Mindenki képes használni az Erőt?

Sabine Erő Natasha Liu Bordizzo Sabine

Forrás: Disney+

A válasz röviden: igen. Az Ahsoka sorozat harmadik epizódjában a címszereplő kifejti Sabine Wrennek, hogy az Erő használatának csupán egyik faktora a veleszületett képesség, ennél fontosabb a fegyelem és a tanulás. Nos, ezt a koncepciót nem Dave Filoni találta ki. Nem is Rian Johnson Az utolsó Jedikben. Nem, ez George Lucas eredeti koncepciója.

Az Erő a Star Wars univerzum egyik meghatározó eleme, egyszerre vallásos, mágikus és tudományos. George Lucas már 1977-ben, a később Egy új remény címre keresztelt Csillagok háborújához kidolgozta az Erő misztikumát, azt fejlesztette tovább a későbbiekben. Erről különben egy kiváló, rengeteg hivatkozással ellátott Wikipedia szócikk érhető el angolul, jelen cikkemben viszont leginkább egy kérdésre fókuszálok: ki képes használni az Erőt?

Ahogy már (kronologikusan) a legelső Star Wars filmben is elhangzik a bölcs öreg Ben Kenobi szájából: „Az Erő egy eleven lények alkotta energiamező, amely körülvesz és áthat bennünket. Ez tartja egységben a galaxist.”

Lucas ezt A Birodalom visszavág készítése során a következőképpen fejtette ki:

„Maga az élet egy erőteret, energiát hoz létre. Ez az energia vesz körül minket; amikor meghalunk, ez az energia egyesül az összes többi energiával. Van egy hatalmas energiatömeg az univerzumban, amelynek van jó és rossz oldala. Az Erő részei vagyunk, mert mi hozzuk létre azt az energiát, amely az Erőt élővé teszi. Amikor meghalunk, ennek az Erőnek a részei leszünk, tehát valójában sosem halunk meg, hanem folytatjuk az Erő részeként.”

1981-ben Lucas az erőhasználatot a jógához vagy a karatéhez hasonlította: mindenki megtanulhatja. A CBR friss cikke a The Making of Star Wars: Return of the Jedi kötetre hivatkozik, melyben átírásban olvasható egy beszélgetés Lucas, Lawrence Kasdan, valamint Richard Marquand, A Jedi visszatér rendezője között. Ebben Lucas kifejtette, hogy erőhasználat olyasmi, amire időt szán valaki, akkor képes elsajátítani. Csak a jedik szántak rá annyi időt, hogy megtanulják hogyan kell használni.

Obi-Wan Kenobi erőszelleme

Ezt az eredetileg inkább spirituális koncepciót bonyolította meg a Baljós árnyak filmben a „tudományos hangzású” midi-chloriánok bevezetésével. Ezek a mikroszkopikus élőlények élnek minden élő sejtben, nélkülük nem is lehetne élni, s ezek kapcsolják össze az élőlények által generált Élő Erőt a Kozmikus Erővel. Qui-Gon Jinn szavai szerint a midi-chlorianak szimbiózisban élnek az élőlényekkel és közvetítik nekik az Erő akaratát. A film legvitásabb gondolata azonban nem is ez, hanem az, hogy azok igazán fogékonyak az Erőre, azok tudják használni az Erőt, azok lehetnek jedik, akiknek magas a midi-chlorian számuk. Tényleg ez lenne a lényeg?

Ha figyelmesen hallgatjuk Jinn mester szavait, azokból is kiderül, hogy midi-chlorianok mindenkiben vannak. Minden egyes élőlényben.

Lucas eredetileg a mitokondriumokat vette mintául:

„[A mitokondriumoknak] valószínűleg volt valami köze … az élet kezdetéhez, és ahhoz, hogy hogyan döntött úgy egy sejt, hogy két sejt lesz belőle egy másik kis lény segítségével, akik nélkül az élet nem létezhetne. És ez valójában azt jelenti, hogy több száz kis élőlény él rajtunk, és nélkülük mindannyian meghalnánk. Nem lenne élet. Szükségesek számunkra, mi pedig szükségesek vagyunk számukra. Metaforaként használva őket, azt mondhatjuk, hogy a társadalom ugyanilyen, mindannyiunknak ki kell jönnünk egymással.”

