Nem, nem halott a KotOR Remake

A pletykák szerint a KotOR Remake halott, már nem dolgozik senki a játékon. Valóban igaz ez?

KotOR Remake

Forrás: PlayStation

Az elmúlt napokban ismét reflektorfénybe került a várva várt Star Wars: Knights of the Old Republic Remake (továbbiakban KotOR Remake). Egy iparági bennfentes szerint a játék már nem áll aktív fejlesztés alatt, amelyen felbuzdulva a létező összes hírportál, rajongói oldal, influenszer átvette a hírt azzal a címmel, hogy a KotOR Remake halott. Valóban erről van szó? Tegyük tisztába gyorsan.

Igen érdekes a kálváriája a KotOR Remake játéknak, mióta két éve bejelentették a PlayStation Showcase-n hivatalosan. A Star Wars rajongók és a gamerek között oly nagyon várt játékról azóta sem kaptunk hivatalos információkat. A sajtóban viszont megannyi szivárogtatás, rossz hír, pletyka bukkant fel, amelyek szerint egyáltalán nem halad jól a fejlesztés és komoly gondok jelentkeztek. Már arról is lehetett hallani pletykákat, hogy a fejlesztő Aspyr Mediától elvette a Saber Interactive kiadó és egy másik kelet-európai csapatnak adták, miközben a Sony elkezdhetett kihátrálni a projektből és többek között ezért priváttá tették a játékot bejelentő CGI előzetest is.

A legújabb pletyka Jeff Grubb iparági bennfentestől származik, aki a november 17-én közzé tett Giant Bomb podcastjében beszélt a játékról. Grubb a beszélgetés 31. percében azt állította, hogy „jelenleg semmilyen stúdió nem dolgozik rajta”. Mindezt saját belsős, megbízható forrásaira hivatkozva mondta, de részleteket nem közölt.

A hír ezután futótűzként terjedt az interneten. A létező összes gaming és Star Wars portál lehozta, hogy a KotOR Remake halott, ennyi volt, nincs tovább. A pletykát természetesen nem erősítette meg, sem a Sony, sem az Emracer vagy a Disney hivatalosan.

Majd ahogy már csillapodtak a kedélyek, november 20-án Grubb a Giant Bomb következő podcastjében pontosította előző állításait, mi szerint ő csak a Sonyra értette és a forrása a PlayStationtől származott. Állítása szerint a Sony akar kiszállni a fejlesztésből és ilyen módon nem finanszíroznák, reklámoznák tovább, mint PlayStation 5 exkluzívot.

„A Sony szeretne végezni vele. Az én cuccaim a PlayStationtől származnak. Úgy érzem, hogy ez nem történhet meg egy olyan partner nélkül, mint a Sony. Úgy tűnik, a Sony kiszállt. A finanszírozás visszavonásával számomra végleg vége, és nincs értelme, hogy bárki is dolgozzon rajta.
A valóság az, hogy talán valaki valahol elképzeli, hogy ez megtörténhet, és valaki dolgozhat rajta. Ennyire nem tudom. Nem tudom, mi történik az Embracerben. Találniuk kellene valakit, akivel ezt meg lehetne valósítani. Tudom, hogy Lucas[film] nagyon rá van kattanva évek óta arra, hogy ez
megtörténjen. Szóval szerintem, ha az Embracer talál valakit, akkor talán még mindig megtörténhet.” – mondta Jeff Grubb

Érdekes, hogy ezt már nem hozták le sorban a portálok. A jó hírnek már nincs hírértéke, de a beismerésnek, korrigálásnak sem úgy látszik. Ugyanúgy nem hangoztatták a kedves újságírók sem, hogy mi a helyzet az Embracernél, amely, mint a tőzsdén bejegyzett vállalat, minden negyedévben nyilvánossá teszi belsős dolgait, pénzügyeit. A november 16-án közölt negyedéves jelentésük 13. oldalán továbbra is ott szerepel a KotOR Remake a bejelentett és készülő PC-s, konzolos címeik között. A játékon továbbra is dolgozik az egyik saját, belsős fejlesztőjük, PC-re és PS5-re tervezik kiadni. Lars Wingefors, az Embracer csoport vezérigazgatója a következőt mondta röviden, mikor a projekttel kapcsolatban kérdezték.

„Úgy veszem észre, hogy bármit mondok ehhez, az címlapra kerül, így ez az egyetlen megjegyzésem.” – mondta az Embracer CEO-ja.

Mindez egy nappal azelőtt vált nyilvánossá, hogy Grubb lehozta volna pletykáját, ami feltüzelte a sajtót és a rajongókat. A KotOR Remake, tehát hivatalosan továbbra is tervben van, a Sony feltehetően kiszállhatott a projektből és az Embracer egyedül viszi tovább a fejlesztést egy másik csapatával, de ez is csak találgatás a részünkről. Hogy ebből mikor lesz kész játék, vagy hogy egyáltalán elkészül-e azt egyelőre nem tudjuk. Az Embracernél, most komoly leépítések, költségcsökkentések, átalakítások vannak, így nehéz megjósolni, hogy mi lesz a készülő játékaikkal. Ne feledjük, hogy hivatalosan továbbra is csak annyit tudunk erről a játékról, amelyet a 2021 szeptemberi PlayStation Showcase keretében közöltek. Sem az Embracer, sem a Sony, sem a Lucasfilm/Disney nem közölt olyat, hogy a játékot törölték és nem fejlesztik tovább. Minden ezzel kapcsolatos hír, amely az elmúlt két évben megjelent az csak pletyka, iparági szivárogtatás, amelynek lehet valóságalapja is persze. Tanulság: ne üljünk fel minden mendemondára, várjuk meg, amíg a gyártó, kiadó hivatalosan megerősíti ezeket.

FRISSÍTÉS: Cikkünk megjelenése után jutott tudomásunkra, hogy Jason Schreier, a Bloomberg szerzője és iparági bennfentes szerint is még dolgoznak a KotOR Remake-en a Sabernél. Schreier volt az, aki elsőként szivárogtatott a projekt állapotáról 2022 nyarán, most pedig a Reset Era fórumán reagált a kérdésekre, amelyre a következőket felelte.

„Életben van? és Valaha meg fog jelenni? két nagyon különböző kérdés. A harmadik kérdés: Ha valaha is kijön, hogyan fog kinézni?” Majd ezt folytatta azzal, hogy „Ennek ellenére beszéltem két emberrel a Saber-nél, akik mindketten azt mondták, hogy jelenleg is dolgoznak rajta, így nem hiszem, hogy igaz lenne az a megjegyzés, hogy jelenleg »semmilyen módon« nem dolgoznak rajta.”

Kotor Remake
Forrás: PlayStation

Nyitókép: Revan a Knights of the Old Republic Remake előzetesében (Forrás: Sony/PlayStation)

About Author

Vélemény, hozzászólás?