Hangolódjuk olvasással a Star Wars Outlawsra!

Öt könyves-képregényes történet a galaxis csempészeinek és gazfickóinak világából.

Star Wars Outlaws

Forrás: Ubisoft

A Star Wars Outlaws videójáték ezúttal nem a jedik és a sith-ek fénykardokkal hadonászó világába vezet minket, hanem a messzi-messzi galaxis egy másik szeletét villantja fel, a csavargók, csempészek, gazfickók és fejvadászok világát. Ez a réteg Han Solo felbukkanása óta szerves része a Star Warsnak, amit legutóbb leginkább a Solo: Egy Star Wars történet idézett meg. A Bővített Univerzum és a kánon könyvei és képregényei is elmerülnek a galaxis söpredékének világában. Ezekből hoztunk el öt történetet.

1) A Qi’ra trilógia

Qi'ra Crimson Reign
Forrás: StarWars.com

A Qi’ra trilógia egy három minisorozatból álló képregényes crossover esemény sorozat, melyet Charles Soule írt, és A birodalom visszavág és A jedi visszatér között játszódik. Bár crossover eseményről van szó, csak a Fejvadászok háborúja teljes megértéséhez kell elolvasni minden kiegészítő füzetet, a Vörös Uralom és a Rejtett Birodalom kötetekhez elég az olvasóknak a Doctor Aphra képregény vonatkozó történetszálait ismerni. Soule a trilógiában egy nagyon fontos történetet mesél el, a képregényben történtek ugyanis döntő hatással vannak a Lázadók Szövetsége és a Galaktikus Birodalom közötti polgárháború kimenetelére is. Az oldalakon egy intrikákkal átszőtt, megtévesztéstől és árulásoktól sem mentes történet bontakozik ki, és megismerhetjük, hogy milyen emberré is vált Qi’ra Darth Maul mellett. Bizonyos szemszögből a történetet úgy is fel lehet fogni, mint Darth Maul hagyatékának a bemutatása.

Qi'ra Hidden Empire
Forrás: SWNN

A képregényekben számos régi karakter visszatér, de emellett újakkal is találkozunk, Soule pedig minden karakterhez hozzá is tudott adni, hol több hol pedig kisebb mértékben. Világépítés terén sem lehet sok panasz a trilógiára, ugyanis több érdekes elemmel is bővíti a Star Wars kánonját, emellett pedig szépen összefűz elemeket minden eddigi korszakból. Ami különösképpen érdekes a történetben, az nem más, mint ahogy Charles Soule beállította a Vörös Hajnalt és Qi’rát. Ők ugyanis egyfajta becstelen brigantikként jelennek meg a képregényben. Mindent egybevetve tehát a Qi’ra trilógia mind Charles Soule, mind pedig a Marvel által kiadott Star Wars képregények közül a legkomplexebb és legambiciózusabb történet lett, amit mindenkinek ajánlok olvasásra, akik jobban szeretnék megismerni az V. és VI. részek közötti eseményeket, és megtudni, hogy mi is volt Maul hagyatéka, és mi lett Qi’ra és szervezetének a sorsa. [a képregény azért is jelentős, mert azonos időben játszódhat, mint a Star Wars Outlaws, továbbá Qi’ra és a Vörös Hajnal is felbukkan a játékban – a szerk.]

(Boros Bálint)

2) A koréliai hajsza

A Disney-éra Star Wars-filmjei mind kaptak néhány kapcsolódó történetet írott formában, legyen szó könyvekről, vagy képregényekről. Nem volt ez másképp a Solo: Egy Star Wars történet esetében sem, mely két tie-in regényt is kapott a film forgatókönyvének adaptációja mellett. Ezek egyike a Rae Carson tollából született A koréliai hajsza, mely Han Solo fiatalkorába enged némi betekintést, mikor még utcagyerekként, Proxima úrnő bandájának részeként tengette mindennapjait.

