Sabine és Grogu, avagy a mandalóri jedik

Mi a kapocs Sabine Wren és Grogu között?

Sabine Grogu

Az élőszereplős sorozatok nagy történetfolyama lett a Mandóverzum. A sort A Mandalóri indította el, amelyben a kis Gorgu kalandjait követhettük, hogyan válik egy elárvult jediből mandalórivá Din Djarin segítségével. A sort pedig az Ahsoka folytatta, amelyben Sabine Wren, a lázadó mandalóri lány Ahsoka Tano padavanja lett és egyszersmind a jedik útjára lépett a maga különc módján. Érdekes szerepcserék ezek és úgy tűnik a Mandóverzumban már két mandalóri jedit is üdvözölhetünk, amely korábban igazi ritkaságnak számított, s egyúttal egy ősi ellentétet is feloldhatnak.

A két ősellenség: Mandalore és a Jedi Rend

A Mandalóri első évadában mondta a Fegyverkovács Din Djarinnak, hogy a régmúlt eónok dalai szerint a Nagy Mandalór (Mandalore the Great) hatalmas csatákat vívott jedikkel, akiket varázslók rendjének neveztek. A sorozatban bemutatott mandalóri szekta, az Őrség Gyermekei szerint a jedik a mandalórik ősi ellenségei, mégis a krédó hű szolgájának, Djarinnak az a feladata, hogy Grogut visszavigye a jedikhez. A kánonban ilyen mendemondák keringtek az Új Köztársaság idején a mandalóri harcosok és jedik ősi harcáról. Ezt a történetet a Legendákból tudhatjuk meg, méghozzá a Tales of the Jedi és a Knights of the Old Republic képregényekből, játékokból.

A jedik és a mandalórik kapcsolata tehát több ezer évvel a Baljós árnyak előtt kezdődött. A Legendák szerint Y. e. 4000 körül a mandalórik felfedezőútra indultak a galaxisban. Vezetőjük Mand’alor irányítása alatt eljutottak a Coruscant melletti Basilisk bolygóra, ahol szembe kerültek a gyíkszerű őslakosokkal és az őket védelmező jedikkel is. Basilisk népe megmérgezte a saját bolygóját, hogy a betolakodókat megállítsák, így a mandalórik felhagytak az invázióval. A Mélymagban azonban további hódító hadjáratokat is folytattak, amelynek eredményeként a sith-ekkel is találkoztak. Exar Kun sith mester egy ütközetben végzett Mand’alorral. Ez kikényszerített egy mandalóri-sith szövetséget is, amely így együttes erővel támadta a Köztársaságot. Ez volt a Nagy sith háború időszaka, amelyben egy bizonyos mandalóri hódító vette magához Mand’alor maszkját, így a hagyomány szerint ő lett Mandalore jogos ura és Mandalór, a végső néven vált ismerté.

Mandalór a végső
Mandalór, a végső seregei élén hadba vonul (Forrás: Wookieepedia)

A sith háborúkat követő rövid békeidőszakban a mandalórik rendezték soraikat, újjászervezték a klánokat, majd megerősödve ismét hódításba kezdtek. Mandalór, a végső minden eddiginél nagyobb erőkkel igázta le a galaxist, a Peremvidékről kezdve egészen a köztársasági területekig. A Köztársaság és a jedik tehetetlenek voltak a mandalóri seregek ellen. Egy Revan nevű jedilovag belátta, hogy az eddigi taktikák kudarcot vallottak és új módszerekre lesz szükség. A Jedi Rendből kiválva saját mozgalmat indított, amelynek követői szinték jedik voltak és a „revanista” nevet vették fel. Revan és tanítványa Malak többszáz ilyen követőt szerzett magának, miután kiderült, hogyan végeztek népírtást a mandalórik a cathar népén. A jedik Revan oldalán harcba vonultak, aki elég jó hadvezérnek bizonyult, s a Köztársasági Flotta is támogatta. Revan egy bukott mandalóri nő maszkját is felvette, így vezette a seregeit. Végül Y. e. 3960-ben Revan erői a Malachor V-nél ütköztek meg a mandalórikkal. Revan itt párbajban legyőzte Man’dalort is, majd a bolygón aktivált szuperfegyverrel a mandalóri seregekkel is végeztek. Revan ekkor már a Sötét oldal szolgájaként örökre meghiúsította a mandalóri hódításokat. Megfosztotta őket páncéljuktól, megsemmisítette fegyvereiket, harci droidjaikat és elvette Mand’alor maszkját is, hogy ne lehessen új vezetőjük. Vezető nélkül a mandalórik szétszóródtak a galaxisban és az egykor dicső nép harcosai fejvadászként és zsoldosként működtek tovább. Mandalore megmaradt, de nagy hódításokban már sosem kezdtek, mint azelőtt, a klánok pedig folyton egymással viaskodtak.

