A punk rock ihlette Sabine zenéjét az Ahsokában

Sabine speeder bike Ahsoka

Sabine Wren bemutatkozó jelenetében hallható számot több zeneszerző együtt alkotta meg egy valódi punk rocker közreműködésével.

Ugyan a Star Wars egy kitalált messzi-messzi galaxisban játszódik, mégis számos in-universe zenei műfajt fedezhetünk fel benne, kezdve a tatuini kantina jazz bandáitól egészen a rockzenéig. Az Ahsoka sem maradhatott ki a sorból, amelyben egy igen különleges szám bukkant fel. A Mandoverzum eddigi sorozatainak filmzenéit az Oscar-díjas Ludwig Göransson és társa, Joseph Shirley komponálták, azonban az Ahsokára Filoni visszahívta régi barátját, Kevin Kinert.

Kiner felelt a korábbi animációs sorozatok, mint A klónok háborúja, a Lázadók, a Rossz Osztag és a Jedihistóriák filmzenéiért, így érthető, hogy az Ahsokával is őt bízták meg. Érdemes meghallgatni figyelmesen a filmzenét, ugyanis Kiner mesterien ötvözte Ahsoka, Sabine és Hera zenei témáit. Ám valami egészen újat is hallhattunk az első epizódban.

Amikor először látjuk Sabine Wrent, amint próbál meglépni a Lothalon az Új Köztársaság E-szárnyúitól egy punk rockra emlékeztető számot hallhatunk közben. A szám remekül illett az ifjú lázadó mandalóri lányhoz, tökéletesen fogta meg karakterének stílusát, személyiségét. A stáblistákon olvasható, hogy a szám címe „Igyah Kah” lett és egy koprodukciós munka nyomán jött létre. A spanyol nyelvű Esquire hívta fel rá a figyelmet, hogy a számot Kevin Kiner írta együtt lányával, Deana Kinerrel (akivel már a Lázadók óta dolgozik együtt), illetve közreműködött benne Göransson és az ő asszisztense, Noah Gorelick is. A számot egy bizonyos Sarah Tudzin énekelte, aki igazi rockzenész, az Illuminati Hotties nevű punk-pop, pontosabban tenderpunk banda alapítója és frontembere.

Nem is olyan rég már hallhattunk egy punk zenét a Star Warsban, méghozzá a kánonnak nem számító Látomások animációs széria első évadában, a Tatooine Rhapsody című epizódban. Ebben a részben Jay, egy volt jedi rockzenésznek áll és végül Jabba előtt ad elő számokat bandájával, mint pl.: a Galactic Dreamer címűt. Az Esquire cikkében azt is megemlíti, hogy a Lázadókban Zeb szerette még a rockzenét. A The Mystery of Chopper Base-ben volt egy jelenet, amikor Ezra és Zeb arról beszélgetnek, hogy hamarosan el kell hagyniuk a bázist. Eközben Zeb feljebb csavarja a hangerőt a zenelejátszón és valamilyen rockzenét hallgat.

A könnyűzene gyakorlatilag a kezdetek óta részese a Star Warsnak, gondoljunk csak a tatuini kantinában zenélő Figrin D’an és a Modális Csomók bith fajú együttesre, vagy portálunk névadójára, Max Rebo és bandájára, akik mind jizz (vagy jazz) zenét játszanak. A klasszikus trilógia különféle változataiban megannyi számuk hallható.

Ha már rockzenénél tartunk, pár éve a Jedi: Fallen Order videójátéknak köszönhetően vált világhírűvé egy mongol folk-metál banda, a The Hu. A játék elején csendült fel a Sugaan Essena című számuk. Az együttes egyik tagjával társ-főszerkesztőnk, Kelemen Richárd „Rixon” is készített interjút. A banda természetesen visszatért a Jedi: Survivorban is újabb számokkal, amelyet a Koboh-n, Greez Dritus szalonjában adott elő DD-EC és Ashe Javi. A The Hu a Star Warsban The Agasar néven létezik és az ő számaik mellett más rock és elektronikus számok is megjelentek, ezzel is bővítve az in-universe zenék sorát.

De ha már elektronikus zene, tavaly az Andor első évadában is hallható volt egy szám, amely először a Preox-Morlana bordélyházában, majd a Niamoson is felbukkant. Egészen érdekes, újszerű hangzást vezetett be a messzi-messzi galaxisba.

Rengeteg más in-universe zene van a Star Warsban, amelyeket érdemes meghallgatni. Az Igyah Kah szépen illik ezek közé. Reméljük még sok hasonlót hallhatunk a jövőben is.

About Author

Vélemény, hozzászólás?