Új képek és infók Az akolitus sorozatból

Érdekes részletek és új képek Az akolitusból.

Az akolitus Acolyte

Forrás: Empire

Június 4-én érkezik a várva várt Az akolitus (The Acolyte) című új Star Wars sorozat a Disney+-on. A Köztársaság Fénykora végnapjaiban játszódó szériából már láthattunk előzetest és a főbb karaktereket is felfedték. Az Empire magazin jóvoltából az elmúlt napokban számos új információ, kép és rövid interjú látott napvilágot a sorozatból. Cikkünkben ezeket szedtük egy nagy csokorba.

Leslye Headland: Az akolitus egy pozíció, amit valaki be fog tölteni

Rég láttunk már olyat az élőszereplős Star Wars művek között, amely a 66-os parancs előtti jedikről szól. Az előzménytrilógia majd húsz éve ért véget a mozikban, azóta csak animációs formában láthattuk a Jedi Rendet teljes erejében, az Obi-Wan Kenobi sorozat is csak kicsit érintette ezt a korszakot. Az akolitus viszont visszarepít minket a jedik dicső korszakába, méghozzá a Köztársaság Fénykora végnapjaiba, száz évvel a Baljós árnyak előttre.

Leslye Headland
Leslye Headland (Forrás: Empire)

A sorozat megalkotója, Leslye Headland mindig is arra kereste a választ, hogy ha a jedik egykoron ilyen nagyok és erősek voltak akkor, hogy engedhették meg, hogy az orruk előtt a sith-ek és végül Darth Sidious átvegyék a hatalmat a galaxis felett? Ám Az akolitus idején viszonylagos béke honol a galaxisban, nincsenek nagy háborúk még, a sith-ek a háttérben húzódnak meg. Ez egy másfajta dinamikát követel meg, mint amit eddig megszokhattunk a Star Warsban.

„Nagyon érdekelt, hogyan jutottak el a jedik oda, ahol a Baljós árnyakban vannak? Határozottan érezzük, hogy a jedik kapcsán hamarosan valami rossz fog történni. Ennek a Star Warsnak az idézőjeles „háborúja” sokkal kisebb, sokkal személyesebb. Az emberek közötti háború, a karakterek közötti háború.” – jegyzi meg Headland.

A sorozat központjában ezért egy rejtély áll, egy gyilkosság sorozat, amelyet egy titokzatos sötét oldali alak követ el jedik ellen. A Jedi Rend tagjai ezt az ügyet nyomozzák ki, amely során egyre sötétebb és baljóslatúbb bizonyítékok látnak napvilágot.

Headland beszélt a sorozat címéről is. Ahogy korábbi cikkünkben is írtuk, az akolitus elnevezés a Legendákban gyökerezik, akik sith-nek nem számító, de őket követő sötét erőhasználók voltak. Valójában potenciális sith jelöltek, akiknek bizonyítaniuk kellett, hogy sith tanítványokká válhassanak. A jedik gyilkolása pedig igazi akolitus feladat.

„Ez lényegében egy olyan pozíció, amelyet valaki be fog tölteni, vagy amelybe belép. A sith-eknél tudjuk, hogy van egy mester, tudjuk, hogy van egy tanítvány. De a mély EU-ban [Bővített univerzum] létezik az akolitus fogalma, ami a tanítvány alatt van. Szóval innen vettem a címet.” – mondta Headland.

Leslye Headland Sol Acolyte
Leslye Headland és Lee Jung-jae (Sol mester) (Forrás: Empire)

Az akolitus erre a titokzatos sötét oldali erőhasználóra fókuszál. Headland mindig is a gonoszok szemszögéből akarta elmesélni a történetet.

„Ösztönzőleg hatott, hogy egy olyan történetet írjak, amely alapvetően a rosszfiúk szemszögéről szól. Más munkáimban is így írok. Mindig is vonzódtam az amorális – vagy erkölcstelen – karakterekhez, és a gonosztevőkben is megtalálni az emberséget.” – mondta a showrunner.

Amandla Stenberg: ez sokkal bonyolultabb ennél

Mae akolitus
Mae (Forrás: Empire)

Ezt a bizonyos akolitust a sorozatban Mae karaktere személyesíti meg, akit Amandla Stenberg alakít majd. A huszonöt éves színésznő a következőket mondta:

„Ez ennél sokkal bonyolultabb. Ez a sorozat lényege. Remélhetőleg, ha jól végeztük a munkánkat, a sorozat érdekes kérdéssé teszi, hogy mit jelent a Világos vagy a Sötét oldalon állni.” – mondta Stenberg.

Már Headland is sokat beszélt arról korábban, hogy a széria megalkotásánál a Kill Bill filmekből inspirálódott. Nem csoda, hiszen karrierje elején a Kill Bill filmeket gyártó Miramaxnál dolgozott asszisztensként. Quentin Tarantino kultfilmjére maga Stendberg is utalt, amikor az Empire-nek adott interjút.

