A Knights of the Old Republic fejlesztője többé már nem akar a Star Wars-on dolgozni

Kotor Revan Malak

Darth Malak és Revan a KotOR-ból (Forrás: uhdpaper.com)

Az első Knights of the Old Republic (továbbiakban KotOR) vezető játékdizájnere beszélt a játék létrejöttéről, a BioWare-ről és arról, hogy miért nem készítené el a KotOR 3-at.

Október 9-én jelent meg egy érdekes és szókimondó interjú a Rock Paper Shotgun nevű gamer portálon, amelyben James Ohlen, az első KotOR játék vezető dizájnere mesélt a játékról. Ohlen igazi veterán fejlesztő, pályáját a legendás BioWare-nél kezdte, többek között az ő nevéhez fűződik az első két Baldur’s Gate és a Neverwinter Nights című videójátékok is. Ezek igazi klasszikus CRPG-k (számítógépes szerepjátékok) voltak, amelyek a Dungeons & Dragons (továbbiakban D&D) asztali szerepjátékon alapultak és a sikerük alapjaiban határozta meg a BioWare profilját a szerepjátékok között.

Ohlen elmondta, hogy mennyi konfliktusa volt a cégen belül, amikor a történet fontosságát hangsúlyozta. „A játékfejlesztők nem azért mennek az iparágba, hogy történeteket alkossanak, hanem azért, hogy játékokat alkossanak” – mondta. Mégis a BioWare társalapítója, Ray Muzyka bátorította őt, hogy mindenképpen ássa bele magát azokba a hatalmas mappákba, amelyek a játékos karakterek és NPC-k leírásait tartalmazták. Gyerekkorától kezdve nagy D&D rajongó volt, így testhezálló feladatot kapott, az mégis óriási munkát jelentett. Végül ezekből kerültek ki a Baldur’s Gate legkedveltebb NPC társai, akik a játékos mellett állandó főszereplői a történetnek. Azonban még a Baldur’s Gate II karakterei is jóval elmaradtak fejlettségben a japán RPG játék, a Final Fantasy VII karaktereiről.

„Nagyon versenyképes vagyok” – mondja Ohlen. „Elmentem és játszottam a Final Fantasy VII-t, és azt gondoltam: »Ó, te jó ég, ezekhez a karakterekhez képest a mieink úgy néznek ki, mint egy rakás kartonpapír. Ez borzalmas.«” – mondta a játékfejlesztő.

KotOR Knights of the Old Republic

Ez arra ösztönözte a BioWare-t, hogy még jobban kidolgozott karaktereket alkossanak. Ohlen ugyan nem szerette a Final Fantasy játékmenetét, de a karakterdizájnjuk nagy hatással volt rá. Egészen a KotOR első részéig, amelynek ő volt a vezető játékdizájnere. A játékot nemcsak a Baldur’s Gate, hanem a fordulatos Chrono Cross is ihlette. És természetesen a Star Wars filmek is.

„Tulajdonképpen teljesen, teljes egészében lenyúltam A Birodalom visszavág című filmet, ilyen kirívó módon. Alapvetően egyedül mész szembe a sötét nagyúrral, aztán fénykarddal harcolsz vele, és ő szétrúgja a segged. Aztán miután szétrúgta a segged, jön a nagy csavar. Aztán nem halsz meg, mert megmentenek a barátaid a Millennium Falconon – mármint az Ebon Hawkon. Ez egytől egyig ugyanaz a dolog.” – mondta Ohlen.

Ugyan a KotOR sokat merített George Lucas filmjeiből, különösen a klasszikus trilógiából, hiszen a főszereplő Revan is egy klasszikus, archetipikus hős, mint Luke vagy Anakin Skywalker. A történet sem mentes a nagy csavaroktól, amely jellemző a Star Warsra, annyi különbséggel, hogy (SPOILER!) itt kiderül, hogy Revan korábban egy sötét nagyúr volt, akit elfogtak a jedik és kitörölték az emlékeit. Ez inkább egy játékfejlesztői döntés volt, hiszen ez egy RPG, egy szerepjáték, ahol te magad hozol létre egy karaktert, avatárt és töltöd fel őt képességekkel, történettel, ahogy haladsz előre a kampányban. Te alakítod és ismered a karaktered adatait, ám egy ponton teljesen letépik róla az identitásodat és egy új karaktert kapsz, egy pillanat alatt megváltozik az, akit eddig irányítottál. Ez mindenképpen radikális újítás volt a BioWare részéről annak idején. Sikerült elérniük, hogy a játék legnagyobb színfoltja ne egy csata, hanem egy kinyilatkoztatás legyen.

KotOR Knights of the Old Republic

A KotOR hatalmas siker lett, ám a második részt nem a BioWare, hanem az Obisidian készítette el. Sajnos az a játék félkész állapotban jelent meg, ám szintén remek szerepjáték lett és felért az elődjéhez. A BioWare-t 2007-ben vásárolta fel az Electronic Arts és látva az online, multiplayer RPG játékok (vagyis MMORPG) térnyerését, Ohlent bízták meg egy új Star Wars MMO fejlesztésével. A BioWare-nek ez egy óriási vállalkozás volt, külön ehhez a projekthez megalapították a texasi Austinban új stúdiójukat és nekiláttak a játéknak. Ez lett a Star Wars: The Old Republic. A BioWare legnagyobb játéka volt, nyolc különálló sztori kampányt kapott, 19 bejárható bolygóval és megannyi karakterrel, küldetéssel. A játékdizájnernek azonban megvan a véleménye az MMO-ról.

