Kacsák és patkányok, avagy földi állatok a Star Warsban

Milyen földi állatok vannak a messzi-messzi galaxisban?

állatok

A Rossz Osztag harmadik évada eddig szépen folytatja a Star Wars sorozatok egyik nagy hagyományát, miszerint a főhősök lépten nyomon belefutnak valamiféle állati kreatúrába. Az állatok persze messzemenően fontos részét képezik a Star Wars világának, hiszen tőlük, a növényektől, a jól kitalált ökoszisztémáktól lesz a messzi-messzi galaxis egyszerre lélegző és ismerős, s mégis újszerű. A legtöbb faj általában vagy teljesen új kreáció, vagy rengeteget merít a mi történelmünkből, mitológiáinkból, kriptideinkből, de akadnak olyanok is, melyeken nem változtattak sokat. Ilyenek a nemrég látott floridai aligátorok, melyekhez még a környezet is dukált, az aligátorteknős (vrathean), a sáskaszerű acklay vagy a loth macskák, s farkasok. Ezt a sort legalább olyan hosszan lehetne folytatni, mint a kitalált fajokét, de mi most olyan eseteket vadásztunk, ahol konkrétan egy az egyben földi állatokra ismerhetünk a képernyőn.

Kacsák a Naboon

Bár a kacsák írásban már Az egy új remény 1977-es könyvváltozatában is megjelentek, az akkori olvasók valószínűleg nem egy az egyben képzelték maguk elé a szárnyasokat. Csakhogy az eget nem lehet lezárni még forgatások alkalmával sem, így történt tehát, hogy ők lettek az első hivatalosan elismert Földön is létező faj a Star Warsban. A Baljós árnyak és A klónok támadása munkálatai alatt természetesen lehetetlen volt őket távol tartani, s rendre felbukkannak, landolnak, felszállnak, vagy csak bámulnak a háttérben. Jelenlétüket annyira nem akarták tagadni sem, hogy konkrétan a kacsa elnevezéssel felkerültek az akkori StarWars.com adatbázisába is. A filmhez kijött enciklopédia később megpróbálta ”starwarsosítani” őket, s megkapták a pelikki nevet, de ez hiábavaló próbálkozásnak bizonyult, ugyanis azóta is mindenhol csak kacsaként hivatkoznak rájuk, a pelikki pedig egy különálló faj lett, amit például a Battlefront játékokban figyelhetünk meg.

állatok
Kacsák (balra) és pelikkik a játékban (jobbra)

Patkányok Jabba palotájában

A Jedi visszatér során már nem kell annyira a hátteret fürkésznünk, hogy ismerős állatra bukkanjunk. A Jabba palotájának mélyére vezető baljós úton több patkány is megfigyelhető a cellarácsok között. A hivatalos kellékjegyzék ehhez a jelenethez a fegyvereken, s a kukadroidon kívül négy patkányról ír. Róluk azonban hivatalos bejegyzés nem kapott helyet a StarWars.com oldalán, cserébe a fiktív verziójukat szintén patkánynak nevezik. A Jabba palotájában láthatóakra egyébként a tatoo-patkány a hivatalos megnevezés, míg például a sivatagira a buckapatkány, utóbbit előszőr a Boba Fett könyvében láthattuk. Ezek az állatok szinte minden bolygón és médiumban megtalálhatóak, ám csupán a módosított verzióik, földi patkányok azóta sem kaptak helyet a messzi-messzi galaxisban.

Sima patkányok, egy átlagos Star Wars-beli patkány és a buckapatkány.

Béka a tálban

Szintén A Jedi visszatérben Jabba etetőtálját kell figyelni, melyben egy hatalmas varangy kuksol. Jabba eledele ugyan a legtöbb jelenetben gumis, csápos, békaszerű bábukból áll, bizonyos jelenetekben viszont igazi állatot használtak. Toby Philpott, a Jabbát mozgató egyik bábos kifejezetten emlékszik rá, hogy valamilyen afrikai faj volt, s egy állatkertből kérték kölcsön a forgatásra.

„Azt hiszem egy varangy volt, de nem esküdnék meg rá. Jött vele a gondozója. Amit Jabba megevett az persze gumiból volt, ez viszont egyszer kiugrott a tálból, mert Dave-vel hallottuk a pánikot belülről is, de sajnos nem láthattuk…” A varangy egyébként azóta elnyerte a klatooini méregbéka nevet, s hivatalosan egy csápos gumiszerű lényről beszélhetünk, tehát itt is egyedi alkalom volt a földi verzió felbukkanása.

