Max Rebo titkai

Még több érdekesség portálunk névadójáról.

max rebo

Kevesen tudják, hogy Max Rebo és bandája mindössze egy sornyit szerepeltek A Jedi visszatér eredeti forgatókönyvében, s ezen egy mondat nyomán álmodták meg a készítők a kék elefántot, s társait. Ezt a mondatot legegyszerűbben valahogy így lehetne fordítani: „És akkor rákezdett a banda.” George Lucas instrukciói alapján csupán ebből született meg mindaz, amit később Max Rebo bandájaként ismerünk, és ami a felújított verziókban még további bővítéseken esett át. Most a Star Wars Insider beszélgetett a zenekar mögött álló alkotókkal arról, hogy miként is vitték véghez mindezt.

A banda titkai

Lucas tervei szerint a Max Rebo banda eredetileg három teljesen új lényből állt. A korai koncepcióban szerepelt Max Rebo, egy pelyhes, kék, elefántszerű billentyűs, a hosszú lábú, pettyes Sly Snootles, mint énekes, és a fúvós Droopy McCool. A groteszk lényekért általában az Industrial Light & Magic Monster Shop nevű részlege volt a felelős, így ezúttal is őket kérték fel a munkára. A részleg vezetője Phil Tippett volt, akinek megannyi lényért tartozhatnak hálával a rajongók. Egy régi interjúban így emlékezett vissza rájuk:

„Van egy kis zenekar a filmben, ami hülye kinézetű szörnyetegekből áll, akik nevetséges hangszereken játszanak. Az énekesüket kedvelem. Olyan, mint egy gólyalábakon álló tojás…és vannak ezek a nagy vörös ajkai, amik énekelnek.”

Philnek bár Snootles volt a kedvence, de mégis Max Rebóért felelt. A kék elefánt projekt kezdeti neve Red Ball Jett volt, ami végül az ortolán orgonájának neve lett. Életre keltésében pedig végül nem tudtak kizárólag bábosokra és animatorikára támaszkodni, bele kellett bújnia egy embernek. Ő volt Simon J. Williamson.

„Eredetileg egy 6-Szem (később Sic-Six) nevű karaktert játszottam volna, aki egy ilyen csigaszerű lény volt, hat vöröslő szemmel és hat karral. Végül kivágták a produkcióból. Így aztán Phil Tippett bevitt engem egy szobába, ami tele volt ezekkel a lényekkel és azt mondta: Ó van egy másik bábu is, amit el tudnál játszani és kedvelnéd is. És akkor hirtelen ott volt előttem ez a kék szerethetőség. Azonnal tudtam, hogy el kell játszanom.”

A bábu érdekes kialakítása lehetővé tette, hogy Williamson a kezeivel irányítsa Max lábait, azokkal pedig az orgonát, ám se nem látott ki, se nem halott semmit belülről, így Tippet instruálta fülhallgatón keresztül.

„A fejét nem irányítottam. Az én fejem is valahol mögötte volt, a törzsénél. A felső részem az ő alsó szintjével volt egy vonalban. A párna, ami alatta volt, megemelte, én pedig így lényegében a hangszer, a díszlet alatt álltam.”

Sy Snootles marionett figurájának mozgatásáért Tim Rose felelt, míg McCoolt a kenyai születésű Deep Roy alakította, aki A Birodalom visszavág során általában a távolról felvett, sétáló Yodáért volt a felelős. Közülük Snootles volt a nehezebbik eset, mivel extra vékony lábai nehezen egyensúlyozták gömbölyű, egyébként elég súlyos testét, s szája is új kihívások elé állította Tim Rose-t.

„Építettem egy fél testet is neki a közeli felvételekhez. Neki volt egy olyan mechanizmus az orrában, ami lehetővé tette, hogy bármilyen irányba mozgathassam, a végén a vörös ajkakkal. Így próbáltuk a szöveggel összehangolni. Egyébként meg alatta álltam, a fejem fölé emeltem és táncoltam, hogy a teste is mozgásban legyen.”

Forrás: X

Kétes végtagszámok

A film megjelenésekor mindhárman kaptak egy-egy Kenner-féle műanyag figurát saját kis lényükről, ám Phil Tippett ekkor meglepődve tapasztalta, hogy Rebónak több lába nőtt.

„Amikor a figurák megjelentek, kicsit csalódott voltam, mert Maxből négylábút csináltak. Én kétlábúként játszottam őt, ő egy kétlábú művész, aki a lábával játszik a billentyűkön, ahogy az eredeti tervek és a makett is mutatják.”

Rebo lábainak száma azóta is rejtély, a Lucasfilm maga is rendre többféleképpen ábrázolta már, a figuráktól függetlenül is, s nem is tűnik úgy, mintha szándékukban állna letisztázni eme kavarodást. A Legendákban egyébként egész egyszerűen úgy oldották fel ezt, hogy a fajnak voltak négylábú és kétlábú egyedei is, bár ez nem magyarázta Max végtagszámának növekedését.

A zene mögött

A banda száma, a Lapti Nek, John Williams és fia, Joseph közös műve volt. A cím huttul van, s annyit jelent nagyjából, hogy díszes ember. Ezt később a felújított változatban teljesen lecserélték, a banda pedig tizenkét főre bővült. A Jedi Rocks című szám egy sokkal vadabb, új technológiákat is vegyítő mű lett, melyhez immár CGI figurák társultak. Habár továbbra is megépítették a legtöbbjüket, az ILM vizuális effektusai sokkal nagyobb szerepet játszottak a kibővített banda-szekvenciában, mint a bábuk. Ez a mai napig rengeteg rajongó nemtetszését váltja ki, csakúgy, mint az összes többi átszerkesztett, vagy hozzáadott jelenet.

A banda tovább él

A Legendákban Max Rebo bandájának tagjai külön háttértörténeteket is kaptak, a Történetek Jabba palotájából c. kötet lapjain, emellett pedig a Star Wars: Droids című animációs széria egyik részében is feltűntek. A három tag közül McCoolról van a legkevesebb információnk, még azt sem tudjuk biztosra, hogy a speciális kiadásoknál szintén Roy bújt-e a jelmezbe (s egyébként az eredetiben sem kapott érte kreditet). Ő a Legendákban nagyon magányos volt, így Jabba pusztulása után belevetette magát a sivatagba, ahonnan fajtársai, a kitonakok hangját vélte hallani. Később a kánonban Sy Snootles A klónok háborújában bérgyilkosként is debütált, s végzett Ziróval, a huttal, Jabba kérésére.

Max Rebo visszatérésére sokkal többet kellett várni, de 2022-ben a Boba Fett könyvében meglepően ez is megtörtént. Annak ellenére, hogy sokan azt hitték a banda tűzbe veszett Jabba hajójának felrobbanásakor, úgy tűnik Rebo él és virul, s tovább hódol zenei karrierjének. Itt már a Legacy Effects, a Grogu életre keltéséért felelős csapat alkotta őt meg, s TaMara Carlson Woodard bújt a bőrébe, a zenét pedig a rendező Robert Rodriguez írta. A sorozatban ráadásul túlélte a Mos Espa-i robbantást is, így bármikor viszontláthatjuk őt, s talán egyszer még egy teljes búcsúturnéra is összeállhat bandájával.

Max Rebo
Max Rebo a Boba Fett könyvében (Forrás: StarWars.com)

About Author

Vélemény, hozzászólás?