

    1. Igen valóban kapcsolódik az Andor Rebelshez. Tulajdonképpen már az első évadban is voltak utalások, mikor a Birodalom kihirdeti a szigorúbb büntetést az Aldhani rablás után, annak eredményét láthattuk a Rebels elején. Azóta kb párhuzamosan futnak a szériák. Az Andor második évada viszont nagyobb időt ölel majd fel, ott 4 év történesei lesznek, a finálé már beletorkollik a Zsivány Egyesbe. Ha tippelni akarok, akkor a Rebels eseményeire utalások lesznek és az Andor a köztes hézagokat tölti majd fel, amit abban nem láttunk, nem mutattak. De majd meglátjuk.

Vélemény, hozzászólás?