Kotor Revan Malak
Darth Malak és Revan (Forrás: uhdpaper.com)

Az évszázadok során a mandalórik hol a sith-eket, hol a jediket és a Köztársaságot támogatták, de alapvetően egy független frakció maradtak. A változás Y. e. 1050 tájékán következett be már a kánon idővonalán, amikor a mandalóri Tarre Vizsla népéből először csatlakozott a Jedi Rendhez, miután kiderült, hogy erőérzékeny. Jedilovagként ő alkotta meg a Sötétkardot, azt az egyedi sötét pengéjű fénykardot, amelyet később A klónok háborújában, a Lázadókban és A Mandalóri sorozatokban is láthattunk. Vizsla mandalóri jediként kivívta népe tiszteletét. A Sötétkarddal nem csak a Vizsla ház, hanem egész Mandalore vezetője lett, a kard pedig ennek a szimbólumává vált. Vizsla egyúttal felvette a Mand’alor nevet is, családjából később olyan klánok születtek, mint a Vizsla, a Saxon vagy a Wren klán, utóbbinak Sabine Wren is a tagja volt.

Tarre Vizsla
Tarre Vizsla (Forrás: CBR)

Vizsla halála után a Sötétkardot a coruscanti Jedi Nagytemplomban őrizték, ám mandalórik egy csoportja betört és ellopta a fénykardot. Ez az időszak már a Régi Köztársaság bukása és Darth Bane ideje volt, amikor a sith nagyúr megalkotta a Kettő szabályát. A Jedik újra háborút vívtak a mandalórikkal, amelynek eredményeként Mandalore felszíne lakhatatlanná vált. A mandalóri nép hermetikusan lezárt dóm alakú kupolákkal körbevett városokba húzódott vissza. Vereségük után a mandalórik bezárkózva, izoláltan éltek a galaxis népeitől messze. Többé nem folytattak háborút a Köztársaság és a jedik ellen. Az örökös belviszályok polgárháborúkba torkolltak, amikből végül a pacifista Satine Kryze emelkedett ki. Az ő irányítása alatt Mandalore amolyan harmadik és független frakció volt a klónháborúk alatt. Bukását az ellene fellázadó Halálőrség és Maul okozták. Maul átvette az irányítást a bolygó felett, aki alól a Mandalore-t – egy rövid időre – Satine húga, Bo-Katan szabadította fel, Ahsoka Tano segítségével. Mandalore a háború után nem sokkal birodalmi fennhatóság alá került. Satine húga, Bo-Katan a Sötétkarddal újabb felkelést indított. Ez örökre megpecsételte népe sorsát, hiszen a Birodalom egy kegyetlen megtorlással az Ezer könnyek éjszakáján megsemmisítette Mandalore világát és egy genocídium során szinte kiirtották a mandalórikat, nagyjából úgy, mint a jediket annak idején.

Mandalore
Az Ezer könnyek éjszakája (Forrás. Disney+)

Grogu, a jedi árvából lett mandalóri lelenc

Itt érkeztünk el A Mandalóri sorozat cselekményéhez, amelynek központjában egy kis zöld csöppség, Grogu áll. A Yoda fajába tartozó gyermek annak idején, még csecsemő korában a Jedi Nagytemplomban nevelkedett és számos mester képezte. Fajának sajátosságaként hosszú élet várt rá. A 66-os parancsot és a templom ostromát csodával határos módon élte túl. A jedik az életük árán is megvédték őt, végül Kelleran Beq mester segítségével jutott ki épségben a templomból és Coruscantról. Grogut ezután elrejtették és közel harminc évig nem talált rá a Birodalom.

Grogu
Forrás: Disney+

Csak az Új Köztársaság idején szereztek róla tudomást a Birodalmi Maradványok és bérelték fel a mandalóri fejvadászt, Din Djarint, hogy szállítsa le nekik a célszemélyt. Djarin teljesítette a küldetést, ám látva, hogy a Birodalom és Pershing doktor milyen kísérleteknek akarták alávetni a gyermeket, szembe szegült megbízóival és a fejvadász céhével is. Kettejük kalandja ezután bontakozott ki, amelyet több évadon keresztül meséltek el. A krédó szerint Djarin feladata az volt, hogy a lelencet ,vagyis Grogut eljuttassa a jedikhez, a mandalórik ősi ellenségeihez. Először Ahsoka Tanóhoz jutottak el, de az ex-jedi togruta visszautasította Grogu tanítását. Így került a képbe a korszak nagy reménysége, Luke Skywalker.

