Hayden Christensen ennyi ideig tartózkodott a baktatartályban

Búvár módjára tartotta vissza a lélegzetét az Obi-Wan Kenobi forgatásán.

Vader bacta Obi-Wan Kenobi

Forrás: YouTube

Április 30-án érkezik 4K Blu-ray lemezre az Andor első évada és az Obi-Wan Kenobi minisorozata. A megjelenés előtt már elkezdtek kikerülni a sajtóba kisebb részletek a lemez extráinak szánt kulisszák mögötti werkfilmjeiből. Először az Andor sorozatból és most a Kenobiból is. Utóbbit a Variety szellőztette meg, amelyben a széria alkotói és többek között Hayden Christensen beszéltek arról, hogyan is készült a minisorozat a Disney+-ra.

Hayden Christensen hosszú évek után bújt ismét Anakin Skywalker és Darth Vader bőrébe az Obi-Wan Kenobi sorozatban. Vadert ráadásul úgy vezette fel a széria, hogy a mustafari kastélyban felállított baktatartályban mutatták először. A helyszínt korábban már a Zsivány Egyes – Egy Star Wars-történetben is láthattuk, ám ott nem Christensen alakította a sötét urat. Az Obi-Wan Kenobiban viszont ő volt Vaderként a baktában. Természetesen úgy maszkírozták el a színészt, ahogy A Sith-ek bosszúja végén láthattuk a végzetes mustafari párbaj után. A Variety jóvoltából most az is kiderült, hogy a Blu-ray extrák videói szerint nem vizuális effektekkel készítették, hanem tényleg valódi vízben lebegett Christensen, amelyhez még búvárleckéket is vett.

„Teljesen el kellett merülnöm a vízben, visszatartva a lélegzetemet. Így egy nagyszerű búvároktatóval dolgozhattam, aki különböző légzéstechnikákat tanított nekem. Azt hiszem, a leghosszabb lélegzetvételem két és fél perc körül volt. Meglepően békés volt odabent.” – mondta Christensen.

Vader Mustafar
Forrás: Variety

Baktatartály, avagy színészek víz alatt, oxigénpalack nélkül

A nézők először A Birodalom visszavágban láthattak baktatartályt, amikor a film elején a wampa támadásban megsérült Luke Skywalker sebeit gyógyították a Hoth-on. A tartály aztán nem kifejezetten jelent meg élőszereplős művekben, egészen a Zsivány Egyesig. Az Obi-Wan Kenobiban viszont mindjárt kétszer is megjelent az eszköz, hiszen Vader mellett, Obi-Want is így gyógyították meg a sorozatban. A werkfilmben a sorozat készítői is elmondták, hogyan készült a jelenet. Stephanie Peters társproducer szerint a kreatív csapat úgy építette fel a baktatartályt, hogy Christensen oxigénszabályozó nélkül is eljátssza a víz alatt, a roncstestben élő Vadert.

„Nagyon fontos volt, hogy előre kipróbáljuk, hogy a világítás megfelelő-e, a víz színe megfelelő-e, hogy a protézis jól áll-e, és hogy nincsenek-e benne légbuborékok. Mert nem csaltunk. Ez volt Hayden anélkül, hogy bármilyen lélegeztető készüléket használt volna, ő tartotta vissza a levegőt.” – mondta a társproducer.

Vader Zsivány Egyes
Vader a Zsivány Egyesben (Forrás: Wookieepedia)

A sorozatban először Vadert legendás páncélja és sisakja nélkül, lecsupaszítva mutatták. A rettegett sith nagyurat először védtelenül, sérült, megnyomorított testében láthattuk a baktában, majd ezután öltöztetik fel. Doug Chiang, aki évtizedek óta dolgozik az ILM-nél és a Lucasfilmnél dizájnerként, az Obi-Wan Kenobiban is fontos látványtervező volt. A Lucasfilm vezető kreatív alelnöke elmondta, hogy miért így mutatták először Darth Vadert.

„Ez volt az első alkalom, hogy Vadert különböző fázisaiban fedtük fel. Bizonyos szempontból jobb, ha titokzatosabbak vagyunk. De itt most megpróbáljuk lehámozni a rétegeket.” – mondta Chiang.

Az Obi-Wan Kenobi és az Andor első évada április 30-án érkezik 4K (UHD) Blu-ray lemezre. A Lucasfilm Complete Series néven hivatkozik a Kenobira, amellyel mintegy hivatalosan is megerősítették, hogy nem terveznek több évadot hozzá. A lemezes változat azonban egyelőre csak külföldön lesz elérhető, magyar megjelenésre igen kicsi az esély, tekintve, hogy már a Skywalker kora sem érkezett hazánkba lemezen és azóta a többi Star Wars sorozat sem. A magyar nézők egyelőre csak a Disney+-on keresztül férhetnek hozzá legálisan az új Star Wars filmekhez és sorozatokhoz.

Obi-Wan Kenobi Blu-ray
Forrás: Lucasfilm

About Author