Mae akolitus
Mae (Forrás: Empire)

„Az egyik támpontom Gogo volt a Kill Billből. Mindig is szerettem azt a karaktert. Gondoltunk Jeanne d’Arc-ra, etióp törzsekre, reneszánsz ruhákra is. Volt benne valami nagyon kemény és nagyon nőies egyszerre. Azt akartuk, hogy ez a karakter egyszerre legyen fegyelmezett, ugyanakkor legyen benne egyfajta szabadságérzet és kifejezőerő.” – mesélte a színésznő.

Carrie-Anne Moss: azt éreztem, hogy valami nagy dolgot csináltam

Indara akolitus
Indara (Forrás: Empire)

Az akolitus talán igazi nagy sztárszínésze Carrie-Anne Moss, akit a széles közönség csak Trinity néven ismer a Mátrix filmekből. Az ötvenhat éves kanadai színésznő egy Indara nevű jedimestert alakít a sorozatban, akinek elég komoly harci jelenetei lesznek. Indara összetalálkozik Mae karakterével és kettejük között egy pusztakezű, kung-fu szerű harc alakul majd ki, amelyben a kézügyesség és az Erő használata dominál majd, szemben a fénykardokkal. Ilyen módon karaktere sokat merített Trinityből. Leslye Headland a következőket mondta róla.

„Sokban inspirált minket Trinity” – mesélte Headland az Empire-nek Indara mesterről. Moss szerepeltetése szerinte „nem volt kérdéses” – ha ez azt jelenti, hogy a Star Wars-rajongók úgy látják Indarát, mint „Trinityt fénykarddal”, akkor ez a szándékos volt. „Én személy szerint olyan valakit akartam látni, akinek a legmagasabb státusza van, amit el tudsz képzelni egy Force-fu harcban – valaki, aki belép, és azonnal azt gondolod, hogy »Ó, ez a legerősebb jedi a teremben«. És ez Trinity.”

Moss úgy emlékezett vissza a Headlanddel eltöltött közös munkáról, amely karrierje legjobbjait juttatta eszébe. Egész pontosan Christopher Nolannel és a Wachowski testvérekkel volt hasonló tapasztalata korábban.

„Csak néhányszor éreztem ezt a pályafutásom során pár nagy filmnél – Memento, Mátrix –, amikor beszélgetsz a filmkészítővel, és azt mondod: »Ó, ők teljesen megértették«. A lelkemben és a szellememben, hogy eljátszhattam ezt a jedimestert, és felkészülhettem a harcra, [csodálatos élmény volt]” – lelkesedett Moss. „Egy részem elfelejtette, mennyire szeretem az akciót. Imádom. Kemény dolog. De nagyon izgatott voltam, hogy megtehetem, és jól akartam csinálni. »Adj még egy felvételt! Adj még egy felvételt!«” – mondta a színésznő.

Indara Mae akolitus
Indara és Mae (Forrás: Empire)

Rebecca Henderson: már olyan régóta itt van

Vernestra Rwoh ismerős lehet a rajongóknak, hiszen ő az egyedüli karakter A Köztársaság Fénykora könyveiből és képregényeiből, aki Az akolitusban is felbukkan. A miriali jedi itt már egy sokkal idősebb, bölcsebb életkorban lesz, aki rengeteget látott és tapasztalt hosszú élete során. Leslye Headland elmondta miért őt választotta a sorozatba.

„Nagyon szeretem Vernestrát. Ezt onnan lehet tudni, hogy a feleségemet castingoltam a szerepre.” – nevet az Empire-nek nyilatkozva. De elmondása szerint sok minden változott A Köztársaság Fénykora regények és Az akolitus közti időben, a showrunner szerint „sok mindenen ment keresztül” Vernestra. „Ez azt eredményezte, hogy ebből a [könyvekben] szereplő, szórakozást kereső kalandor karakterből egy kicsit közelebb került ahhoz a [típusú] jedikhez, akiket a Baljós árnyakban látunk.” – mondta Headland.

Vernestra Sol akolitus
Vernestra és Sol (Forrás: Empire)

Míg a könyvekben, mint pl.: a Lopakodó árnyakban, Vernestra fiatal jediként próbál rájönni arra ki is ő, addig Az akolitus közel száz évvel később játszódik, így Vernestra itt már sokkal bölcsebb komoly tisztelet övezi a Rendben.

„Mivel már olyan régóta itt van, lényegében mindenkivel találkozott, aki a Templomban járt, és látta mindannyiukat meghalni, a természetes halálukat, ha természetes emberi életet éltek” – magyarázta Henderson. „Solt [Lee Jung-jae jedimesterét] már pici gyerekkora óta ismeri.”

