Mi a helyzet a készülő Star Wars sorozatokkal és filmekkel?

Véget ért a hollywoodi színészek sztrájkja, milyen hatással van ez a Star Wars projektekre?

Rebo borítók

Magyar idő szerint november 9-én hivatalosan is véget ért a hollywoodi színészek szakszervezetének (SAG-AFTRA) 118 napon át tartó sztrájkja. A szakszervezet ideiglenes megállapodást kötött a nagy filmstúdiókkal és a színészek visszatérhettek a forgatásokhoz. A forgatókönyvírók sztrájkja még szeptemberben véget ért, így végre mindenki fellélegezhet. Azonban a több hónapon át tartó kettős sztrájk teljesen megbénította a hollywoodi filmipart és sorra álltak le a forgatások, csúsztak a projektek. Ez alól természetesen a Disney és a Lucasfilm sem volt kivétel és számos készülő Star Wars sorozatot vagy filmet érintett. De hol is tartanak ezek a projektek, mit tudunk róluk és vajon mikor várhatók?

Skeleton Crew

Elviekben ez lenne a következő Star Wars sorozat a Disney+-on és ahhoz képest szinte alig tudunk valamit róla. A széria a Mandóverzum része (A Mandalóri, Boba Fett könyve, Ahsoka), amelyben a főszerepet alakító Jude Law és gyerekek egy csoportja egy űrhajó fedélzetén elvesznek a galaxisban vagy galaxisokban. A Skeleton Crew sorozatot Jon Watts (Tom Holland féle új Pókember-trilógia) és Christopher Ford fejlesztette a streamingre Jon Favreau és Dave Filoni segítségével. Hivatalosan a 2022-es Star Wars Celebrationön leplezték le, az idei londoni Celebrationön már egy ízelítőt is levetítettek belőle zárt ajtók mögött, de nyilvánosan a széles közönség még nem kapott semmilyen előzetest. A sorozat forgatása már idén januárban véget ért és az utómunkával is végezhettek, így ez a széria technikailag kész állapotban kell már legyen. A Disney sosem közölt hivatalosan megjelenési dátumot, többen idén karácsonyt pletykálták, de a sztrájkok és a marketing hiánya miatt ez már szinte lehetetlen. Egy másik pletyka 2024 januárt pedzegetett, de a Bespin Bulletin szerint már ez sem jön össze, így valamivel később, jövő tavasszal várható a széria. Jó lenne, ha a Disney mihamarabb mutatna valamit a sorozatból és kapnánk végre dátumot is mellé.

The Acolyte

A Skeleton Crew után a várható következő Star Wars széria. Ezt Leslye Headland fejleszti a Disney+-ra, ez lesz az első élőszereplős széria, amely A Köztársaság Fénykorának idején játszódik, 100 évvel a Baljós árnyak előtt. A sorozat nyolc epizódban meséli el, hogy a sötét oldal, a sith-ek hogyan szivárogtak be a Köztársaságba és a jedik miként tértek le az útról, amely az előzményfilmekhez és A klónok háborújához vezetett. A sorozat rengeteg új karaktert vonultat fel, de ismerősök is felbukkanhatnak, mint Yoda mester vagy Vernestra Rwoh. Headland már 2020 óta dolgozott a szérián, a forgatás 2022 októbertől 2023 júniusig tartott javarészt az Egyesült Királyságban, kisebb részt Portugáliában. Szerencsére még a színészek sztrájkja előtt végeztek a felvételekkel, így csak az utómunka maradt hátra, amellyel hamarosan végezhetnek. A londoni Celebrationön már levetítettek egy ízelítőt zárt ajtók mögött, de mi még nem láthattuk nyilvánosan. Pontosan nem tudni, hogy mikor érkezik, valamikor 2024-ben várható, feltehetően a Skeleton Crew után pár hónappal.

