Öt erőhasználó, akikről érdemes lenne képregényt írni

Róluk szívesen olvasnánk még képregényben.

Aki követi a Star Wars képregényeket az tudja, hogy nemcsak ongoing történeteket (pl. a Darth Vader vagy a Doctor Aphra) ad ki a Marvel, hanem minisorozatokat is. Ezek olyan képregények, amik egy hosszú sorozat történetszálának felelnek meg, általában négy-hat füzetesek, és egy karakterre vagy eseményre fókuszálnak. Mostani cikkemben öt olyan erőhasználót szeretnék bemutatni, akikről úgy gondolom, hogy alkalmasak arra, hogy saját minisorozatot kapjanak a Marveltől.

Dooku gróf

Dooku gróf az előzménytrilógia történetének meghatározó szereplője. Karakterét A klónok háborúja animációs sorozatban ismerhettük meg jobban, de a Jedihistóriák antológia is fontos eseményeket mutatott be az életéből. Emellett Cavan Scott rádiójátékot is írt az egykori jedi mesterről, ami nyomtatásban is megjelent Dooku: Az elveszett jedi címen. Ez a mű a gróf Jedi Rendben eltöltött életébe enged betekintést befogadásától egészen a kilépéséig. Emellett olyan regényekben is mellékszerepelt mint a Mester és tanítványa és a Padawan, de képregényekben is feltűnt. Úgy tűnhet tehát, hogy minden, ami fontos volt Dooku gróffal kapcsolatban az már elmondásra került. Ez azonban nem teljesen igaz. Vannak ugyanis még feldolgozatlan szakaszai a gróf életének. Claudia Gray Mester és tanítványa című könyvéből kiderül, hogy Dookunak nem Qui-Gon Jinn volt az első tanítványa, előtte egy Rael Averross nevű férfit juttatott el a lovagi rangig. Rael viszonya Dookuval ezután is jó maradt, és még Qui-Gont is megismerte, akivel szintén bizalmas viszonyba kerültek. Azonban olyan történet nincs, ami Dooku és Rael mester-tanítvány kapcsolatát mutatná be, így jó lehetőség lenne egy olyan minisorozat, ami ezzel a témával foglalkozna. Ebből láthatnánk, hogy Qui-Gon képzéséhez képest mennyire volt más Raellel Dooku, és azt is, hogy miért éppen a túlkoros Averrosst választotta maga mellé tanítványnak. Emellett természetesen egy küldetéséről is olvashatnánk a párosnak, amiben láthatnánk a kettejük közti dinamikát is.

A másik lehetőség szintén a Mester és Tanitványából indul ki. Abban említenek egy shurrupaki csata nevű eseményt, amiben együtt harcolt Dooku, Qui-Gon és Rael. Ennek a képregényes feldolgozása amiatt lenne érdekes, mert láthatnánk milyen csapatot is alkotott a három jedi, milyen volt köztük a dinamika, nem mellesleg pedig a Baljós árnyak előtti korszakot is építenék ennek a csatának a feldolgozásával. Dooku jedi évein túl is vannak még lehetőségek a karakterben. Annak a képregényes feldolgozása is érdekes lenne, hogy miképpen szervezte meg a gróf a szeparatista mozgalmat az első és második év közötti tíz évben. Ebben megismerhetnénk a grófnak azt a politikusi oldalát, amit Ki-Adi-Mundi emlegetett A klónok támadásában, és a Köztársaságon belüli törésvonalakra is jobban ráláthatnánk. Emellett amit még érdekesnek tartanék a karakterrel kapcsolatban, az Dooku örökségének a megismerése egy olyan antológia sorozatban, mint a Vader: Sötét Látomásokhoz. Minden füzetben más karakter más nézőpontjából ismerhetnénk meg Dooku hagyatékát, és láthatnánk, hogy mennyire osztotta meg a galaxist a tetteivel. Ez lenne talán a legkreatívabb megközelítése a karakternek.