Joonas Suotamo: a Star Wars egy valóra vált álom

Az akolitus élőszereplős formában elsőként mutat be egy vuki jedit, Kelnacca képében. A karaktert az a Joonas Soutamo alakítja, aki korábban Csubakkát játszotta a zárótrilógiában és a Solo: Egy Star Wars-történetben. A finn származású ex-kosárlabdás színész – akárcsak annak idején Peter Mayhew – hatalmas, 211 cm-es magassága miatt lett alkalmas egy vuki szerepére.

„Ötéves korom óta arról fantáziáltam, hogy jedi leszek, mint minden gyerek. Amikor először említették a jedi szót [Az akolitusról szóló tárgyalások során], nagyon izgatott voltam – mint egy kisgyerek, aki végre megkapja a kedvenc játékát a születésnapjára.” – mesélte Suotamo az Empire-nek.

Kelnacca akolitus
Kelnacca (Forrás: Empire)

A színész arról is beszélt, hogy amikor először bújt Csubi bőrébe Az ébredő Erőben, akkor Mayhew milyen tanácsokkal látta el.

„Peter már az elején elmondta, hogy Chewbacca egy pantomimfigura” – emlékszik vissza Suotamo. „A közönség nem érti, hogy pontosan mit mond, de [értelmezik] a manírjait, minden apró rándulását, minden apró mozdulatát és üvöltését.” Ezeket aztán szépen felhasználta, hogy Az akolitus karakterét valami újjá és mássá tegye. „Mivel Kelnacca egy jedi, ez bizonyos elvárásokat támaszt azzal kapcsolatban, hogy hogyan viselkedj a szolgálatban” – magyarázza Suotamo, aki egy kevésbé impulzív vukit ígér. „Vannak bizonyos feltételezések, hogy hagyja-e, hogy az érzelmei olyan mértékben átvegyék az irányítást, mint például Csubakka tenné. Nagyon érdekes volt ezt belevinni a karakterbe, és megpróbálni ezt megszemélyesíteni a vásznon.” – mondta a színész.

Kelnacca persze nem az első vuki jedi a kánonban. Az animációs sorozatokban megismerhettük már Gungi padavant, illetve A Köztársaság Fénykora könyvei és képregényeiből Burryaga vuki padavant és Arkoff mestert is. Soutamo elmondta, hogy arra nagyon ügyelt, hogy Kelnacca más legyen, mint Burryaga, ne tévesszék őket össze. Ezért felkereste a kiadási projekt íróit is, hogy segítsenek neki a karakter kidolgozásában.

Dafne Keen: ő sokkal kompetensebb

Jecki Lon akolitus
Jecki Lon (Forrás: Empire)

A tizenkilenc éves Dafne Keen alakítja a félig ember, félig theelin Jecki Lon nevű padavant a sorozatban. Jecki egyébként Sol mester tanítványa, ő és a jedilovag, Yord Fandar (Charlie Barnett) együtt indulnak útra, hogy Sol mesterrel együtt utánajárjanak a rejtélyes gyilkosságoknak. Azonban hiába Jecki a fiatalabb, mégis sokkal rátermettebb lesz, mint az idősebb Yord.

„De ő egy lovag, mert idősebb. Szóval van ez az igazán érdekes dinamika, hogy a fiú egy kicsit haszontalan, a lány pedig azt mondja, hogy »Neked kell feljebb lépned«, amit nagyon jó volt játszani.” – mondta Keen.

Yord Fandar akolitus
Yord Fandar (Forrás: Empire)

Barnett számára sokkal nagyobb kihívás volt a Lucasfilm szigorú titoktartása. Nehezére esett úgy beszélni a karakteréről, hogy ne mondjon semmi spoilereset. Azt viszont elárulta, hogy a történet során lesz egy útjuk egy vuki bolygóra, de az nem a Kashyyyk lesz.

„Én nem… Úgy értem… Biztosan… Ó, Istenem, túl sokat árulok el, ha erről a dologról beszélek?” – mondta Barnett.

Jecki Lon Yord Fandar akolitus
Jecki Lon és Yord Fandar (Forrás: Empire)

Talán az egyik leginkább titokzatosabb karakter a szériában a Jodie Turner-Smith által alakított Aniseya anya. Ő egy erőérzékeny szektavezér lesz, valami hasonló csoportosulásé, mint a dathomiri éjnővérek. A brit színésznő így nyilatkozott a szervezetről.

„Valójában a hitüket, a hatalmukat és a függetlenségüket próbálják megőrizni.” – mondta Turner-Smith.

Aniseya akolitus
Aniseya anya (Forrás: Empire)

További képek az Empire-től:

akolitus
Forrás: Empire
Sol akolitus
Sol (Forrás: Empire)
Mae akolitus
Mae (Forrás: Empire)

About Author

Vélemény, hozzászólás?