Obi-Wan nem volt teljesen egyedül a Tatuinon

Hűséges társa állandóan ott volt mellette.

Obi-Wan Kenobi eopie

Forrás: StarWars.com

A Sith-ek bosszúja végzetes eseményei után Obi-Wan Kenobi önkéntes száműzetésbe vonult a Tatuinon, hogy a Birodalomtól távol óvja a kis Luke Skywalkert. Luke biztonságban volt a Lars farmon, és hogy ne keltsen feltűnést Kenobi a farmtól távolabb élt kunyhójában, amolyan remeteként. Élete utolsó éveit Kenobi távol töltötte mindenkitől, jobbára teljesen egyedül. Azt gondolnánk, hogy többé sosem volt mellette senki, talán csak Qui-Gon Jinn erőszelleme nyújtott neki társaságot. Ám valójában mindig is volt egy hűséges társa, méghozzá egy eopie személyében.

Rooh, a vemhes eopie

A kánon és a Legendák némileg eltérnek abban, hogy pontosan ki volt az az eopie, akit Obi-Wan birtokolt a Tatuinon. Nézzük először a Legendákat. A Sith-ek bosszúja fináléjában láthattuk, hogy amikor Kenobi megérkezik a Lars farmra a csecsemő Luke Skywalkerrel, akkor már egy eopie hátason közlekedett. Az eopie a legideálisabb közlekedési eszköz a tatuini sivatagban annak, aki nem kedveli a járműveket (mint pl. Obi-Wan), a tevéhez hasonló négy lábú állat könnyedén átszeli a homokdűnéket és képes előre jelezni a közeledő homokvihart is.

A harmadik Star Wars epizód rövid jelenetében azonban nem nevesítették meg az állatott. A nevét a John Jackson Miller által jegyzett Kenobi című regény fedte fel, amely részletesen bemutatta az eopie-t. Eszerint az állat neve Rooh volt, egy nőstény eopie, aki már akkor vemhes volt, amikor a Tatuinra érkező Kenobi megvásárolta. A könyvből kiderült, hogy miután Kenobi (akkor már Ben álnéven) átadta Skywalkert Larséknak, elindult a Pika oázis felé, ahol összetalálkozott a helyi kereskedővel, Annileen Calwellel és gyermekeivel. Az odavezető úton a hüllőszerű harmathátúakkal gyűlt meg a bajuk, Rooh pedig megmentette Annileen lányát, Kallie Calwellt. A regény közvetlenül A Sith-ek bosszúja után játszódik, cselekménye azonban már a Legendákba tartozik. A könyvben Rooh fontos társ Kenobi mellett, de későbbi sorsáról nem tudunk, azon kívül, hogy életet adott kölykének.

A Sith-ek bosszúja Obi-Wan eopie
Obi-Wan és eopie-ja A Sith-ek bosszúja fináléjában. (Forrás: Disney+)

Akkani, a kánon változat

A kánonban Rooh helyett Akkani néven jelent meg Obi-Wan eopie-ja. Mivel a fent említett Miller regény már a Legendákba tartozik, A Sith-ek bosszúja és az attól időben tíz évvel később játszódó Obi-Wan Kenobi minisorozat sem nevesítette az állatot, így támaszt csak a képregények nyújthatnak a kánon idővonalán. 2022 májusában a minisorozat premierjéhez időzítve indult el a Star Wars: Obi-Wan című hat füzetet megélt antológiasorozat. A képregény egyes füzetei Kenobi életének különböző szakaszaiba engedtek betekintést. Rögvest az első füzet erősítette meg, hogy a Disney+ sorozatában látott eopie neve Akkani és nem Rooh volt, így a kánonban eltérő nevű állatról beszélünk. Az Obi-Wan képregényben a yavini csata előtt egy évvel láthatjuk az öreg Ben Kenobit, amint visszaemlékezik a múltbéli eseményekre. Itt még mellette volt Akkani, aki úgy jelezte előre a közelgő homokvihart, hogy lefeküdt a kunyhó mellé és behunyta a szemét.

Ilyenkor az olvasó gondolhatná, na jó, de tizenkilenc év alatt Ben Kenobinak több eopie-ja is lehetett nem? Ezt cáfolta az idén már magyarul is elérhető Star Wars: A Lázadás hajnala című képes útmutató, amelyben a szerzők, Pablo Hidalgo és Emily Shkoukani leírták, hogy Kenobinak a remetesége alatt egy eopie szolgált állandó társként. Továbbá azt is megerősítették, hogy ezt az állatot láthattuk A Sith-ek bosszújában és az Obi-Wan Kenobi sorozatban is. Vagyis a kánon szerint Akkanit vásárolta meg Kenobi, amikor először érkezett a Tatuinra és az állat egészen Y. e. 1-ig ott volt mellette.