Barriss Offee

Barriss Offee-t A klónok háborúja animációs sorozat ismerőinek nem kell bemutatni. Luminara Unduli jedimester padavanja a sorozatban olyan történetekkel gazdagodott, mint a második geonosisi csata és Az élősködők c. epizód története. Legemlékezetesebb szereplése azonban minden kétséget kizáróan az ötödik évadban volt. Itt már azt a Barrisst láthatjuk, aki csalódott a Jedi Rendben és a Köztársaságban, illetve megkísértette a Sötét oldal. Ezen történet miatt Barriss Offee-t a Star Wars egyik olyan karakterének tartom, akiről nem csak, hogy lehetne saját minisorozatot kiadnia a Marvelnek, hanem karakter szempontjából egy nagyon fontos vakfoltot is befoltoznának ezzel. Karakterével kapcsolatban két lehetőséget látok egy minisorozatra. Az egyik lehetőség a Szabotázs c. epizód eseményeihez vezető közvetlen út bemutatása egy négy-öt füzetes sorozatban. Ebből megismerhetnénk azt a lelki vívódást és azokat a közvetlen előzményeket, amik az epizódban látott bombatámadáshoz vezettek. Akár még azt is láthatnánk, hogy a Jedi Rendből való kiábrándultsága miatt, hogyan tekintett Barriss saját mesterének a háborús részvételére és személyére.

Ennél viszont sokkal fontosabb lenne elmesélni azt, hogy mi történt vele A nem megfelelő jedi c. epizód után. Ez ugyanis eddig egyik animációs sorozatban sem valósult meg.  Egy olyan képregényben, ami a Rogue Jediban történtek után játszódna számos fontos kérdést lehetne tisztázni a karakter sorsával kapcsolatban. Láthatnánk hogyan viszonyult a Birodalom és a sith-ek felemelkedése után a tetteihez. Mit gondolt a Köztársaság és a Jedi Rend bukásáról? Elnyelte-e annyira a Sötét oldala a nőt, hogy beálljon inkvizítornak? Ezek mind fontos témák a karakterrel kapcsolatban. Ám a legfontosabb Ahsoka és Barris háború utáni találkozásának az elmesélése lenne. Végre feloldódhatnának azok az érzések, amik ott feszülnek a két karakter között. Láthatnánk Ahsoka hogyan tudta feldolgozni legjobb barátja árulását, mit gondol Barriss a Jedi Rendet elhagyó Tanóról, hogyan próbálja védeni tetteit a másik nő előtt, és igazolni azt, hogy miatta ment tönkre Ahsoka Jedi Renden belüli élete. Mindenképpen egy nagyon feszült és érzelmekben dús párbeszédet lehetne erről írni, és egy hasonló pillanat lenne ez Ahsoka életében, mint amikor egykori mesterével találkozott a Világok közti Világban. Emiatt gondolom azt, hogy Barriss Offee egy olyan karakter, aki érdemes arra, hogy saját képregényt kapjon a Marveltől. Azonban ennél nagyobb a valószínűsége, hogy a karakter sorsát végül Dave Filoni a Jedihistóriákban vagy egy másik, jövőbeli animációs sorozatban fogja lezárni.