Az Andor második évada

Cassian Andor százados életéről és a lázadás kialakulásáról szóló nagyszabású széria második és egyben záróévada is készül a Disney+-ra. Ugyanúgy Tony Gilroy és csapata fejleszti a streamingre és természetesen visszatérnek majd benne az első évad szereplői. A második évad időben négy évet ölel fel, ugyanúgy tizenkét epizódos lesz és a fináléja már a Zsivány Egyest vezeti fel. Így a cselekménye már párhuzamos zajlik a Lázadókkal. A forgatást még 2022 novemberében kezdték el az Egyesült Királyságban, azonban ez a produkció a sztrájkok áldozata lett. Először még Gilroy szüntette be a munkát májusban, amikor elindult az írói sztrájk. Nélküle még folytatták, és javarészt le is forgatták az évadot, azonban a színészek sztrájkja megakasztotta a munkálatokat, pedig csak pár hét volt hátra a forgatásból. Gilroy már szeptember végén visszatért a sorozathoz, a színészek pedig most csatlakozhatnak a stábhoz. Azonban kérdés, hogy Gilroy mennyi pótforgatást eszközöl az évadon, illetve milyen gyorsan tudják befejezni. A korábbi pletykák szerint az évad premierje 2024 augusztusa vagy ősze lett volna. Ez a dátum már minden bizonnyal módosul és ha az előbb említett két sorozat is tolódik, akkor még azzal is számolnunk kell, hogy az Andor második évada 2025-ben érkezik. A Disney ezt nem erősítette meg hivatalosan.

A Mandalóri negyedik évada

A Mandóverzum fő szériája, A Mandalóri negyedik évadán már tavaly szeptember óta dolgozik a showrunner Jon Favreau. Az író-rendező és színész Favreau a negyedik évad forgatókönyvével még a májusban elindult írói sztrájk előtt végzett. Favreau szerint ez még nem a finálé és még mindig csak a nagyobb történet közepén járunk, így még sokáig viszontláthatjuk Din Djarint és Grogut. Mivel a Mandóverzum több sorozatból (és hamarosan filmből) álló nagy történetfolyam, így Favreau folyamatosan egyeztetett az Ahsoka és a Skeleton Crew készítőivel, vagyis Dave Filonival és Jon Watts-szal. A negyedik évadot 2025 tavaszára időzítették még a sztrájkok előtt, azonban mivel a forgatást nem tudták elkezdeni időben, így lehet, hogy ez is tolódik. Favreau kész forgatókönyvvel a kezében várta, hogy véget érjenek a sztrájkok és azonnal megkezdjék a forgatást. Ez akár a napokban el is kezdődhetett, kezdődhet, erre utal a Bo-Katant alakító Katee Sackhoff november 9-ei posztja. A megosztott kép ugyan a harmadik évad forgatása során készült, de szövege előre mutat.

Katee Sackhoff és kislánya A Mandalóri 3. évadának forgatásán (Twitter)

Ahogy a harmadik évad fináléjában is láthattuk Din és Grogu megtelepedtek a Nevarrón, hogy békében éljenek, miután visszafoglalták a Mandalore-t Gideon moff uralma alól. Din felkereste Carson Teva századost, az Adelphi bázisán, hogy ha szüksége van rá neki dolgozzon, így a mandalóri visszatérhet a fejvadász életmódhoz, csak most már nem hivatalosan az Új Köztársaság szolgálatában. A történet is már mindenképpen a nagyobb, galaxis méretű konfliktust mesélheti el, akárcsak az Ahsoka és ezek szépen megágyaznak majd Filoni saját mozifilmjének. A pletykák szerint azonban Pedro Pascal nem tud részt venni a forgatásokon, mert a produkció ütközik más projektjeivel, nevezetesen Ridley Scott várva várt Gladiátor 2-jével és a The Last of Us második évadával. Pascal már A Mandalóri harmadik évadban is csak utószinkronizálta karakterét, a forgatáson dublőrei viselték Din Djarin sisakját.

A Jedihistóriák második és a Rossz Osztag harmadik évada

Az élőszereplős szériák mellett ne feledkezzünk meg az animációs sorozatokról sem. 2024-ben várható a Disney+-on a Jedihistóriák második és a Rossz Osztag befejező, harmadik évada. A Jedihistóriák folytatását 2024 tavaszára datálták, ám kérdéses, hogy a színészek sztrájkja mennyire befolyásolta a szinkronmunkákat. Így nehéz megmondani, hogy ez mikor érkezhet, de jövőre azért elég valószínű, hogy felkerül a streamingre. A történetéről még semmit sem tudunk egyelőre.