Obi-Wan Kenobi Akkani
Akkani és Ben (Forrás: StarWars.com)

De a kánonban Kenobi nem csak eopie-val utazott a Tatuinon. A yavin előtt két évvel játszódó Lázadók animációs egyik epizódjában az idős Ben Kenobi harmathátún közlekedett, amikor találkozott Ezra Bridgerrel és Maullal, majd távolról figyelte Luke Skywalkert a Lars farmon. Az Egy új reményben pedig már egyik állatot sem láttuk az öreg jedimester mellett, így csak reménykedhetünk abban, hogy Akkani még életben volt ekkor. A kánon egyelőre erre nem ad magyarázatot, vagy inkább a kulisszák mögött kéne keresnünk azt?

Ewan McGregor majdnem örökbe fogadott egy tevét

Az Egy új reményben és úgy alapvetően a klasszikus trilógiában egyáltalán nem láthattunk még eopie-t a Tatuinon. George Lucas és az ILM szakembere, Doug Chiang a Baljós árnyakhoz alkották meg ezeket a sivatagi hátasokat. A mintául egyértelműen tevék szolgáltak, némi módosítással, hiszen az eopie-nak ormánya van, de ugyanúgy emlősök, mint a tevék. Az előzménytrilógiában még teljes egészében CGI-t és digitális technikákat alkalmaztak. A forgatáson nem voltak tevék, a színészek kékre festett tornaló szerű szerkezeten ültek a jelenethez.

Ezzel szemben az Obi-Wan Kenobi sorozatnál már egy valódi, Silas nevű tevét is alkalmaztak, amelyet később digitálisan átalakítottak eopie-vá. Ewan McGregor az Empire magazinnak mondta el 2022 májusában, mennyire élvezte a forgatást a tevével, szemben A Sith-ek bosszúja megoldásával.

„Nem tudom, hogy Silas mit érzett irántam. Volt egy nagyszerű edzőm, aki állandóan cowboynak szólított. »Gyerünk, Cowboy!« Egy skótnak nagy dolog, ha egész nap cowboynak szólítják. Silas, ő zseniális” – mondta McGregor.

Majd így emlékezett vissza az előzménytrilógiára:

„Amikor a III. epizód legvégén a Tatuinon leszállítottam Luke-ot Owen bácsinak és Beru néninek, egy kib***ott kék tornalovon lovagoltam” – nevet McGregor. „Csak ülnöm kellett rajta, és úgy kellett tennem, mintha [ide-oda hintáznék]. Ott voltak a haverjaim – »Ez egy nagy pillanat, gyertek be a forgatásra, megnézzük az utolsó [jelenetet]…« És ott egy kék tornaló. Én meg: »Viccelsz?« Úgy kellett tennem, mintha felsántikálnék rá, átvinném a gyereket, aztán visszaszállnék a másik irányba.”

Nem ez az egyetlen alkalom, hogy McGregor kritizálta a digitális effekteket. Nemrég ugyancsak hasonlóan élesen bírálta a kék és zöldhátteres CGI technikákat, amikor átvette a csillagát a Hollywoodi Hírességek Sétányán. Míg az előzményfilmek idején Lucas úttörőként kísérletezett gyerekcipőben járó technológiákkal, addig az Obi-Wan Kenobi sorozatnál már lényegesen kiforrottabb megoldásokat ötvöztek hagyományos, praktikus dolgokkal. A sorozat vizuális effektjeiért az ILM és a Ubisofthoz tartozó Hybride VFX csapata felelt. Utóbbi alkotta meg az eopie jeleneteit a Tatuinon. A közzétett werkfilmből viszont kiderült, hogy noha McGregor tényleg egy valódi tevén lovagolt a forgatáson, mögötte ugyanúgy kék háttérrel oldották meg a környezetet, de sokat használták az új LED falas StageCraft technológiát is.

Azt azonban hozzátette a 2022-es interjúban, hogy annyira megszerette az idős Silas nevű tevét, hogy majdnem örökbe fogadta a forgatás után.

„Az edző látta, hogy nagyon tetszik a teve, és azt mondta: »Már majdnem befejezte a pályafutását. Húszvalahány éves, és örök otthont keresünk neki” – emlékszik vissza McGregor. „Erre én csak annyit mondtam: »Ó, ne mondja ezt nekem.« Úgy jövök majd haza egy tevével, hogy »Hé, srácok! Lehetne egy teve a kertben, nem igaz?«”

Obi-Wan Kenobi Akkani
Obi-Wan és Akkani, az örök barátok (Forrás: Disney+).

About Author