Din Djarin Grogu Mandalorian
Grogu és Din Djarin (Forrás: Disney+)

Skywalker magához vette Grogut és első tanítványául fogadta. Az Ossuson létrehozott új Jedi Nagytemplomban folytatta a kiképzését. Luke elsősorban segített neki feleleveníteni korábbi tanulmányait és újra felfedezni képességeit. Grogu, a maga csetlő-botló módján állta Skywalker leckéit és sokat fejlődött az Erő használatában. Mégis a kis szíve továbbra is Djarin felé húzta, a köztük kialakult köteléktől nem tudott szabadulni. Skywalker ezt érzékelve és tudva, hogy az ilyen érzelmi lekötöttség milyen veszélyeket rejt egy jedinek választás elé állította őt. Két utat ajánlott fel, amelyet két tárgy szimbolizált. Yoda fénykardjával végleg hátra hagyja a mandalórikat és teljesen elköteleződik a Jedi Rend iránt vagy a Djarintól kapott beszkár páncéllal mandalórinak áll és többé nem folytatja a jedik útját. Grogu végül az utóbbit választotta és visszatért Djarinhoz.

Grogu Luke
Grogu és Luke Skywalker (Forrás: Disney+)

Djarin és a Fegyverkovács vezette szekta innentől teljes értékű mandalóriként kezelte Grogut. Elkezdték mandalórinak nevelni, tanítani. Grogu viszont ennek ellenére nem zárta el magát az Erőtől. Továbbra is használja a Luke-tól szerzett jedi tudását és A Mandalóri harmadik évada alapján elég jól is kamatoztatta ezt a harcokba. Erőérzékenysége és a jedi múltja egyáltalán nem zárja ki, hogy mandalóriként tekintsenek rá. A mandalóri nép mindig is egy homogén társaság volt, nem egy fajról beszélünk, bárki lehet mandalóri, aki elfogadja a krédót és az igaz út szerint él. Grogut már eleve az mandalórivá tette, hogy Djarin megmentette és lelencként magához vette és védelmezte. A kis zöld csöppség tehát igazi mandalórivá vált, miközben továbbra is egy jedi képességeivel rendelkezik. Ilyen módon tekinthetünk rá egyfajta ex-jedi mandalóriként. De mi a helyzet akkor Sabine Wrennel?

Sabine Wren, a mandalóri lázadóból lett padavan

Sabine Wren Ahsoka
Forrás: StarWars.com

Sabine Wren életútja kicsit hasonló Groguhoz, azonban ahonnan indult és amilyen képességekkel rendelkezett, az a zöld gyermek életének az ellentéte. Groguval szemben Sabine mandalórinak született és a nagy múltú Vizsla házból és a Wren klánból származott. Anyja Ursa Wren igazi mandalóri harcos volt, aki a Halálőrség tagjaként is szolgált, majd a szintén a Halálőrségben kezdő s azt otthagyó Bo-Katan egyik fő hadnagya lett. A lány apja, Alrich ellenben inkább művész volt, míg Sabine testvére, Tristan szintén harcos lett. Sabine fiatalon felvételt nyert a Birodalmi Akadémiára. Naiv idealistaként létrehozott egy impulzusgenerátort, amely képes volt elpusztítani a beszkárpáncélt, s azzal együtt annak hordozóját is. Sabine későn fogta fel, hogy a Birodalom fegyverként használta a találmányát a saját népe ellen. Szembeszállt a Birodalommal, de a családja ellene fordult, így Sabine megszökött az Akadémiáról és lázadóvá vált.

Sabine
Forrás: StarWars.com

Tizenhat éves volt, amikor csatlakozott Hera Syndulla és Kanan Jarrus vezette lázadó sejthez a Lothalon. Sabine hamar beilleszkedett Hera, Kanan, Zeb és Chopper közé, így a Szellem legénységének tagja lett. A csapat később kibővült Ezra Bridgerrel is. A Lázadók sorozat dolgozta fel négy évadon keresztül a csapat kalandjait. Kanan jedilovaggá képezte ki Ezrát, miután kiderült, hogy erőérzékeny. Azonban Sabine itt még megmaradt mandalóri lázadóként. Kanan azonban egy ponton már elkezdte bevezetni a jedik tanaiba is. Erre akkor került sor, amikor a csapat megszerezte a Sötétkardot Maultól. A kardot felhasználva, pedig szembe akartak szállni a Mandalore-t és a Wren családot fenyegető birodalmi Gar Saxonnal. Kanan ezért fénykardleckéket adott Sabine-nak, a lány megtanulta a kardforgatás alapjait és azt is, hogy az Erőn keresztül hogyan tud kapcsolódni a kard kyberkristályához.