Lucas már 1977-ben kitalálta a midi-chlorianok koncepcióját, és hogy bizonyos élőlényeknek több ilyen kis mikrolény él a sejtjeiben, s ezek fogékonyabbak az Erőre.

„Ha van elég midi-chlorian a testünkben, akkor képesek vagyunk bizonyos mennyiségű kontrollra a Személyes Erőnk (Élő Erő) felett, és megtanulhatjuk hogyan használjuk, ahogy a buddhisták megtanulják, hogyan sétáljanak forró szenen. Néhány ember nem tudja, mert nincs benne elég midi-chlorian, ez csak genetika. Tehát minél több midi-chlorian van bennünk, annál könnyebb elérni az Erőt. Tehát nekünk meg kell tanulnunk hogyan használjuk. Például lehetünk jók matekból vagy zongorázhatunk remekül, de ahhoz hogy fizikusok vagy zongoraművészek legyünk, tanulni kell. Ki kell hogy képezzenek az Erő használatára, hogy használd azokat a génjeidet, ami olyan képességet ad neked, ami különbözik mindenki mástól.” – nyilatkozta Lucas Paul Duncannek, a Star Wars Archives könyvek írójának.

2019-ben, a Baljós árnyak 20. évfordulóján Lucas azonban kiemelte, hogy az Erő mindenkiben megvan.

„Az emberek hajlamosak összekeverni – mindenkiben megvan az Erő. Mindenkiben. Van a jó és van a rossz oldal. És ahogy Yoda mondja, ha a rossz oldalt választod, akkor könnyű, mert nem kell tenned semmit. Talán megölni néhány embert, csalni, hazudni, lopni. Mindenki felett uralkodni. De a jó oldal nehéz, mert könyörületesnek kell lenned. Adnod kell magadból. Míg a sötét oldal önző.”

Qui-Gon Jinn és a kis Anakin Skywalker

Az eredeti, még a klasszikus filmekben hallható koncepciót Lucas padawanja, Dave Filoni vitte tovább. Filoni már 2015-ben úgy nyilatkozott, hogy minden Star War karakter Erő-intuitív, néhány karakter, mint Luke Skywalker, tudatában van az Erővel való kapcsolatáról, míg mások, mint Han Solo öntudatlanul is hasznosítják, csak mondjuk szerencsének hívják ezt. Mindenki kötődik az Erőhöz. Filoni szintén kiemelte, hogy a legerősebb erőhasználók azok, akiknek a midi-chlorian számuk természetes érzéket biztosít ehhez ÉS intenzív kiképzésben vesznek részt, illetve fegyelmezettek. Lényegében hasonló tehát, mint ami most, nyolc évvel később az Ahsokában elhangzott.

„Számomra, amikor az Erőről beszélünk, az Erő minden élőben benne van; ez az, amit Obi-Wan eredetileg mond. Ez még a midi-kloridok idején is igaz, amiről mindenki fél beszélni, de én nem” mondta Filoni a Comicbook.com-nak.Amikor gyerek voltam, azt hittem, hogy valószínűleg mindenki rendelkezik az Erővel, csak nem hisznek benne – a midi-chlorianok valójában ezt az elméletet bizonyítják. Mindannyiunknak van, csak különböző mértékben.”

„Sokáig olyanokat használtam példaként, mint Bruce Lee. Neki, ha úgy tetszik, nagy tehetsége volt a harcművészetekhez – vagy nagyon magas a midi-chlorian száma. Ha sokat gyakorlom a harcművészetet, megtanulhatom a harcművészetet? Igen, javíthatom a midi-chlorian számomat abban a sportágban. Olyan jó leszek, mint Bruce Lee? Nem, ez nem az én tehetségem.”

Filoni fenti gondolatai egyértelműen kicsengenek a Lázadók sorozatból, amikor Kanan tanítja Sabine-t fénykarddal harcolni, valamint az Ahsoka 3. részéből. Ezen koncepció azonban nem rá, s nem is Rian Johnsonra megy vissza, hanem a klasszikus Star Wars filmekre. Lucas ugyan a midi-chlorianokkal kissé megbonyolította a képet, de az alap megmaradt: mindenkiben megvan, csak kiben nagyobb, kiben kisebb mértékben, de mindenkinek tanulásra van szükség a kiteljesedéshez.

About Author

Vélemény, hozzászólás?