Qui-Gon Jinn

A Liam Neeson által megformált jedimester karaktere a Baljós árnyak megjelenése óta eltelt huszonöt évben nagy népszerűségre tett szert a rajongók körében. Karaktere vendégszerepelt több animációs sorozatban és az Obi-Wan Kenobi sorozatban is, Claudia Gray pedig Mester és tanítványa címmel írt róla regényt. Qui-Gon Jinn több szempontból is meghatározó szereplője a Skywalker sagának. Bár még a történet kezdetén életét veszti, ám mégis ő az, aki több karaktert is elindított azon az úton, amit a saga történetében bejártak. Ő volt az, aki rálelt Anakin Skywalkerre, aki ezáltal ismerte meg későbbi feleségét Padmé Amidalát. Emellett pedig szintén ő képezte ki Obi-Wan Kenobit aki a film végén Anakin mestere lett. Bár úgy tűnhet, hogy életéből már minden fontos pillanatot ismerünk, és mivel egy békés korszakában élt, ezért nem is történhettek vele mindig izgalmas dolgok, azért egy történet mégis van, ami nagyon fontos a karakter szempontjából, de a mai napig nem ismerjük a részleteit. Ez pedig nem más, mint Qui-Gon halhatatlanság utáni kutatása. Ez egy olyan történet, amit egy öt vagy hat füzetes minisorozatban kiválóan fel lehetne dolgozni.

Megtudhatnánk, hogy Qui-Gon mikor kezdett el kutatni a halhatatlanság után, és minek a hatására? Hogyan találta meg az Erő Papnőinek bolygójára vezető utat és ott milyen próbákkal kellett szembenéznie? Ezen próbákon keresztül betekintést nyerhetnénk a mester belső kétségeibe és démonjaiba, amikkel szembe kellett néznie, illetve azt is láthatnánk milyen formában manifesztálódott előtte saját belső sötétsége. Érdekes lenne arról olvasni, hogy hogyan viszonyult ahhoz, hogy ő lett az első jedi a Rend történelmében, aki rálelt a halhatatlanság titkára, illetve arról, hogy miképp állt ahhoz, hogy nem oszthatja meg tudását a többi jedivel. Emellett arra is lehetőség nyílna egy ilyen sorozatban, hogy jobban elmélyedjünk az Erő misztériumaiban és spiritualitásában, illetve többet tudjunk meg az Erő Papnőiről, illetve a whillekről is, ugyanis egy whill sámán is segítette Qui-Gon kutatását a halhatatlanság iránt.

Gella Nattai

Gella Nattai A Köztársaság Fénykora időszakának egyik jedilovagja. Karaktere a multimédiás projekt második fázisában játszik fontos szerepet, először a Zoraida Córdova által jegyzett Konvergenciában jelent meg, de szerepelt a George Mann által írt A jedha ostroma és a Lydia Kang által fémjelzett Kataklizma című regényekben is. Karaktere fontos szerepet játszott az Eiram és E’ronoh közti béketárgyalásokban és a Nyitott Kéz Útja nevű radikális, erőhasználatot ellenző szekta elleni harcban. A lovagi rangig Arezi Mar jedimester juttatta el a nőt. A nővel kapcsolatban több lehetőséget is látok arra, hogy saját sorozatot kapjon. A Konvergencia regényben megemlítették, hogy még a második fázis története előtt Gella egy saját útkereső csapatot kapott. Ezen egységek feladata volt a hiperűr útvonalak feltérképezése, a kommunikációs hálózat kiépítése, új bolygók felmérése és a kapcsolatfelvétel addig ismeretlen intelligens fajokkal. Gella csapatáról annyit tudni, hogy 382 évvel a yavini csata előtt egy expedíción vettek részt az Orvaxon, ez azonban hamar rossz irányba fordult el, és az expedíció végül elbukott. Ennek a bukása pedig traumatizálta Nattait. Ennek a tragikus végű expedíciónak az elmesélése mind a világépítés mind pedig Gella Nattai karakterének szempontjából fontos lenne. Egyrészt jobban beleláthatnánk ezen útkereső csapatok mindennapi életébe és a tagjaik közti dinamikába, láthatnánk hogyan próbál meg a vezető szerepéhez felnőni a frissen lovaggá ütött Gella és milyen volt a viszonya a csapat többi tagjával. Másrészt megismerhetnénk az elbukott orvaxi expedíció történetét, mi is volt pontosan az az esemény, aminek traumáját a második fázisban a lelke mélyén hordozta Gella. Emellett pedig láthatnánk azt is, hogy milyen veszélyekkel járt együtt a köztársasági útkeresők élete.