Forrás: Wookieepedia

A regényből az is kiderül, hogyan ismerkedtek meg Qi’rával, és hogyan kerültek közel egymáshoz, de néhány ködös utalás révén Han szüleiről is megtudhatunk ezt-azt. A cselekményt elég jól leírja maga a cím, egy pörgős hajszát követhetünk végig, amiben Han és Qi’ra a Korélia bandáinak célkeresztjébe kerülnek, miután részt vesznek egy aukción egy hordozható pajzsgenerátor tervrajzai kapcsán. Miután a dolgok balul sülnek el, szinte egy percre sem állhatnak meg, ha pedig nem járnak sikerrel, akkor Proxima haragjával is szembe kell nézniük. Egy igazi földhöz ragadt, alvilági történet, melyből betekintést nyerhetünk a galaxis legmocskosabb zugaiba (metaforikusan és szó szerinti értelemben is).

(Kelemen Richárd)

3) A Han Solo trilógia (Daley-féle)

Han Solo at Stars’ End
Forrás: Den of Geek

Talán az egyik legrégebbi Star Wars műnek számít Brian Daley Han Solo trilógiája. A szerző ugyanis 1979-ben adta ki a Han Solo hadjárata (angolul Han Solo at Stars’End) kötetét, amely közvetlenül az első Star Wars film, vagyis az Egy új remény után, de még A Birodalom visszavág előtt íródott. A szerzőnek, tehát mindössze egy film állt rendelkezésére, hogy egy Han Solo és Csubakka központú történetet meséljen el. Az írónak tökéletesen sikerült megfognia Han karakterét, pont az a csibész, nagyképű alak, aki a negyedik epizódban volt. A trilógia időben egy-két évvel a yavini csata előtt játszódik.

Daley Han Solo-trilógia
Forrás: Vatera

A Han Solo hadjárata egészen egyedülálló könyv, hiszen ott Solo és Csubi a Vállalati szektorba tesz egy utazást. Míg az alvilág és a bűnszervezetek viszonylag kiemelt szerepet kaptak Legendákban és a kánonban is, addig a vállalatok sokkal inkább mellőzöttek. Daley rendkívül jól mutatja be a cégek és az alvilág összefonódását, mindezt a Galaktikus Birodalom rémuralma idején. A Vállalati szektor valójában ilyen állam az államon belül, saját autonóm szektor, saját törvényekkel, hadsereggel, saját szabályokkal. Ilyen módon leginkább az Andorban láthattuk a Preox-Morlana képében a vállalatokat. Han és Csubi egy rizikós akcióban vesznek részt Csillagvégen, amelyben egy fontos személyt kell kimenekíteniük. A második kötet, a Han Solo bosszúja szintén nagyon érdekes történetet boncolgat. Ott a rabszolgatartás kérdését feszegetik, míg a zárókötetben, a Han Solo küldetésében egy kincskeresős kalandregényt kapunk. Daley Han Solo trilógiája vérbeli csempész, csibész kaland, mára azért jelentősen meghaladták a későbbi Star Wars könyvek, de mint korai Bővített Univerzum kötetek, érdemes velük egy próbát tenni. Magyarul a 90-es évek elején jelent meg a Pendragon kiadásában, a fordítás elég gyenge minőségű és sok hiba is maradt benne. Viszont a trilógia megihlette a magyar szerzőket is, így Gáspár András és Nyulászi Zsolt később álnéven további nem hivatalos Han Solo regényeket írtak a Valhalla Páholynál. Míg hivatalosan A. C. Crispin is írt egy Han Solo trilógiát, még a 90-es évek végén.

