Lehetséges, hogy lesz még Ahsoka második évad

Dave Filoni szerint „a jövő mindig mozgásban van.”

Ahsoka Filoni Rosario

Forrás: Entertainment Weekly

Az idei év Star Wars fronton egyértelműen az Ahsoka első évadától volt hangos. A kalapos zseni, Dave Filoni már tizenöt éve meséli a togruta jedi, Ahsoka Tano történetét, amely A klónok háborúja és Lázadók animációs szériával kezdődött, majd élőszereplős formában a Mandóverzum sorozataiban folytatódott. Ennek a betetőzése volt az Ahsoka széria idén. A karaktert Filoni mesterével, George Lucasszal együtt alkották meg 2008-ban, amikor Lucas eldöntötte, hogy második és harmadik epizód között játszódó klónháborús szériában Anakin Skywalkernek is legyen egy padawanja.

Ahsoka múltja és Sabine erőérzékenysége

Ahsoka a kezdeti ellenszenv után a közönség kedvence lett, hiszen egy egész generáció nőtt fel rajta. Velük együtt Ahsoka is bölcsebb, érettebb felnőtt lett és így jelent meg Rosario Dawson megformálásban. Filoni azonban még nem végzett kedvence történetével és egy egészen új galaxisba repítette el karaktereit, új távlatokat nyitva a kánonban is. A Vanity Fair hosszú cikkéből kiderült, hogy Filon most már vezető kreatív igazgató a Lucasfilmnél és nemcsak a saját sorozataira, filmjére, hanem minden készülő Star Wars produktumra rálátása és beleszólása lesz kreatív szempontból. Egy nappal később, november 22-én rövid interjú jelent meg vele az Entertainment Weekly oldalán. Filonit a Dagobah Dispatch podcast keretében érték el Zoom-on keresztül, így válaszolt pár kérdésre a sorozattal és kinevezésével kapcsolatban.

„Én csak örülök, hogy egyáltalán kiderült. Néha nehéz kiválasztani, hogy mi készül el, és mi nem, és igazi kiváltságnak érzem, hogy ebben a világban és ebben a galaxisban alkothatok. Ez az izgalom a majdnem 20 év alatt sem múlt el [a Lucasfilmnél].” – mondta Filoni a podcastben.

Filoni volt az írója és showrunnere az Ahsokának és két epizódot is ő rendezett. Amikor a történetet írta az érdekelte a legjobban, hogy Ahsokát miként befolyásolhatja a múltja. Még gyerek volt mikor padawanként besorozták a hadseregbe és a klónháború frontvonalaiban harcolt. Ráadásul Anakin Skywalker, akiben a legjobban megbízott a Jedi Rend és mindenki ellen fordult a háború végén, elbukva a Sötét oldal felé. Ahsoka a Galaktikus Birodalom idején is kénytelen volt szembe nézni volt mesterével, aki itt már Darth Vader volt, de az animációs széria csak nagyon rövid ideig foglalkozott a témával. Az Ahsoka sorozat viszont már ennek a témának lett szentelve. Amikor Filoni elkezdett felvázolni korai terveket a szériához, azon kapta magát, hogy a legendás japán filmrendező, Akira Kurosawa szamurájos filmjei jutottak eszébe, aki Lucasra is nagy hatással volt annak idején. Filoni hősnőjét egy magányos, ronin-szerű vándorként képzelte el a klasszikus trilógia utáni időkben és már A Mandalóri második évadéban is eként mutatta be.

„Kinek kell lennie most, hogy az egész világa összeomlott? Nemcsak arról van szó, hogy a Jedi Rend szétesett, de a mentora, ez a személy, akire felnézett, a galaxis egyik leggonoszabb embere lett. Ez lesújtó, és sosem mutattam meg, hogyan dolgozza fel ezt. Egy olyan karaktert akartam, akit végignézhetünk, ahogyan átváltozik, amikor teljesen elfogadja nemcsak azt, hogy ki volt, hanem azt is, hogy mi volt a múltja, és hogy mi volt a jó ebben a mentorában. Ez megváltoztatja őt, és azt, hogy ki lehet belőle a jövőben.” – magyarázta Filoni

Túl azon, hogy az Ahsoka valójában a Lázadók egy közvetlen folytatása, a széria sok szempontból a mentorokról szól. Nem csak Ahsoka ismeri fel önmagában Anakin örökségét, de már neki is van egy jedi padawanja, méghozzá a mandalóri lázadó Sabine Wren személyében. Filoni azt mondta, azért szerette volna Ahsokát a makacs és vakmerő Sabine-nal párosítani, mert a pimasz fiatal mandalóri annyira emlékeztette őt Anakinra.

