Mit keresnek brit kormánytagok Az ébredő Erő stáblistáján?

Mi köze van a brit kormánynak Az ébredő Erőhöz?

Egy miniszter és egy államtitkár is felkerült a film stáblistájának köszönetnyilvánítós szekciójába. De hogyan?

A TikTokon jött szembe egy videó, amelyben a Political Currency című podkaszt egyik részletét láthatta a néző. A podkasztban egy-egy brit munkáspárti és konzervatív expolitikus, Ed Balls és George Osborne szerepel, akik a brit közélet kérdéseiről beszélgetnek, főleg gazdasági szemszögből. Ám a műsor március 4-i adásában szóba került az is, hogy vajon hogyan került az egykori pénzügyminiszter Osborne Az ébredő Erő stáblistájára. Az egésznek a Lucasfilm vezetője volt az oka!

Az ébredő adójóváírás

„Kathleen Kennedy eljött hozzánk, a brit kormányhoz, s ezt mondta: »azon gondolkodunk, hogy új Star Wars-filmet készítünk, s hogy Nagy-Britanniában forgatnánk azt«. Nagyon kemény tárgyalópartner volt, sokkal-sokkal keményebb, mint bármelyik költségvetési forrásért lobbizó kormánytag, akikkel miniszterként dolgom volt. Aztán egyezséget kötöttünk, amelynek keretében adójóváírást kaptak, cserébe a Star Wars Nagy-Britanniában forgott. Azt hiszem több mint egymilliárd fontot költöttek a produkció kapcsán Nagy-Britannia különféle filmstúdióiban”

– mesélte Osborne a podkasztban. Arról itt nem tett említést, hogy az alkotók köszönetnyilvánításait tartalmazó stáblista-szekcióban nemcsak ő szerepelt, hanem Ed Vaizey akkori kultúráért és digitális gazdaságért felelős államtitkár is. Sőt, nemcsak brit kormánytagoknak, hanem az ír kormány művészetekért, kultúráért és ír nyelvű régiókért felelős osztályainak is köszönetet mondtak ekképpen az alkotók.

Michael Rosser, a Screen International című filmipari szaklap hírszerkesztője 2015-ben a brit The Guardiannek azt mondta, nagyon szokatlan, hogy egy politikus neve szerepeljen egy film stáblistáján, még akkor is, ha a nemzeti pénzügyi szervek esetében ez bevett gyakorlat. Rosser elmondta: „A legtöbb filmben azok a helyek szerepelnek, ahol adójóváírást kapnak, legyen az Abu-Dzabi vagy a Man-sziget. Végül is a Star Wars nagyszerű a brit filmgyártás számára, és nem hibáztathatjuk Osborne-t, hogy fel akarja hívni a figyelmet minderre.” Ugyanebben a cikkben arról is írtak, hogy az Egyesült Királyságban nagyvonalú adókedvezmény-rendszer működött 2007 óta a filmes produkciók tekintetében, s a feltételeket 2014-ben Osborne pénzügyminisztersége idején jelentősen enyhítették.

„Elég király!”

A Political Currencyben Osborne egyebek között arról is beszélt, hogy meghívták a film premierjére a londoni Leicester Square-en álló Odeonba, ahol Carrie Fisher és Luke Skywalker (sic!) is ott volt. „Miután a film véget ért, ragaszkodtam ahhoz, hogy végigüljem a stáblistát, hogy láthassam a nevem a vásznon” – mesélte Osborne, aki azt is elmondta, hogy az ő korosztálya számára a Star Wars hatalmas dolog.
„És egy Star Wars-film stáblistájára felkerülni elég király”

– fogalmazott a podkasztban az egykori pénzügyminiszter, aki a TikTokon közzétett műsorrészlet tanúsága szerint ezt követően egykori politikai ellenfelével azon viccelődött, hogy Balls nem szereti a Star Warst, s az Egy új reményt „fő filmnek” nevezte – miközben Osborne maga remake-ként írta le Az ébredő Erőt

A film stáblistáján szereplő Osborne-t egyébként egy alkalommal magam is meghallgathattam: 2017-ben – már a kormányból történt távozását követően – a Corvinuson adott elő, én pedig újságíróként számoltam be az elhangzottakról.

Han Csubakka Az ébredő Erő
Forrás: StarWars.com

About Author

Vélemény, hozzászólás?