A második lehetőség a karakterrel kapcsolatban már nem a második fázis előzménye, hanem annak folytatása. A történet végén ugyanis Nattai elkötelezi magát, hogy beáll az útkereső jedik sorába, akik függetlenül a Jedi Rendtől járják a galaxist és próbálják meg jobbá tenni a különböző népek életét. Egy ilyen képregényben láthatnánk, hogy útkeresőként merre vitte Gella útját az Erő, illetve, hogy milyen nyomai maradtak a lelki világában a második fázisban történteknek. Emellett pedig megismerhetnénk egy küldetését is, immáron, mint útkereső jedi.

Darth Maul

Bár a Baljós árnyakban még úgy tűnt, hogy Darth Maul karrierje hamar félbetört, azonban George Lucas és Dave Filoni végül visszahozták A klónok háborúja animációs sorozatban, ahol egy nagyon komoly karakterívet építettek fel neki. Történetét a Solo: Egy Star Wars-történetben és a Star Wars: Lázadókban is tovább folytatták. Ezek mellett pedig több képregény is foglalkozik Maul első epizód előtti életével. Ilyen például Cullen Bunn Darth Maul minisorozata, és az idén érkező Darth Maul: Black White and Red is. Azonban a karakterrel kapcsolatban nem a Baljós árnyak előtti múltja az, ami érdekes. Sokkal fontosabb annak az elmesélése, hogy mi történt vele a Solo és a Lázadók között. Azt tudjuk, hogy Maul ekkor az alvilágban nagy hatalommal rendelkező Vörös Hajnal bűnszövetkezetet irányította olyan proxykon keresztül, mint Dryden Vos. A szervezettel az volt a célja, hogy annak erőforrásait felhasználva álljon bosszút Palpatine-on a tetteiért. Azonban jóformán semmit nem tudunk arról, hogy mi történt Maul-al és a Vörös Hajnallal a Solo film és a Lázadók második évadának fináléja közötti években. Bár a Charles Soule által írt Qi’ra trilógiában voltak halvány utalások, de ez minden. Egy minisorozatban nyilván nem lehetne elmesélni Maul teljes történetét a film és az animációs sorozat második évadának fináléja között.

Azonban arra mégis van lehetőség, hogy egy öt-hat füzetes miniben megismerjük Maul és a Vörös Hajnal bukásának történetét. Ez egy lényeges pont a karakter történetében, de eddig még nem került elmesélésre. Egy öt-hat füzetes miniben láthatnánk, hogy hol és hogyan történt meg a leszámolás a Birodalom és a Vörös Hajnal között. Egy ilyen képregényben jobban megismerhetnénk Maul terveit, amivel meg akarta dönteni Palpatine uralmát, olvashatnánk a közte és Qi’ra közötti dinamikáról. Ami pedig talán a legizgalmasabb lehetőség egy ilyen képregény esetében az az, hogy láthatnánk egy Darth Vader és Maul közötti fénykardpárbajt. A Lázadók második évadában ugyanis kijelentette, hogy a jedik nélkül nem lett volna képes legyőzni a Malachoron Vadert. Ez pedig arra enged következtetni, hogy a malachori események előtt valamikor már meg kellett küzdenie Palpatine új tanítványával. Nem mellesleg azt is megtudhatnánk, hogy miért ment az ősi sith világra és hogyan ragadt ott. Ez még mindenféleképpen egy olyan történet Maul életében, ami megérdemli, hogy elmesélésre kerüljön, és kiváló alapanyag a Marvel számára is egy képregényre. Viszont ebben az esetben is meg van annak a lehetősége, hogy ezt a történetet élőszereplős vagy animációs sorozatban fogják elmesélni, illetve annak is, hogy E. K. Johnson folytatja majd a Crimson Climbot és így fog elmesélésre kerülni Maul életének ezen szakasza.

About Author

Vélemény, hozzászólás?