A Rossz Osztag harmadik, azaz záróévada ennél már előrehaladottabb állapotban van. Még júniusban szólta el magát az Omegát alakító Michelle Ang, hogy ő már végzett a szinkronmunkával. Mindezt nem sokkal a színészek sztrájkja előtt. Kérdés, hogy kollégája és a széria oszlopos főszereplője, Dee Bradley Baker is végzett-e már? Ha a sztrájk meg is akasztotta ezt, akkor is már csak hetek lehetnek hátra a szinkronból, így elég bátran fogadhatunk rá, hogy a harmadik évad 2024-ben érkezik a Disney+-ra.

Cím nélküli Új Jedi Rend film

A sorozatokról most nyergeljünk át a filmekre, hiszen több bejelentett és készülő Star Wars filmünk van. Tavaly sok pletykát hallottunk egy készülő új Star Wars filmről, amelynek forgatókönyvét Damon Lindelof és írótársai fejlesztették a Lucasfilmnek. Lindelof végül tavasszal kiszállt a projektből és helyét az Oscar-díjas író, Steven Knight vette át. A filmet végül a londoni Celebrationön jelentették be hivatalosan. Címe egyelőre még nincs, de Rey új Jedi Rendjéről fog szólni 15 évvel a Skywalker kora eseményei után, így Daisy Ridley is visszatér szerepébe. A filmet az Oscar-díjas dokufilmes és aktivista Sharmeen Obaid-Chinoy rendezi. A hírek szerint Knightnak még hat hét kellett volna ahhoz, hogy kész forgatókönyvet adjon át a Lucasfilmnek, ám ezt nagy valószínűséggel megakasztotta az írók sztrájkja. A film pontos megjelenési dátuma nem ismert, Jeff Sneider szerint még keresik a megfelelő színészeket a szerepekre, illetve a forgatás valamikor 2024 tavaszán kezdődhet meg. Nem tudni, hogy a mi helyzet, de a sztrájkok minden bizonnyal lassítottak a produkción, a Disney ezért is tolhatta el a 2025 decemberi premierdátumot 2026 májusra. Mivel ez a film van a legelőrehaladottabb állapotban, így nagyon valószínű, hogy hét év kihagyás után ezzel tér vissza a mozikba a messzi-messzi galaxis.

Taika Waititi Star Wars filmje

A Jojo Nyuszi és a Thor: Ragnarök Oscar-díjas rendezőjének még 2020 májusában jelentették be hivatalosan új Star Wars filmjét. Az egyéni stílusú új-zélandi filmes korábban A Mandalóri első évadának fináléját rendezte és ő játszotta IG-11 fejvadászdroidot is a sorozatban. Waititi azóta is dolgozik a Star Wars moziján, amiről semmit sem tudunk, nincs még címe és a történetéről sem árultak el részleteket. A projekt a forgatókönyvírásnál akadt el, a sajtóban megannyi pletyka keringett a filmről. Waititi nagyon elfoglalt volt különböző más filmes munkáival, de folyamatosan küldte az ötleteket a Lucasfilmnek. A forgatókönyvön korábban Krysty Wilson-Cairns (1917) is dolgozott, ám ő kiszállhatott belőle, ugyanis idén májusban a The Hollywood Reporter már arról cikkezett, hogy Waititi már egyedül írja a filmet. Az író-rendező nagyjából a script közepénél járhatott, ahol nehézségekbe ütközött és a rá jellemző szellemes humorral a következőket felelte:

„Van egy nagyon jó ötletem hozzá. Mint minden filmnél, itt is van ez a középső rész. Az ember azt kérdezi: »Mi fog történni?«. Aztán megnézed az összes olyan filmet, ami olyan nagyszerű, és azt mondod: »Hát, gondolom, nem találkozhatnak valami csempésszel, akinek van egy idegen segítője.«.”

Hogy vajon miről is fog szólni a bolondos Waititi Star Wars filmje, arról tényleg csak találgatni tudunk. Az írói sztrájk ezt a munkát is megakasztotta, így igyekeznie kell a forgatókönyvvel, ha még időben szeretné elkezdeni a forgatást. A Deadline még májusban, a sztrájk előtt azt írta, hogy már 2024-ben elkezdődhetne a forgatás, meglátjuk, hogy haladnak vele.