állatok

Rejtélyes Dagobah

A Birodalom visszavág stábja sokáig kereste a megfelelő, élő, igazi helyszínt a dagobah-i mocsárjelenetekhez. Végül ilyet nem találtak, s inkább megálmodták azt az Elstree Stúdióban. A mocsár azonban élőlények nélkül semmit sem ért, s úgy döntöttek élő állatokkal fogják benépesíteni azt. Mike Culling felelt ezekért az állatokért, s biztosította Mark Hamillt, hogy egyikük sem jelent majd fenyegetést rá nézve, ennek ellenére egy kígyó végül megharapta a színészt X-Wingje ülésének rejtekéből. A két nagy kígyót, akiket a mocsárban láthatunk egy Basel nevű afrikai boa és egy Peter névre hallgató piton alakították. Ők valamennyire szó szerint kánonná váltak egy 2015-ös enciklopédiában (Star Wars: Absolutely Everything You Need to Know), ahol például dagobah-i pitonként hivatkoznak rájuk. A barlangban, ahol Luke szembenéz belső félelmeivel, láthatunk egy szalagos varánuszt is, aki egy sleent alakít. A sleenek később a Star Wars: The Old Republic játékban is feltűntek, ebben több verzióval/alfajjal is találkozhatnak a játékosok, de a földi formájuk sosem tért vissza. Egy közönséges gyík a nudjnak elnevezett lényt játszotta meggyőzően, míg Yoda mögött egy iguanát is láthatunk, mikor felemeli Luke gépét.

állatok
Sivatagi sleen a játékban, és a filmbeli eredeti.

Pónik az Endoron, s a dathomiri hollók

Állatok és atmoszféra tekintetében a Star Wars világának különleges eseteinek számítanak az ewok-filmek. A Star Wars: Ewoks – A Bátrak Karavánja és az azt követő Harc az Endor bolygón nem kaptak nagy költségvetést, televízióra és gyerekeknek készültek, tematikájukat tekintve viszont rengeteg állatra volt szükség hozzájuk. Így történt, hogy a film során az ewokok rendes lovak hátán lovagolnak, de helyet kaptak még bennük például lámák, tyúkok, nyulak, gyíkok, kecskék, szamarak, de még egy görény és egy bagoly is. Ezek konkrétan semmilyen, még apró módosításon sem estek át, később viszont például a lovak kaptak hivatalos elnevezést is. A magyarázat szerint a ló szó bár szerepel a galaktikus közösben, de a konkrét megnevezésük az equus (ami különben ló latinul). Közülük a nagy termetű lovak a Legendákban a Dathomiron honosak, míg a pónilovak inkább az Endoron. Hamár Dathomir, a filmbeli Charal, a gonosz éjnővér egy talizmán segítségével képes holló alakját ölteni. A hollók a Legendákban a boszorkányság révén szintén a különös bolygóhoz köthetőek, ám később sem a kánonban, sem a Legendákban nem tértek vissza ilyen formában. A kánonban egyelőre csupán a mi régiónkban még elérhetetlen Star Wars: Hunters című mobiljátékban tesznek róluk említést, mint kincshalmozó állatok, de ott sem tudjuk meg, hogy megtartották-e a földi formájukat.

Bár a Star Warsnak nem szokása földi állatokat vagy bármi mást feltűnően bevonni a világába, mindegyikre lehet találni példát, még ha igyekeznek kerülni is. Ilyenek a fent említetteken kívül például még az itt-ott felbukkanó lovas szobrok, vagy az oroszlán szobra a casertai királyi palotából, melyet nem vágtak ki a jelenetekből. Timothy Zahn is például kisebb felháborodást keltett, mikor egy az egyben beemelte az univerzumba a forró csokoládét A Birodalom örökösei című könyvében, ám könnyen elhessegette a kritikákat azzal, hogy ha állítólagos sólymok léteznek a Star Warsban akkor forró csoki mért ne?!

Egyébként főleg a régi könyvek lapjain találkozhatunk földi állatokkal, leggyakrabban kutyákkal (Landónak is volt) és patkányokkal, viszont akkoriban ezeket nem tartották kifejezett ellenőrzés alatt, s nem törődtek vele nagyon, hogy milyen földi mondások, hasonlatok, növények vagy éppen állatok maradnak módosítatlanul bennük (ezért például a paradicsom is egy az egyben létezik ezekben). A rajongók közül sokan ezeket könnyen befogadták, mások viszont kifejezetten kizökkentőnek tartják az ismerős dolgokat akár képernyőn, akár írásban, még akkor is, ha új nevekkel látják el őket. Ti mit gondoltok?

About Author

Vélemény, hozzászólás?