George Lucas kiállt a Disney vezetője mellett

Lucas szerint nincs helye amatőröknek a Disney vezetésében.

George Lucas Bob Iger

Forrás: Entertainment Weekly

A Star Wars atyja és a Disney legnagyobb egyéni részvényese közleményt adott ki, amelyben támogatását fejezte ki a vállalat vezérigazgatója, Bob Iger felé.

Lassan tizenkét éve annak már, hogy a Star Wars megalkotója, George Lucas eladta a Lucasfilmet a Disney-nek 2012-ben. A Mickey egeres vállalat akkor 4 milliárd dollárért vette meg Lucas cégbirodalmát és a Star Warst, illetve további 37,1 millió dollárnyi Disney részvényt is adtak neki. A Bloomberg szerint Lucas vagyona 7,9 milliárd dollárt tehet ki, egyúttal ő lett a legnagyobb egyéni részvényese is a Disney-nek, így elég sok beleszólása van a szórakoztatóipari nagyvállalat működésébe. A Disney április 3-án tartja a részvényeseinek szóló gyűlést, amelyben a tagok választást tartanak a vállalat tizenkét fős igazgatótanácsi posztjairól. A Disney-n belül már most komolyabb belviszály alakul ki, ugyanis egyes „aktivista befektetői csoportok” azért kampányolnak, hogy az ő embereik kerüljenek a tanácsba, komolyabban aláásva Bob Iger jelenlegi vezérigazgató vezetését. George Lucas erre reagálva adott ki közvéleményt március 19-én, amelyben támogatását fejezte ki Iger mellett és erre buzdít mindenkit.

„A varázslat létrehozása nem amatőröknek való. Amikor alig több mint egy évtizeddel ezelőtt eladtam a Lucasfilmet, örömmel lettem Disney-részvényes, mert régóta csodálom az ikonikus márkát és Bob Iger vezetését” – írta Lucas keddi nyilatkozatában. „Amikor Bob nemrégiben, egy nehéz időszakban visszatért a vállalathoz, megkönnyebbültem. Senki sem ismeri jobban a Disney-t. Továbbra is jelentős részvényes maradok, mert teljes mértékben hiszek és bízom a Disney erejében és Bob hosszú távú értékteremtő tevékenységében. Minden részvényemmel a Disney 12 igazgatójára szavaztam, és arra kérem a többi részvényest, hogy tegyenek ugyanígy.”

Bob Iger évtizedek óta vezeti a Disney-t, hiszen 2005-ben lett először a vállalat vezérigazgatója. Az ő nevéhez fűződik a Pixar, a Marvel, a Lucasfilm és a 21st Century Fox felvásárlása is. Vezetése alatt a Disney óriási sikereket ért el. Iger 2020-ban vonult nyugdíjba, helyét Bob Chapek vette át, aki nem bizonyult olyan jó vezetőnek. Chapek alatt a Disney rengeteg problémával küszködött és a bevételek is egyre rosszabbul álltak, végül 2022-ben visszahívták a cég élére Igert. A vállalat azóta is számos gonddal küszködik, Iger bejelentette, hogy csökkentik a kiadásokat és a Marvel és Star Wars tartalmakat is. A Disney 2023-ban mélypontot ért el a bevételekben, a legtöbb mozis produkciójuk megbukott, ahogy a Disney+ is veszteségesnek bizonyult. A vállalat komoly átalakításokon esik át jelenleg is.

Iger Lucas
A Disney felvásárolja a Lucasfilmet 2012-ben (Forrás: The Hollywood Reporter)

Igert már korábban is sokan kritizálták a cégen belül és nyilvánosan is. Tavaly a hollywoodi író- és színészsztrájkok össztüzébe került. Ezt kihasználva egy bizonyos Trian Partners nevű befektető cég szeretné saját embereit az igazgatótanácsban látni. Nelson Peltz és Jay Rasulo nevét emlegették, akik szerint a Disney részvényei rosszul teljesítettek az elmúlt időszakban és ezért új vezetésre lenne szükség. Iger ezzel szemben már jó ideje kampányol Pletzék ellen, egyenesen dilettánsnak nevezve őket. Lucas közleménye is ezt erősíti meg és egyúttal hitet tesz Iger vezetése mellett.

De nem George Lucas az egyetlen részvényes, aki támogatását fejezte ki Bob Iger mellett. Az elmúlt időszakban az alapító Walt Disney és fivére, Roy O. Disney unokái is nyílt levélben álltak ki Iger mellett, a Disney pedig „pusztítónak és ártalmasnak” titulálta a Trian Partners csoportot. A becslések szerint a nevezett befektetői csoport 3,5 milliárd dollárnyi Disney részvény felett diszponál, amelynek 79%-a a Marvel Entertainment volt vezetője, Ike Perlmutter kezében van. Ő volt az, akit 2023-ban menesztettek, s a Marvelt is egyúttal beolvasztották a Disney egyéb üzleti egységeibe. Perlmutternek állítólag régóta személyes sérelmei vannak Igerrel szemben, illetve jó kapcsolatokat ápol Donald Trump ex-amerikai elnökkel. Az, hogy ezek a belviszályok milyen hatással lesznek a Lucasfilmre és a Star Warsra, azt egyelőre nem tudjuk megjósolni. A pletykákkal és Lucas korábbi kirohanásaival ellentétben most egyértelműen látszik, hogy a Star Wars atyja elégedett a Disney mostani vezetésével és a Star Wars jelenlegi állapotával, jövőjével.

George Lucas
Forrás: The Hollywood Reporter

About Author

Vélemény, hozzászólás?