Sabine Rebels
Sabine a Sötétkarddal (Forrás: Wookieepedia)

Sabine ennek hatására képes volt legyőzi Saxont, majd egy maroknyi csapattal megszervezték Mandalore felszabadítási mozgalmát, amelyhez Bo-Katan is hamar csatlakozott. Sabine végül önként, párbaj nélkül átadta a Sötétkardot Bónak, aki ezt elfogadva a felkelés élére állt. Ezután visszatért a Lázadók Szövetségéhez és együtt, közös erővel felszabadították Lothalt a birodalmi elnyomás alól. A művelet közben azonban Ezra és Thrawn eltűntek a purrgilekkel az ismeretlenbe. Ráadásul a Birodalom kegyetlen megtorlásban elpusztította Mandalore-t az Ezer könnyek éjszakáján, amelyben Sabine egész családja és népe odaveszett. A történtekért Sabine magát okolta.

Ez kihatással volt mindenre körülötte, hiszen ekkor már padavanként tanult a Mortisról visszatért Ahsokától. A togruta jedimesterként tanította Sabine-t az Erő használatára és a fénykardforgatásra is. Sabine-ban csekély számú midiklorián volt, éppen csak elegendő, hogy jediként képezzék ki. Ám Ahsoka mégis félve attól, hogy a családja elpusztítása után Sabine óhatatlanul is a Sötét oldal felé fordulna, elhagyta tanítványát. Úgy hagyta magára, mint annak idején Anakint vagy ahogy később Grogu kiképzését sem vállalta el. Sabine kiképzése így megakadt és a lány befelé fordult. Csak később, már 9-10 évvel a yavini csata után találkozott újra Tanóval, aki egy új útra hívta, amelyben egy titokzatos gömb segítségével igyekeztek megtalálni Ezrát. A történetet más ismerjük az Ahsoka sorozatból. Sabine rájött a gömb titkára, amely egy másik galaxis térképét rejtette, Tano oldalán szembeszállt a Thrawnt kereső Birodalmi Maradványokkal és ismét felfedezte magában az Erőt.

Natasha Liu Bordizzo Sabine
Forrás: StarWars.com

Sabine erőérzékenysége a sorozat során sok kérdést felvetett, ám Huyang és Ahsoka szavai elég sok magyarázatot adtak. Ahogy Ahsoka (és korábban Yoda is) mondta az Erő ott van minden élőben, bárki hozzáférhet, de a tehetség, azaz a megfelelő midiklorián szám a kiképzés nélkül mit sem ér. Sabine az Ahsokától kapott kiképzés és legfőképp az önmagába vetett hit segítségével megnyitotta azt a kaput, amellyel képes lett behatóbban ismerni és használni az élő Erőt, csak úgy, mint egy jedilovag. Noha képességei ennek eleinte ellentmondtak és ahogy Huyang is fogalmazott, a Jedi Rend annak idején nem vette be volna őt a padavanok közé. A Rend azonban ebben az időben már közel harminc éve elbukott és csak a maroknyi számú jedi maradhatott életben. A fiatal Luke Skywalker kínkeservesen gyűjtögeti épp össze a megmaradt tudást, hogy a semmiből újraalkossa a Rendet, míg olyanok, mint Ahsoka a maguk útját járják. Ez már nem a dicső Jedi Rend korszaka, ahol válogathattak a jelöltek közül, ez sokkal inkább a seprűs kisfiúk időszaka. Ráadásul Sabine annak a nagyon különc mester-tanítvány vonalnak a legújabb tagja, amely Dooku gróffal és Qui-Gon Jinnel kezdődött, majd Obi-Wan Kenobin, Anakin-Skywalkeren és Ahsokán át folytatódott Sabine-ig.

Sabine Wren Ahsoka
Forrás: StarWars.com

Úgy tűnik A Jedi visszatér utáni időszak a kánonban, azaz a Mandóverzum ilyen különc jediket is kitermel magából. Egy volt jedi gyermekből is lehet mandalóri, anélkül, hogy megtagadná a jedik tanait vagy az Erő használatát. Ahogy egy mandalóri lázadó lányból is lehet jedilovag, ha megfelelő kiképzést kap és nem mellesleg önmagában is bízik. Az Erő útjai kifürkészhetetlenek, a messzi-messzi galaxisban pedig bármi megtörténhet. Ráadásul általuk két ősellenség, a jedik és a mandalórik is kibékülhetnek, elvégre a Birodalom mindkettőjüket kiirtotta, közös az ellenségük. Grogu és Sabine története pedig még sok lehetőséget rejt magában, akár még valahol találkozhatnak is, talán Dave Filoni közelgő új Star Wars filmjében vagy valahol máshol?

About Author