„Ahsoka esetében látom a hajlamot, hogy olyasvalakit akar elérni, aki a mentorára emlékezteti, de látom a veszélyt is, ami ebben rejlik.” – mondta Filoni.

Szintén foglalkoztatta az ötlet egy olyan jedi padawanról, aki nem kapcsolódik azonnal az Erőhöz. Filoni elismeri, hogy a rajongóknak eltérő véleménye és elképzelései lehetnek arról, hogyan működik az erőérzékenység. Azonban megjegyzi, hogy Lucas is mindig úgy írta le az Erőt, mint valami olyasmit, ami „összeköti a galaxist”, és „mindannyiunkból árad”, összekötve minden élőlényt. Gondoljunk csak Yoda mester szavaira A Birodalom visszavágból. Filoni elmagyarázta, hogy minden ember kapcsolatban áll az Erővel, de nem mindenki rendelkezik a mentális fegyelemmel vagy a veleszületett képességgel, hogy használja azt, és jedi harcosként képezze ki magát. Egyeseknek, mint Ahsoka vagy Luke, ez sokkal könnyebben megy, míg másoknak nehezebben, mint pl.: Sabine-nak.

„Ő egy nagyon tehetséges harcos, de ez nem könnyű neki, és azt hiszem, ez teszi ezt átélhetővé az emberek számára. Általában a Star Warsban mindig azt láttuk, hogy a nagyon tehetséges embereket kiképzik, én pedig ennek az ellenkezőjét akartam megmutatni. Ha el is éri a lehetőségeit, abban is van egy veszély, mert harcosként ő is ilyen. Hajlamos a dühre, és minden, ami Ahsokát aggasztja, fellángolhat.” – jegyezte meg Filoni.

A sorozat így vagy úgy, de tartalmazza mindazt, amit a kalapos mester nagyon kedvel. Vannak itt vonakodó mesterek, önfejű tanoncok és elmélkedések a jó és a rossz természetéről. De ugyanígy vannak mesebeli lények, űrbálnák, farkasok, lothmacskák és megannyi tolkieni motívum is.

„Sok farkas van a munkámban, mert egyszerűen csak szeretem a farkasokat.” – tette hozzá Filoni.

Lesz-e második évad?

Dave Filoni most nem dőlhet hátra kényelmesen frissen kinevezett új pozíciójában, hiszen rengeteg tennivaló vár rá a Lucasfilmnél. Tavasszal a londoni Star Wars Celebrationön bejelentették, hogy Filoni hamarosan egy új, élőszereplős Star Wars filmet is készít. A film lesz a betetőzése a Mandóverzum eddigi sorozatainak és Filoni animációs műveinek is. A történetről nem tudunk semmit hivatalosan, de nagy valószínűséggel a száműzetésből visszatért Thrawn főadmirális vezette Birodalmi Maradványok és az Új Köztársaság közti konfliktusról szól majd. Az Ahsoka fináléja már ezt vetítette előre. Ezra és Thrawn visszatértek az ismert galaxisba, míg Ahsoka, Sabine, Baylan és Shin ott maradtak a Perideán. A mozifilm főszereplője így nagy valószínűséggel Ezra és Hera lesz, akik együtt vehetik fel harcot Thrawn ellen, miközben a Mandóverzum többi karaktere is csatlakozhat hozzájuk, sőt akár még a klasszikus trilógia triója is (Luke, Han, Leia) valamilyen formában.

A Lucasfilm hivatalosan még nem erősítette meg, hogy készülne-e az Ahsoka második évada. Ahsoka és Sabine számára a történet minden bizonnyal még nem ért véget függetlenül attól, hogy a moziban vagy a streamingen folytatódik-e a kalandjuk. Filonit most a mozifilmje és úgy beosztása foglalja le. A rá jellemző ködös megfogalmazásban válaszolt arra, hogy vajon mikor láthatjuk újra Ahsokát viszont. A fejében biztosan meg van a történet íve és hová kellene vezetnie.

„Több olyan szálat is felvezettem, amelyek folytatódhatnak, de ha nem, akkor úgy érzem, hogy legalább Ezrát hazahoztam, és ez nagyon fontos volt. De mindig van egy terv. Remélem, egy nap majd meglátjuk. Nagyon király lehetne, de eltartott egy darabig, mire [az Ahsoka] elkészült, szóval sosem lehet tudni.” – mondta Filoni

Végül mosolyogva, Yoda mester szavaival hozzá tette A Birodalom visszavágból: „A jövő mindig mozgásban van.”

About Author

Vélemény, hozzászólás?