(Faragó Dániel)

4) A Gazfickók

Ha Timothy Zahn Star Wars munkásságára gondolunk, akkor többségünk eszébe első sorban Thrawn főadmirális, vagy esetleg Mara Jade neve ugrik be. Zahn neve összeforrt Thrawnnal, amit a kánonban írt két róla szóló trilógiája is megerősített. Zahn azonban nemcsak chissekről írt, hanem remekül képben van a galaxis zsiványaival is. Úgy gondolom, hogy a jó Star Wars írók egyik ismérve, hogy jól tudtak Han Solót írni. A Gazfickók című regény pedig egy remek Han Solo történet a Legendák vonalán. A cselekmény fonalát a IV. epizódot követően veszi fel: a Halálcsillag elpusztult, Han pedig felmarkolta a nagy jutalmat. Igen ám, de ezt a pénzt tőle ellopják, a Jabba által fejére tűzött vérdíj pedig Damoklész kardjaként lebeg a feje fölött. Ekkor találja meg egy meló, egy munka, ami rengeteg pénzt ígér.

Kell Tainer, Winter, Bink Kitik, Csubi, Han és Lando (Fantha Tracks)

A Gazfickók történetét bevallottan az Ocean’s filmek ihlették, egy hamisítatlan heist sztori. Aki szereti ezeket a filmeket és a Star Warst is, illetve akit megvett a Solo film, azoknak kötelező olvasmány! Mindemellett egy igazi sztárparádé is a 90-es évek Star Wars regényeinek kedvelői számára. Han Solo mellől természetesen ezúttal se hiányozhat kedvenc vuki másodpilótánk, Csubakka, ahogyan Lando Calrissan nélkül sem lenne igazán szórakoztató egy Han Solo történet. Mellettük az X-szárnyúak sorozat Lidérc osztagának egyik főhőse, Kell Tainer is felbukkan – ekkor még nem pilótaként –, valamint a klasszikus Thrawn trilógiából és még jó pár Legendák regényből jól ismert Winter is. Mellettük azonban számos izgalmas új karaktert felsorakoztat a regény, mint például a tolvaj ikerpár, Bink és Tavia Kitik vagy a balosar bűvész és szélhámos Zerba Cher’dak. Egy igazi csavaros csapatsztori és „nagy rablás” történet várja tehát az olvasót, ahol a tétet a Fekete Nap egyik falleen vigója, valamint birodalmi ügynökök jelenléte is növeli!

(Kádas István)

5) A Birodalom árnyai

Az Outlaws szellemi elődjének talán leginkább a Shadows of the Empire videójáték számít, legalábbis ugyanakkor játszódik mindkét játék. Utóbbi már lassan 30 éves, 1996-ban jelent meg, ráadásul egy komoly kis multimédiás projekt részeként. Ehhez egy regény is tartozott, melyet Steve Perry jegyez. A regény – a multimédiás projekt többi termékével együtt – arra volt hivatott, hogy betöltse A Birodalom visszavág és A Jedi visszatér közötti űrt, megmutatva, hogy hogyan tett szert Luke Skywalker új fénykardra a bespini fiaskót követően, miként került Leiához Boussh fejvadászöltözéke, illetve azt is, hogy hogyan jutott a bothanok kezére a II. Halálcsillaggal kapcsolatos szupertitkos információ (melyért, mint tudjuk, nem egy bothan halt meg!).

Xizor herceg (SWRPGGM)

Han Solo éppen karbonitba van fagyasztva, a történet főhőse inkább a Skywalkerek: Luke, Leia, na és Darth Vader. Aki újabb Vader-vívódásra kíváncsi, annak is érdekes lehet a regény. Az alvilági szál leginkább Xizor hercegen, a Fekete Nap félelmetes falleen vezetőjén, Vader nagy riválisán keresztül bontakozik ki. A számító falleen igazi szemétláda, akihez képes Vader is jófiúnak érződik a regényt olvasva. A főhősök csapatát új szereplőként Dash Rendar – a játék főhőse – erősíti, aki amolyan Han Solo-pótlék a sztoriban. Rajta kívül Lando, Csubi, Wedge és a droidok is megfelelő szerepet kapnak, hozva a karaktereiket.

(Az ajánló bővebben a Ziro.hu archivumán olvasható. Kivonatolta a szerző, Kádas István)

About Author

Vélemény, hozzászólás?