Dave Filoni, James Mangold és Shawn Levy Star Wars filmjei

A 2023-as londoni Celebrationön még két további Star Wars filmet jelentettek be. Egyik a kalapos bolondos és a Lucasfilm kreatív igazgatója, Dave Filoni első, önálló élőszereplős Star Wars mozija. A filmnek még nincs címe, de azt már tudjuk, hogy a története összefogja a Mandóverzum eddigi sorozatait és utalhat Filoni animációs munkáira is. A film központi konfliktusa az Ahsokában és A Mandalóriban már felvezetett Új Köztársaság és a Birodalmi Maradványok élére visszakerült Thrawn főadmirális között lehet. Filonit eddig lefoglalta az Ahsoka első évada, így csak most, a sztrájkok után láthat hozzá filmjéhez.

A másik filmet, a Logan – Farkas és az Indiana Jones és a sors tárcsája rendezője, James Mangold írja és rendezi. Ez a film a kánonban eddig feltérképezetlen Jedik Hajnala korszakában, a Skywalkerek előtt 25 ezer évvel korábban játszódik. A film a Régi Köztársaság és a Jedi Rend kialakulásáról fog szólni. A rendező egy bibliai eredettörténethez és Charlton Heston 1956-os Tízparancsolat című epikus mozijához hasonlította Star Wars filmjét. Akárcsak Filoni, úgy Mangold is csak mostanában, a sztrájk vége után foghat bele a forgatókönyv írásába. Ennek a két filmnek a forgatása és a megjelenése is odébb van még.

Van még egy Star Wars filmünk, amely egyelőre csak pletyka szintjén létezik a sajtóban, a Lucasfilm nem erősítette meg hivatalosan. Még tavaly kezdtek el pletykálni arról, hogy Az éjszaka a múzeumban és a Free Guy rendezője, Shawn Levy is dolgozhat egy új Star Wars filmen. Levy többször megszólalt a projekttel kapcsolatban a sajtóban, legutóbb elárulta, hogy a Lucasfilm elnöke, Kathleen Kennedy kérte fel őt, hogy készítsen valamilyen Star Wars filmet. Levy most nagyon elfoglalt a Marvel Moziverzumba készülő Deadpool 3 filmjével, amelynek forgatása leállt a sztrájk miatt. A film legújabb premierdátuma 2024. július 26-a, így Levy csak ezután fogna hozzá Star Wars filmjéhez.

Lando film vagy sorozat?

2020 decemberében jelentette be Kathleen Kennedy, hogy készül majd egy önálló Lando című sorozat a Disney+-ra. A főszerepet a Solo után ismét Donald Glover kapja, tehát ez is egy előzménytörténet lesz. A sorozat azonban sehogy sem készült el az elmúlt három évben, többek között azért, mert Glover nagyon elfoglalt volt más projektjeivel. A forgatókönyvért Justin Simien (Kísértetkastély, Kedves fehér emberek) felelt, azonban Jeff Sneider szerint ő már az írósztrájk előtt otthagyta a projektet. A legújabb pletykák szerint most Donaldot és testvérét, Stephen Glovert bízták meg az írással. A két fivér már korábban is együtt dolgozott, többek között a nagy sikerű Atlanta sorozaton. A forgatókönyvíró viszont nemrég elszólta magát, hogy a projekt akár filmként valósulhat meg és nem sorozat lesz. Hivatalosan azóta sem tudunk erről semmit.

Az Ahsoka második évada

Óriási siker volt idén az Ahsoka, amely nem csak a Mandóverzumot bővítette ki, hanem remekül folytatta a Lázadókat és megannyi közkedvelt karaktert (Thrawn, Hera, Sabine, Ezra) hozott el élőszereplős formában is. A széria első évada októberben véget ért, de hivatalosan nem erősítették meg hogy készül-e és vajon mikor érkezhet a második évad. A viszonylag megbízható szivárogtató MyTimeToShineHello október 30-án posztolta ki a közösségi médiában, hogy az Ahsoka második évada zöld utat kaphatott a Lucasfilmnél. Dave Filoni azonban a filmjével lesz elfoglalva, így ez a sorozat inkább azután készülhet el.

Ám ne csüggedjünk, ha egyhamar nem folytatódik az Ahsoka, mert 2024 az egyik legtermékenyebb éve lesz a Star Warsnak. Akár három élőszereplős és két animációs sorozat érkezhet a Disney+-ra, emellett két videójáték is jön és megannyi könyv és képregény is várható. Jövőre pedig már elkezdhetik forgatni az újabb sorozat évadokat és filmeket, amelyek majd 2025-2026-ra várhatók. Nagyon jó dolog most is Star Wars rajongónak lenni.

About Author

Vélemény, hozzászólás?