“Ha a nyílt világ a történetmesélés ellensége, akkor a multiplayer a főgonosz. Ha visszamehetnék az időben, és adhatnék néhány tanácsot 2006-os önmagamnak, az a következő lenne: »Ne próbáld meg olyan hosszúra tervezni a játékot, hogy 200 órát töltsön ki. Ehelyett fogd rövidebbre.«” – mondta Ohlen.

SWTOR Star Wars The Old Republic

Az SWTOR maratoni hosszú játék lett, több száz órányi játékidőt kínál, néhol igencsak elnyújtott játékmenettel és nagyon lassan, Flashpoint küldetésekben adagolt történetekkel. Talán szűkebb, kevesebb területet kellett volna lefednie és akkor a BioWare-nek jut ideje foglalkozni a történetközpontú küldetésekkel, előtérbe helyezni a döntéseket, amelyek a korábbi játékaikat jellemezték. A cég talán ott követett el hibát, hogy nagyon követni, másolni akarta a Blizzard által felállított trendeket.

„Mindenki a Knights of the Old Republic Online-t akarta, de az inkább olyan volt, mint a World Of Warcraft, amire ráfújták a Star Wars-t, és beledobtak egy kis BioWare-levet. Bár a Metacritic elég jó volt, nem volt elég új ahhoz, hogy igazán beinduljon.” – mesélte a játékfejlesztő.

Az SWTOR 2011 decemberén jelent meg PC-re. A kezdeti rajongás gyorsan alábbhagyott iránta és a BioWare sem tudta olyan mértékben szállítani hozzá a tartalmakat, amely bent tartotta volna a játékosokat és az előfizetőket. Végül az EA ingyenessé tette a játékot korlátozásokkal és mikrotranzakciókkal tartotta fent a szoftvert. A kiegészítőkhöz és az összes funkcióhoz azonban szükséges volt továbbra is előfizetnie a játékosnak. Ohlen még ma is emlékszik arra, milyen érzés volt meggyőznie az EA akkori vezérigazgatóját, John Riccitiellot, arról, hogy a fantasy eladható.

„Volt egy egész PowerPoint prezentációm. Megvan A Gyűrűk Ura! Van World Of Warcraft! Van Diablo!” – mondta Ohlen.

Malgus SWTOR Star Wars The Old Republic

A játékosok azonban nem egy online multiplayert, hanem a KotOR 3. részét várták inkább, amely sajnos sosem készült el. A Lucasfilm az Obsidiant kérte fel a projektre, akik írtak is hozzá ötleteket, de a játék nem kapott zöld utat. Azóta már a KotOR játékok is a Legendákba tartoznak, igaz a kánon egyre több mindent átvesz belőle. A BioWare tizenegy éven keresztül támogatta és bővítette az SWTOR-t, amelyet idén engedtek át egy külsős csapatnak, így a játék több mint egy évtized után elhagyta az EA-t és a BioWare-t. Ohlen szintén kilépett az EA-től 2019-ben, miután csúfosan megbukott az Anthem nevű online multiplayer játékuk. Ő lett a vezetője a Archetype Entertainment nevű stúdiónak, ahová több volt BioWare alkalmazott átigazolt, köztük a KotOR játékok és könyvek írója, Drew Karpyshyn is. A csapat most valamilyen új sci-fi RPG játékon dolgozik. Arra a kérdésre, hogy az ő általa készített KotOR 3 milyen lenne, a következőket felelte:

„Nem lenne nagyszerű. Mert én már telítődtem a Star Warsszal. Nincs más mondanivalóm a Star Warsról. De ha egy teljesen új stúdió csinálná a KOTOR 3-at, amelyik szerette a KOTOR-t, az egy csodálatos játék lehetne. Szóval remélhetőleg a Disney ezt megvalósítja. De valószínűleg nem, mert az ottani vezetők valószínűleg mind azt mondják: »Ez túl hardcore«.” – mondta Ohlen.

Ha KotOR 3 egyelőre nem is készül, azért a Disney és a Lucasfilm sem felejtette el, hogy mit jelentett a játékosoknak a Régi Köztársaság. Mint azt korábban is írtuk itt a portálon, a Lucasfilm Games az Aspyr Media csapatával dolgozta át az eredeti két KotOR játékot újabb konzolokra és mobilokra, illetve szintén ez a csapat dolgozott az első KotOR Remake változatán is PC-re és PS5-re. Azonban ezek a projektek egyáltalán nem alakultak jól, hiszen a KotOR 2 DLC-jét nem tudták kiadni Nintendo Switchre, amelyért be is perelték őket, továbbá a Sony sem volt elégedett a KotOR Remake állapotával és elvették tőlük a projektet. Hiába nem mindenki képes arra, hogy felnőjön a BioWare szerepjátékaihoz, talán egy másik csapat képes lenne tovább vinni az örökségüket, akár úgy, mint ahogy a Larian Studios tette az új Baldur’s Gate 3-mal. Talán egyszer kapunk még egy KotOR 3-at, vagy valamilyen ahhoz hasonló új Star Wars RPG-t a kánonban.

Kotor Knights of the Old Republic

About Author

Vélemény, hozzászólás?